Hogyan tisztítsuk meg gyorsan távirányítónkat?

2014-09-27 18:23

Talán bele sem gondolunk, de a távirányító az egyik legjobban igénybe vett használati tárgyunk. Ha azt nézzük, hogy egy ember naponta nagyjából hússzor vált csatornát, akkor egy áltagos családban a havi átkapcsolások száma ezrekben, míg az évenkénti csatornaváltásoké tízezrekben mérhető. A fokozott igénybevétele miatt így nagyjából félévenként érdemes elvégeznünk a távirányító tisztítását. Nézzük, hogyan csináljuk mindezt – tisztítástól a szárításig.

Mindenekelőtt: fontos, hogy megkülönböztessük a távirányítók tisztítási módját. Amíg a gyorstisztítással elsődlegesen a port és a piszkot távolíthatjuk el a távirányítóból, addig a távirányító mélytisztítása során lényegében teljesen megtisztítjuk az eszközt. Ez utóbbi művelet azonban – a távirányító szétszedése miatt – akár nagyfokú ügyességet és szakértelmet is igényelhet, ezért azoknak, akik nem érzik magukat otthon az elektronikai eszközök világában, nem ajánlanánk. Természetesen a későbbiekben majd bemutatjuk a távirányítók mélytisztítását is, most azonban nézzük az előző módszert, amellyel bárki könnyen és gyorsan megtisztíthatja távirányítóját.

Kezdjük az elemek eltávolításával. Az elemtartó doboz fedelét ne távolítsuk el, hiszen a művelet során nem fogjuk szétszedni a távirányítót. A nyomógombok körüli tisztítás során elsődlegesen alkoholba mártott pamutot (pl. vattát, tampont, stb.) használhatunk, mellyel finom mozdulatokkal tisztíthatjuk meg a távirányító gombjai körüli területet. Dolgozzunk kíméletesen, de alaposan! Amennyiben fokozottan igénybe vett távirányító tisztítását végezzük, akkor előfordulhat, hogy több vattát is felhasználnunk e művelet során. Kerüljük a víz, illetve a szappanos víz használatát! Ezek ugyanis a távirányító belsejébe jutva zárlatot okozhatnak, valamint így a távirányító szárítása is nehezebbé válik, hiszen a víz jóval lassabban párolog az alkoholhoz képest. A távirányító két felét összeillesztő mélyedésből fogpiszkáló segítségével távolíthatjuk el a szennyeződéseket. A munka végzése közben vigyázzunk, hogy fogpiszkáló hegye ne törjön le, illetve ne kerüljön az eszköz belsejébe. A tisztítás során jó szolgálatot tehet az elektronikai eszközökre kifejlesztett törlőkendő használata is, amelynek szarvasbőr anyaga biztosítja a kíméletes bánásmódot a távirányító számára. Győződjünk meg arról, hogy a távirányítónak mind a felső, mind az alsó oldalán, illetve az elemtartó belsejében is elvégeztük a tisztítás aprólékos műveletét. A munka végeztével ne felejtsük megszárítani távirányítónkat. Az alkoholt egy puha rongy segítségével letörölhetjük, majd pár órán át száradni hagyjuk az eszközt. Ha szeretnék a szárítás folyamatát meggyorsítani, akkor hajszárítóval, a leggyengébb fokozaton száríthatjuk meg a távirányítót. De semmiképpen se tegyük közvetlenül a forró fűtőtestre az eszközt. A hirtelen nagy hőmérséklet ugyanis sem a távirányítónk műanyag borításának, sem pedig az eszköz belsejében található nyomtatott áramköröknek nem fog jót tenni. Ezeket a tanácsokat követve nagyjából fél órás munkával újabb félévig bátran használhatjuk távirányítónkat.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-09-27 18:23