A multifunkcionális távirányítók működése

2014-12-21 14:42

Egyre több olyan háztartási cikk és elektronikai berendezés van, a legtöbb háztartásban, amelynek működtetéséhez távirányító kell. Ezek rendszerint elvesznek, lemerül az elemük, elromlanak, összeakadnak egymással, vagy fogalmunk sincs, melyik melyik készülékhez tartozik. A tévé, a hifi, az erősítő, a számítógép, a légkondi, az automata ajtó, a műholdvevő vagy set-top-box stb. mind-mind külön irányítóval működik, ki bírja ezt követni?

Az univerzális távirányító megoldás lehet

Az univerzális távirányítók egyik csoportja úgy működik, hogy a chipjükbe előre beprogramozzák számos gyártó számos készülékének távvezérlő kódjait szettenként. Amikor beüzemeljük a távirányítónkat, csak a készülék típusának kódját kell beütni, és a távirányító onnan úgy fog viselkedni, mintha a tévéhez kapott gyári darab lenne. Vagy mégsem?

Sajnos – főleg korábbi vagy olcsóbb daraboknál – előfordulhat, hogy nincs meg a távirányítóban a megfelelő készülék távvezérlő kódja. Ilyenkor próbálkozhatunk még automatikus kereséssel, vagy manuális egyenkénti próbával is, de ha nem ad eredményt, nem fogjuk tudni használni az adott távirányítót.

Minél többfunkciós egy univerzális távirányító (azaz minél többféle készülék kezelésére alkalmas), illetve minél több gyártó kódjait ültették bele, annál magasabb árkategóriát képvisel. Ha biztosra akarunk menni, tanulmányozzuk át a csomagolást a gyártók listájáért.

Tanítható távvezérlők

A tanítható távirányítók között is vannak többfunkciósak, vagyis olyanok, amelyek több készülékfajtához alkalmasak.

A tanítható távirányítók sajátossága az, hogy nem csak küldenek, hanem fogadnak is infravörös jelet. A távirányítók ezen típusai egy másik, a kiválasztott készülékhez megfelelő távirányítótól tanulják el az infra jeleket, oly módon, hogy a két készüléket közvetlen közelről szembe kell fordítani egymással, és a tanító távirányítóból jeleket bocsájtani a tanuló felé. Az rögzíti és a megfelelő gombhoz programozza azt. Így minden gombja külön programozható.

2014-12-21 14:42