Hogyan segítsünk az elhasználódott távirányítókon?

2014-11-08 18:32

Bár manapság egyre kevesebben foglalkoznak a távirányítók javításával, a szervizekhez rendszerint az eszköz belsejében található vezetőréteg meghibásodása miatt fordulnak. Itt nem másról van szó, mint a távirányító „szétnyomkodásáról”, amely tíz esetből legalább hétben az eszköz átlagosnál rövidebb élettartamához vezethet. A javítás költségei ugyanis számos esetben az eszköz árának többszörösére is rúghat, így a felhasználó nem tehet mást, mint a távirányító felújítása helyett újat vásárol.

Nem az örökkévalóságra tervezve…

Kétségtelen tehát, hogy a távirányító számunkra legfontosabb alkatrészei egyben a legérzékenyebbek is. A televízió nézése közben ugyanakkor sokat tehetünk a gombok, valamint az alatta található vezető réteg épségének megóvásáért. Ha pedig családtagjaink mégis szétnyomkodták volna a távirányítót, akkor némi kézügyességgel megoldhatjuk az eszköz gumilapjának felújítását is. A szakemberhez fordulás helyett így érdemes lehet nekünk elvégezni az ezzel kapcsolatos feladatokat, amellyel azt is megelőzhetjük, hogy félévente cserélgetnünk kelljen elhasználódott távkapcsolónkat.

Többet ésszel…

Kezdjük mindjárt egy tipikus hibával. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a távirányító nem reagál az általunk kiadott utasításokra, többségünk egészen biztosan erősebben fogja megnyomni az eszköz gombjait. A probléma forrását ugyanakkor legtöbbször nem a gombok, csupán a lemerülőben levő elemek jelentik. A fokozott erőkifejtés eredményeként azonban valósággal szétnyomjuk az eszközt összetartó gumiérintkezőket, aminek következtében az elemcsere után már valóban nagyobb erősebben kell megnyomni a távkapcsolót. Mivel a távirányító használatának gyakoriságától függően az elemek élettartama átlagosan 6-9 hónap lehet, így ennek megelőzésére célszerű lehet az elemekből, netán a távirányítóból is tartalékkal rendelkezünk. A készülékhez való kompatibilitástól függően ugyanakkor olyan távirányítót is vásárolhatnunk, ahol az eszközön található dióda előre jelzi, ha az elemek kimerülő félben vannak. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy családtagjaink az elemek kicserélése helyett erővel próbálják működésre bírni egyre „lustábbá” váló távirányítónkat.

Segíthet a mélytisztítás!

Bár a megelőzés sokat segíthet a távirányító élettartamának meghosszabbításában, idővel az eszköz belsejében található panelen levő érintkezők, valamint a nyomtatott áramkörök is bepiszkolódhatnak. Ilyenkor elsőként próbálkozunk a távirányító mélytisztításával, amelyet az előző cikkünkben bemutatott módon végezhetünk el. Az eszköz speciális tisztítószerekkel történő ápolásával így helyreállíthatjuk a nyomógombok alsó részén található érintkező szemölcsöket, amelyeknek kopása nagymértékben ronthatja távirányítónk vezetőképességét.

Szilikontól a grafitig

Amennyiben a mélytisztítástól sem működik jobban távkapcsolónk, akkor feltehetően az eszköz jobb vezetőképességét kell megoldanunk. Rövidtávon például bevált módszernek számít távirányító nyomógombjainak aljára ragasztott alufólia. Idővel azonban a merev szerkezetű anyag le fog válni a rugalmas gumiról, melynek pótlása igen aprólékos feladatnak bizonyulhat. Célszerűbb tehát azzal próbálkoznunk, hogy az érintkező panel vezetőképességét állítjuk helyre. Ilyenkor használhatunk szilikon alapú ragasztókat, de ennél a megoldásnál számoljunk azzal, hogy az eszköz a ragasztó kenőfelületével megegyező mértékben fog vastagabbá válni. A távirányító belsejének felújítása így az egész gumilap átalakításával is járhat, amelyhez már nem alapfokú műszaki tudás – illetve türelem – szükségeltetik.

Az eszköz belsejében levő vezetőréteg pótlására így elsősorban a grafit spray alkalmazása ajánlható. A kereskedelmi forgalomban is kapható speciális felülettisztító eltávolítja a zsíros maradványokat a nyomtatott áramkörökről, valamint javítja annak kopásállóságát is. A grafit ugyanis magas olvadáspontja, valamint elektromos vezetőképessége miatt segíthet a gombok működési zavarain. Ezen megoldással pedig hónapokkal vagy akár évekkel is meghosszabbíthatjuk elhasználódott távirányítónk élettartamát.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-11-08 18:32