Wozniak és a CL 9 távirányító

2014-03-01 15:40
Wozniak és a CL 9 távirányító

A nemes egyszerűséggel csak "Másik Steve"-nek nevezett Steve Wozniak az Apple egyik alapítója volt, tizenkét évvel később, 1987-ben azonban mégis otthagyta a vállalkozást, és több időt szentelt 1985-ben alapított CL 9-nek, amely távirányítók gyártására specializálódott.

Steve Jobs és Ronald Wayne mellett "Woz, a nagy varázsló" volt a harmadik alapítója az azóta legendássá vált Apple-nak.; a mérnökként és programozóként dolgozó Wozniak részt vett az számítógépes ipart forradalmasító Apple I és Apple II kifejlesztésében a hetvenes évek során.

Az 1976-os alapítást követően azonban 1981-ben kényszerű pihenőre kellett, hogy vonuljon: egy súlyos repülőgép-szerencsétlenség hatására egy ideig az emlékeit is elvesztette, s csak a hosszadalmas gyógyulás után térhetett végül vissza.

Munkássága a cégnél azonban nem tartott sokáig: Wozniak 1987. február 6-án befejezte az Apple-nál, ahol bár részvénytulajdonos maradt, de munkát és időt már nem fektetett az óriásvállalatba.

 Steve Wozniak univerzális távirányítója

CL 9

Távozása előtt Wozniak úgy gondolta, hogy az Apple-nél nem tud teljes értékű munkát végezni, túl sokszor kellett beszélnie arról, amit csinál, semmint csinálnia, amit csinálni szeretne. "Az Apple hatalmas vállalkozás, és nem volt és még most sem életem szerelme", mondta később Wozniak. "Kisebb cégeket szeretnék létrehozni, ahol a barátaimmal dolgozhatok együtt... Ahova új ötleteket vihetünk be és azokat megpróbáljuk majd megvalósítani."

A CL 9 nagyjából bele is illett ebbe a koncepcióba. Mivel Wozniak szerette a távirányítók világát, sőt, több ezernyi ilyen kütyüje volt a Santa Cruz-hegységben található otthonában, kézenfekvő volt, hogy ezzel kapcsolatos céget alapítson.

Nagyon sok kapcsolóval elégedetlen volt, ezért arra a megállapításra jutott, hogy a cég univerzális távirányítókra szakosodik majd. Az ilyen típusú eszköz a nyolcvanas években igencsak új ötletnek, és ismeretlen területnek számított.

A CL 9 1985-ben jött létre néhány érdeklődő barát közreműködésével, és amikor eljött az ideje, Wozniak le is lépett az Apple-tól. Külön érdekesség, hogy távozását Steve Jobs-zal nem osztotta meg, Jobs a The Wall Street Journal-ból értesült Wozniak szándékáról. A riporterek azt gondolták, hogy a férfi azért hagyja el az Apple-t, mert túl sokat kritizálta a vállalatot, ezt azonban Wozniak megcáfolta. Később kitudódott, hogy az alapító fizetett alkalmazottként (kevés munkaidővel) és jelképes juttatásért cserébe továbbra is az Apple tagja marad, ez azonban inkább szimbolikus lépés volt.


Az első univerzális távirányító

 

A picit fura CL 9 nevet egy Cloud 9 nevű étteremről kapta a cég, mely az alapítás idején tönkrement, viszont Wozniak kapott az alkalmon, és megtette a vállalkozás székhelyének a helyet. Amikor később elköltöztek Los Gatosba, jó kaliforniai szokás szerint "megvágták" az egészet, s lerövidítették.

Külön érdekesség volt az is, hogy amikor az Apple egyik korai befektetője meghallotta Wozniak szándékát, felajánlotta, hogy besegít, de végül visszautasították, mondván a CL 9-nek nincs szüksége befektetésre. A befektető viszont addig kötötte az ebet a karóhoz, míg bevették, s a cég végül több mint kétmillió dollárral indult.

Wozniak egy régi barátját, a Commodore-nál dolgozó Sam Bernsteint kérte fel igazgatónak

Az első univerzális távirányítót 1987-ben dobta piacra a CL 9, a szerkezet a CL 9 CORE nevet kapta a keresztségben. A CORE képes volt arra, hogy az infravörös technológia segítségével "tanuljon" más távirányítóktól, és csatlakoztatni lehetett a készüléket számítógépekhez is. Mivel numerikus billentyűzete volt, bármit lehetett vele irányítani, s csak egyetlen gond volt vele: külsőre nem volt valami esztétikus, ezért a hétköznapi használatban nem lett annyira közkedvelt.

CL9 univerzális távirányító

Az AAA elemeket zabáló CORE-nak volt egy speciális belső eleme is, ami ha tönkrement, az egész kütyüt dobni lehetett a kukába, és ez sem tette túl népszerűvé és kiszámíthatóvá.

A CORE nem lett siker, és ez később komoly problémákat jelentett az amúgy sem stabil vállalkozásnak: a hírek szerint Jobs és az Apple sem segített nekik, ha arról volt szó, és Wozniak sem akart milliós befektetéseket, így a vállalkozásnak nem sok esélye volt a stabilizálódásra. A CORE szép csendben elszundított...

 

Gondok és eladás

 

A CL 9 termékeit és találmányait végül eladásra kínálták, Wozniak pedig új álma felé kacsintgatott: a férfi általános iskolákban szeretett volna tanítani, és inkább a családjával és a gyerekeivel töltötte el idejét.

A CL 9 eladásakor Martin Spergel volt az igazgató, ő intézett el mindent, így Wozniaknak nem kellett nagyon belemélyülni egy régi álom elpasszolásába. A CORE hibái miatt, és a gyártás leállítása okán végül a CL 9 is eltűnt a süllyesztőben: a termék mellett ebben aktívak közrejátszott az is, hogy nehéz volt reklámozni a kapcsolót, amely a Core International, Inc. nevét viselte.

A kapcsoló szabadalmát 1988. október 5-én jegyezte be Wozniak és a CL 9 egyik alkalmazottja, Charles H. Van Dusen, a szabadalmi sorszám: 4918439; a szabadalom 2005-ben járt le, így elviekben szabadon felhasználható.

Ha valaki akarja.

Bizonyos kultusza azért kialakult a kapcsolónak: 2006-ban kétszázhatvan dollárért kelt el egy CORE az eBay-en.