Nem csak böködni lehet – mozgásérzékelős távirányítók

2014-12-25 14:43

A mozgásérzékelős televízió távirányító már nem igazán újdonság a világpiacon, a prototípust 2006-ban mutatta be a Hillcrest Labs. Természetesen ennek tökéletesítése és innovációja azonnal tovább folyt, majd 2013-ban már hang- és gesztusvezérlésű távirányítók jelentek meg a piacon, sőt megjelentek azok az okostévék is, amelyeket már távirányító kiiktatásával, pusztán a hangunkkal és kézmozgásunkkal irányíthatunk.


Miért kell túllépni a gombsoron?

A napjainkban gombamód terjedő, és folyamatosan fejlődő okostévék már sokkal-sokkal több mindent tudnak, mint akár csak pár évvel ezelőtti társaik. Az első távirányítós TV-készülékek megjelenésétől kezdve (1950-es évek) a távirányító szerepe és feladatai is többszörösen átalakultak, a TV-be épített funkcióknak, valamint a a jellemző TV-használati szokásoknak, és persze a maximális funkcionalitásnak és kényelemnek megfelelően.

Az új generációs televíziók a műsorszolgáltatáson túl interaktív tartalmakat, különféle szolgáltatásokat, internet-elérést és böngészést kínálnak többek között. Az információk közötti mozgást, görgetést, lapozást, több ablak együttes kezelését, folyamatok lekövetését már nagyon nehézkes volna a hagyományos rendszerű gombos távirányítókkal végezni.

 

Gesztikulálva irányítsunk táv!

Az első mozgásérzékelős távirányítót kifejlesztő Hillcrest Labs 2006-ban előállt egy olyan fejlesztéssel, amely a csuklónkra csatolt karperecbe rejtette volna a táviránytó funkcióit, ráadásul nem csak a televízióét, hanem az összes távirányításra szoruló eszközét. Ez végül nem terjedt el, de azt mutatja, hogy egy gesztusokkal dolgozó eszköz néhány gombbal, már közel tíz évvel ezelőtt is megfelelőnek látszott a szórakoztató elektronikai eszközeink kezelésére. Később ugyanez a cég távirányítóként (is) funkcionáló egérrel állt elő, ami a fejlődés másik irányát mutatja: egy központi egység révén irányítani az összes többi háztartási készüléket.

Jelenleg többféle mozgást is értelmezni tudó megoldás van a piacon: vannak a kézi távirányítók, amelyek külsőleg legalább részben hasonlítanak hagyományos társaikhoz, mégis érzékelik és értelmezik a mozdulatokat, és vannak a kiemelten innovatív okostévék, amelyek a távirányító kiiktatása mellett is vezérelhetőek már gesztusokkal.

 

 

 

2014-12-25 14:43