Állóképesség

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 

Állóképesség

Állóképesség

Az állóképesség nemcsak izom meg akaraterő dolga, jól működő szervezet is szükséges hozzá, a szervezetnek meg tápanyag kell. Üzemanyag nélkül a gépek megállnak, az ember továbbkullog. De vajon meddig jut el nélkülük, mikor azokkal akár csodákra is képes?

Ahhoz, hogy rendszeresen mozogjunk, sportoljunk vagy nehéz, megterhelő fizikai munkát végezzünk, amihez rendszerint pszichikai igénybevétel is társul, feltétlenül jó állóképességgel kell rendelkeznünk. De ahhoz is, ha egyszerűen csak jól akarunk teljesíteni a mindennapjainkban, ráadásul ehhez a lelkierő mellett hétköznapi állóképességre is szükségünk van. Ha akarjuk, ha nem, a napi tevékenységeinkben rengeteg, igen nehéz fizikai tevékenység bújik meg. Ha a szokásos bevásárlásból adódó rakodással és cipekedéssel kezdjük, folytathatjuk a gyerek vagy gyerekek emelgetésével – ha máskor nem, fürdetéskor –, de a napi háztartási munkákból adódó terhek logisztikája sem egyszerű dolog. És akkor arra az eshetőségre még ki sem tértünk, amikor a klímaválságra is való tekintettel, biciklivel járunk a munkahelyünkre.

Egyszóval nem kell ahhoz élsportolónak lenni, hogy jó állóképességgel rendelkezzünk. Elég a hétköznapi életvitel, a szokásos fizikai terhelések, rendszeres heti egy-két jóga klub vagy fociedzés, és máris jó kondícióra, megbízható állóképességre tettünk szert, amit megalapozni, megtartani, fejleszteni nem is olyan ördöngös dolog.

De mi az az állóképesség?

A jó állóképesség a fizikai terhelhetőséget jelenti, a terhelhetőség pedig a megbízható testi működésen múlik. Az állóképesség tulajdonképpen a testben, a szervezetben elraktározott energia mennyisége, amit mozgósítani tudunk fizikai igénybevétel esetén. Ez az igénybevétel tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, ennek megfelelően kell elegendő mennyiségű energiával rendelkeznünk, ehhez azonban a szervek és egyéb testi funkciók együttes működése is szükséges.

Mi szükséges a jó állóképességhez?

Elsősorban a szervezet jó anyagcsere működése, amelyben fontos szerepet játszik az anyagcsere enzimek aktivitása. Fontos tényező a tüdő kapacitása, és az, hogy milyen mértékben képes hasznosítani a levegő oxigénjét. Nem elhanyagolható a máj valamint a többi szerv raktározó és méregtelenítő képessége sem, hiszen minél kevesebb salakanyagot, méreganyagot tárol az emberi test, annál hatékonyabban képes egészségesen működni. Fontos az izomrostokat is ellátni megfelelő tápanyagokkal, hiszen az izomzat a végső kivitelező minden egyes mozdulatban. Emellett még szerepet játszik a mozgáskoordináció minősége, valamint a pszichés tulajdonságok. És ne feledjük: egy pszichés megterhelés, vagy egy szellemi kihívást jelentő esemény is nagyon komoly állóképességi próbatétel.

Hogyan tegyünk szert jó állóképességre?

Amióta megjelent az egészségpiacon a BioTechUSA termékcsalád, azóta ez a célkitűzés egyszerűen elérhető. Kiváló minőségű szerek, gélek, kapszulák vagy italok formájában juthatunk hozzá az állóképességet megtámogató sókra, vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, olyan aprólékos gonddal kifejlesztett változatokban, amire még csak nem is gondolnánk. Ezekkel a termékekkel eredményesen lehet segíteni az igénybe vett szervezetet, és nemcsak az izomzatot, hanem valamennyi szervünket. Anélkül ugyanis, hogy optimális mennyiségű tápanyaghoz jusson a szervezetünk, nem lehet jó állóképességre szert tenni.

Hogyan juthatunk több energiához?

Gondoljunk csak egy egyszerű kardiózásra, amiben jól megizzadunk: máris rengeteg nagyon hasznos tápanyagot veszítettünk el, amelyek izzadságcseppek formájában távoznak testünkből. Ezeket minden körülmények között pótolni kell a jó testi-lelki működés érdekében. De törekedhetünk egyszerűen csak arra, hogy több energiát legyünk képesek felszabadítani magunkból, anélkül, hogy kizsákmányoljuk a sejtjeinket. Erre találták ki az energiaitalokat és kapszulákat. Minden, szervezetünk számára fontos tápanyag pótolható, ha odafigyelünk a teljesítőképességünkre. Mindemellett ne felejtsük el a relaxálást, pihenést, esetleg meditációt és a pihentető alvást sem.

Ahány szerv, annyi állóképességet javító tápanyag

Gondolkodhatunk multi vitaminokban, komplex ásványi anyagokban, amelyek egyetlen tabletta vagy kapszula, illetve egyetlen tasak italpor segítségével elérhetővé teszik a kívánt testi állapotot, de sokkal eredményesebb lesz a testet támogató étrendkiegészítők alkalmazása akkor, ha célzottan, egy-egy szerv működésének optimalizálására használjuk azokat. Ehhez elég, ha átgondoljuk, melyik szervünket akarjuk megtámogatni, többlet energiához juttatn. Elképesztően gazdag kínálattal fogunk találkozni, ahol a termékek mellé többlettudást is társítanak azok részletes leírásával. Nem csak azt fogjuk megtudni belőlük, hogy milyen szer mire jó, de azt is, hogy mely szervünk megtámogatásához szükséges, és milyen adagolásban érjük el a legjobb eredményt.

Tévhitek az energiatermelő szerekről, italokról

Ki nem volt már olyan helyzetben, amikor az utolsó csepp ereje is elhagyta, és messze volt még az edzés vagy a munka vége? Mindenki átélt már hasonló szituációkat, nem is egyszer. Ilyenkor nem adódik lehetőség sem alvásra, sem pihenésre, de még egy meditációra sem, ami feltölthetne bennünket egy kis adag energiával. Ilyenkor érdemes bevetni az energiaitalt fegyverként, és rövid idő alatt megkapjuk azt az erőtöbbletet, ami megtámogatja az állóképességünket. Éppen csak annyit, amennyi szükséges. A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek segítenek, hogy turbóra kapcsoljon a szervezet. A BioTechUSA termékeiben ugyanis semmilyen káros anyag nincs elrejtve, a természet erejével kooperál azért, hogy állóképességünknek átmeneti segítséget nyújtson.