A távirányító története – Hogyan vált hétköznapivá?

2019-11-28 16:50
A távirányító története – Hogyan vált hétköznapivá?

Mint oly sok hétköznapi használatban lévő eszközt, a távirányítót is a hadiipar alkalmazta elsőként, méghozzá robbanószerek aktiválására. Az első példányok rádióhullámokkal működtek. Ez még egy ma is élő technológia, annak ellenére, hogy vannak bizonyos hátrányai. Mivel sok berendezés használja a rádióhullámokat, ezért a jelek könnyen összekeveredhetnek.

Előfordulhat például, hogy a hifi távirányítója véletlenül bekapcsolja a tévét. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha a robbanószerekkel is ez történt volna, így nem csoda, hogy fejlesztésekre volt szükség.

Az új megoldást az infravörös hullámokon alapuló technológia jelentette, mely egy egyszerű és gyors módja az adott információ átvitelének. A hátránya viszont, hogy a távirányító és az eszköz között nem lehet semmilyen fizikai akadály. Ezért, ha a kanapén fekve a takaró alól próbálunk csatornát váltani, az nem mindig sikerül. Ennek a technológiának lényege, hogy a gomb lenyomása után egy infravörös hullám indul el az irányítandó eszköz felé, melyet az érzékel. A processzora átalakítja bináris jellé, és így megtudja, hogy milyen műveletet is szeretnénk végrehajtani.

Később a legtöbb gyártó ezt a két technológiát kombinálta. Ezzel egyfelől biztosak lehettek abban, hogy megfelelően jut célba a kívánt információ, másrészről a hatótáv is megnövekedett. Manapság már számos új technikai megoldás is elérhető, mint a Wifi és a Bluetooth, melyek széles körben használatosak. A legtöbb játékkonzol és az egyre népszerűbb drón technológia is ezeket részesíti előnyben. A Wifi előnye a nagy hatótáv és a jel levédhetősége. Az utóbbi segít abban, hogy csak mi tudjuk irányítani az eszközünket.

Mit kell mérlegelni távirányító vásárlás előtt?


De milyen szempontok mérlegelendők még a vásárlás előtt? Mindenképp érdemes megnézni, hogy az adott távirányító infravörös, rádióhullám vagy kombinált technológiával működik-e, így tisztában lehetünk azzal, mit is várhatunk tőle. Szintén ellenőrizzük, hogy a vásárolni kívánt termék kompatibilis-e az irányítandó eszközzel, nehogy meglepetés érjen minket, mikor megpróbáljuk használatba venni.

Ma már nagyon sok funkció elérhető a különféle berendezéseken, épp ezért egyre több gomb kapott helyet a távirányítókon is. Fontos, hogy olyat válasszunk, melyen könnyen eligazodunk. Vannak olyan távirányítók is, melyek háttérvilágítással rendelkeznek, így sötétben sem lehet gond a kezelésük. Ha idősebb felhasználónak választunk eszközt, akkor fontosabb az egyszerű használat, a nagyobb méretű gombok és a könnyű elemcsere is.

A modern eszközöknek hála, már egy univerzális távirányítóval akár több dolgot is kezelhetünk, így nem kell bajlódnunk a váltogatással. Egy eszközzel lehetőség nyílik a garázs felnyitására, a fűtésrendszer működtetésére, sőt, egy okos távirányító még azt is megmondja, milyen idő lesz ma.

Persze a mai világban nem csak a funkció, de a forma is nagyon sokat számít. Mivel a távirányítók gyakran vannak szem előtt, így érdemes olyat választani, amely esztétikailag is megfelelő számunkra. Ha minden szempontot mérlegeltünk, akkor már semmi akadálya annak, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb készüléket a kínálatból.


2019-11-28 16:50