Okosórák, kell még nekünk ilyen?

2014-12-23 14:43

A szórakoztató elektronikai és számítástechnikai cikkek gyártói természetes módon egyfolytában azon törik a fejüket, hogy milyen újdonságokat ajánljanak fel a vásárlóknak még, amellyel kényelmesebbé tehetik az életüket.

A „kütyük”, azaz a számítógépnél kisebb és ezáltal igen mobil elektronikai készülékek piaca napjainkban expanzívan növekszik, hiszen a kicsinyítés és az érintőképernyő különféle beépítési módjait lehetővé tevő technikai újdonságok, valamint az operációs rendszerek alkalmazása óriási lehetőségeket nyitottak meg ezen a területen.

                                       

Az új lehetőség: okosóra

Az okostelefonok mérföldkövet jelentettek a személyhez kapcsolódó, „asszisztens” jellegű elektronikai eszközök piacán. Számtalan funkciójuk – azt hinnénk – minden igényt lefedhet hiszen internetezéstől a levelezésen át a dokumentumkezelésig, és mindenféle applikáció letöltésén át  minden belefér.

Nehéz elhinni, de az okostelefonok parttalan képernyő-növekedése mellett mégis van helye a táblagépeknek, amelyek hol nagyobb, hol kisebb kijelzővel váltogatnak a szemünk támasztotta igények, illetve az ergonómiai elvárások (tenyérméret) közelítése között.

A tavalyi évtől kezdve ehhez képest teljesen új irányt villantott fel a Apple az iWatch-al és az AppleWatch-al, amelyek az első hordozható okoseszközök az óriásvállalat történetében. Idén azonban az összes magára valamit is adó gyártó követte az úttörőt: LG, Google, Intel, Samsung, Microsoft, Motorola, és van, aki már nem is az első generációs készülékekekel van jelen a piacon.

 

Miben más egy okosóra?

Az okosórának számos funkciót adhatnak a gyártók, egyéni filozófiájuktól függően. Az idő, illetve a naptár mutatásához kapcsolódóan a programok felvitele és a notifikációk intézése alapfeladatok. Ezen felül a különféle fitnesz funkciók, egészségügyi szolgáltatások és még számos más letölthető applikáció a mindennapok feladatait könnyíthetik meg.

A későbbiekre vonatkozóan bankkártya nélküli fizetést, pinkód illetve jelszó használata nélküli belépést, egészségügyi adataink továbbítását, tömegközlekedési/parkolási jegyvásárlást, különféle eszközeink távirányítását várhatjuk ezektől a mindig kéznél levő kütyüktől.

Természetesen ezek a készülékek, mint órák se maradhatnak el hagyományos társaiktól: vannak közöttük 50 méterig vízállóak és luxuskivitelűek (pl. aranyozottak) is.

 

2014-12-23 14:43