Mely szempontokat vegyük figyelembe a távirányító kiválasztása során?

2014-08-16 16:26

Ha a televízió műsorát vagy a DVD-lejátszó által játszott filmet távirányító nélkül kellene néznünk, akkor a szórakozás percei bizonyára nem lennének felhőtlenek. A távirányító ugyanis egyet jelent a kényelemmel. Egy kicsi, ámde hasznos eszköz, mely egyetlen híradástechnikai készülék mellől sem hiányozhat.

A különböző üzletekben, valamint webáruházakban ugyanakkor számtalan távirányító típust találhatunk. Ezért az is előfordulhat, hogy készülékünkhöz akár tucatnyi kompatibilis vezérlő is kapható. Az alábbi tippekkel megkönnyítjük a választást, így biztosan azt a távirányítót fogjuk választani, amely a mi igényeinket, valamint családtagjaink kényelmét egyaránt a legjobban szolgálja.

A kompatibilitás mindenekelőtt!

A távirányító vásárlás szűk keresztmetszete televíziónk vagy DVD lejátszónk típusa. Ha ugyanis híradástechnikai eszközünkkel nem kompatibilis távirányítót használunk, akkor a filmnézés vagy zenehallgatás nem fog maradéktalan élményt nyújtani számunkra. Ilyenkor bizonyos gombok más funkciókat indítanak be, ám az is előfordulhat, hogy az általunk kiadott utasításokra a távirányító egyáltalán nem fog reagálni. Gondosan jegyezzük fel hát készülékünk típusszámát, amennyiben nem szeretnénk rögtön a vásárlás után eldobni nem kompatibilis távirányítónkat. Ezt a számot – amely 3 és 9 karakter hosszúság közötti számokból áll vagy betűk és számok kombinációja – a készülék hátoldalán található adatmatricáról tudjuk leolvasni.

Válaszunk okosan!

Ha távirányítót vásárlunk, akkor rendszerint eredeti, valamint utángyártott darabok közül is választhatunk. Ez utóbbi név elsőre ugyan rosszul hangozhat, pedig az utángyártott vezérlők semmilyen szempontból sem gyengébb minőségűek. Pusztán arról van szó, hogy az eredeti távirányító helyettesítésére – az eredeti funkcióival megegyező – új típust gyártottak, így ha az újabb távkapcsolók jobban kielégítik igényeinket, akkor utángyártott típust is nyugodtan választhatunk. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy televíziónkhoz vagy DVD-lejátszónkhoz rendszerint 3-4 kompatibilis távirányítót találunk, ám az is előfordulhat, hogy akár tíz féle távkapcsoló is megfelel készülékünknek. Ezek közül érdemes az előre beprogramozott vezérlőket választanunk, így az elemek behelyezése után már rögtön élvezhetjük is kedvenc műsorunkat.

Ahány ház…

A távirányító vásárlása során ne feledkezzünk meg a kényelmi szempontokról sem. Például, ha gyermekek is fogják használni az adott híradástechnikai eszközt, akkor célszerű, a strapabíróbb, masszívabb darabokat választanunk. Ezek ugyanis a kicsik óvatlansága esetén is túlélhetnek egy-egy kisebb balesetet, így nem kell a szombat esti filmnézést úgy töltenünk, hogy az ágyból felugrálva kézzel csavargatjuk a gombokat. Amennyiben idősebbek laknak velük, akkor pedig tanácsos olyan távirányítót választani, amelynek nagyobbak a gombai, így például a nagymama is könnyebben tudja használni a készüléket, s biztosan nem marad le kedvenc délutáni sorozatáról.

Minden igény szerint!

Kényes kérdés, hogy mennyit fizessünk a távirányítóért. Ez elsősorban attól függ, hogy mennyit fogjuk híradástechnikai eszközünket használni. Ha szabadidőnk nagyobb részét a filmnézésnek vagy a zenehallgatásnak szenteljük, akkor érdemesebb elgondolkodnunk egy nagyobb egyszeri költséggel járó darab megvásárlásán. De ha a készüléket csak ritkán kapcsoljuk be, akkor már pár ezer forintért is találhatunk az igényeinknek megfelelő távirányítót. Gondoljunk arra is, hogy a távirányítót majd cserélni kell, ezért célszerű már annak megvásárlásakor feljegyezni, hogy melyek a készülékünkkel szintén kompatibilis távirányítók. Amennyiben pedig a filmek megszállottjai vagyunk, akkor célszerű lehet az – előbb említett viszonylag drágább darab mellett – egy olcsóbb távkapcsolót is beszerezni, hogy a távirányító leesése, netán meghibásodása semmiképpen se zavarhassa meg a felhőtlen szórakozás perceit.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-08-16 16:26