Mire jó a beltéri egység?

2018-09-07 6:45

A beltéri egység angol neve a "set top box”, mely nagyjából "tévé tetején lévő doboz”-t jelent, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt a hatalmas tévék tetején elég hely volt a beltéri egységnek, s innen kapta az angol elnevezését is. Ma már persze a vékony és lapos Plazma, LCD és LED képernyős készülékekre igen nehezen lehetne őket rátenni, de szerencsére erre találták ki a bútorkereskedések a tévé állványokat, ahol van külön kialakított hely a beltéri egységnek is.


Beltéri egységre akkor van szükség, ha kábeles, műholdas vagy digitális földi adásokat szeretnénk nézni egy régebbi típusú tévén, vagy egy modern verzión, melynek nincs beépített beltéri egysége.


A beltéri egység így egy jelátalakítóként funkcionál, mely összeköti az antennával, vagy például a parabolával a tévét. S itt sincs vége a listának, hiszen ez a kis doboz felel azért, hogy a kívülről beérkező jeleket egy olyan formátumra alakítsa át, melyet felismer a tévé készülék. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a fizetős csatornák dekódolását is a beltéri egység végzi.


Sokan ódzkodnak a beltéri egység használatától, mert nem szeretnének több távirányítót használni a tévézés során, de szerencsére ma már olyan modernül vannak kialakítva a beltéri egység távirányítói, hogy csak ezeket használva is lehet távolról vezérelni a televíziót.


Így nincs is már szükség a tévé régi távirányítójára, mert minden tévés funkciót, illetve a beltéri egység extra szolgáltatásait is könnyedén lehet vezérelni a beltéri egység távirányítójával.


S igen nagy a támogatás a beltéri egység távirányítókra is, így egy esetleges meghibásodás esetén - mely kisgyermekes vagy kisállatokat tartó családban igen gyakori probléma - is hamar kicserélhető egy új modellre. Csak arra kell figyelni a vásárlás alkalmával, hogy a termékleírásban szereplő támogatott készülékek listájában szerepeljen az otthoni tévé.


Nincs szükség újraprogramozni a beltéri egység távirányítóját, illetve nem kell finomra hangolni sem, mert a szerkezet már annyira modern, hogy felismeri a rácsatlakoztatott tévé készüléket, s annak eddigi beállításait is.

2018-09-07 6:45