Az online videostreaming-szolgáltatásokkal itt a tévézés új korszaka

2014-12-02 8:59

Az interneten elérhető tévécsatornák és egyéb online médiatartalmak bősége alapjaiban változtatta meg a televíziózási szokásokat. A videostreaming-szolgáltatások legvonzóbb elemei közé tartozik a hatalmas választék, a kötöttségek nélküli műsorválasztás lehetősége, illetve a bármilyen eszközzel hozzáférhető tartalom. Egyre többen választják ezt a szolgáltatást a kábeltelevíziós csatornák helyett, hogy sokkal nagyobb kínálatból válogathassanak, illetve akkor nézhessék kedvenc műsoraikat, amikor csak szeretnék, illetve amikor épp idejük van rá. Így sokan azok közül, akik korábban letöltötték a filmeket és a sorozatokat, ma már inkább itt keresik a friss, legális tartalmakat, amelyekhez akár már havi néhány ezer forintos előfizetési díj fejében hozzáférhetnek.

                               

A tartalmak bármikor, bármilyen eszközön megtekinthetők

Az online tévézés egyre népszerűbbé válásának egyik oka a nem időhöz kötött tartalomfogyasztás mellett az, hogy az így hozzáférhető filmeket és sorozatokat bármilyen eszközön megtekinthetjük. És mivel egyre többen rendelkeznek kifejezetten a webes médiafogyasztásra kifejlesztett eszközökkel, illetve tévézés közben egyébként is szeretnek mást is csinálni a laptopjukon vagy az okostelefonjukon, a fentiek nagy előnynek számítanak. A hagyományos tévécsatornák műsorainak interneten való követése, illetve az on-demand szolgáltatások (filmekhez, sorozatokhoz való hozzáférés egy online videotékából) használata egyaránt egyre népszerűbb.

 

A videómegosztó oldalak és a Netfix hatása

A tévézés új korszakának eljövetelében nagy szerepe volt a különböző videómegosztó oldalaknak – mint a YouTube vagy a Vimeo –, illetve a legnépszerűbb online videotékának, a 2007-ben elindult Netflixnek. Utóbbinak jelenleg 40 millió előfizetője van, a havi előfizetési díja mindössze 8 dollár (1990 forint), és cserébe rengeteg régebbi és jelenlegi sorozat epizódjait, illetve saját készítésű műsorokat is megtekinthetünk. Már hazánkban is működnek hasonló szolgáltatások: a Fuso például szintén több ezernyi sorozatot és filmet kínál az előfizetőknek, havi 2990 forintért.

2014-12-02 8:59