Hogyan tisztítsuk meg a porszívónkat?

2019-09-16 15:17
Hogyan tisztítsuk meg a porszívónkat?

Otthonunk tisztán tartásának egyik fontos eszköze a porszívó. A készülék sok háztartásban napi szinten használatban van, mivel praktikusan és gyorsan lehet vele dolgozni. De vajon megfelelő figyelmet fordítunk-e a porszívónk karbantartására is? Ahhoz ugyanis, hogy sokáig élvezhessük az általa nyújtott kényelmet, időről-időre alapos tisztításnak kell alávetnünk a készülékünket.

Milyen időközönként érdemes porzsákot cserélnünk?

porzsákoknak kétféle típusát különböztetjük meg. Vannak az eldobható és többször használatos változatok, amelyek elnevezése utal az élettartalmukra. Takarékossági okokból néhányan az egyszeri használatra szánt zsákokat sem dobják el azonnal, azt gondolva, pár alkalomra még tökéletesen megfelelnek. A gond csak az, hogy az ilyen porzsákokat nem lehet teljesen jól kiüríteni, így a kosz és por egy része ugyanúgy bennük marad, vagy esetleg visszaszáll a levegőbe. Ráadásul a nem megfelelően kitisztított zsákban baktériumok és egyéb kórokozók is megjelenhetnek.

Ugyanakkor a többször használatos porzsákokat is cserélni kell egy idő után, hiszen ugyanúgy elhasználódnak, mint az előbbi változatok. A legtöbb ilyen darab mikroszálas anyagból készült, amely nem engedi át a szennyeződéseket és könnyen tisztítható. A többször használatos változatokat érdemes minden egyes alkalom után átmosni, hogy az anyagba ragadt porszemeket is eltávolítsuk. Arra viszont figyelni kell, hogy nedves zsákot sohasem szabad a porszívóba tenni.

A nem eldobható, textil alapú termékek élettartalmát általában fel szokták tüntetni a csomagoláson, de ha úgy látjuk, hogy szükséges, előbb is beütemezhetjük a cserét. A HDplanet webáruházban folyamatosan megújuló porzsák választékkal és kedvező árakkal várjuk a vásárlókat.

Porszívó tisztítása

Mi a helyzet a hepa filterrel?

hepa filterrel ellátott porszívók sokkal tisztább levegőt fújnak ki magukból, mint a szűrő nélküli társaik. Ez az elem ugyanis hatékonyan szűri ki a polleneket és a porszemcséket. Természetesen a hepa filtert is rendszeresen tisztítani kell, illetve a cseréről sem árt gondoskodni. Ez plusz kiadásokat jelent, de az egészségünk érdekében fontos megtenni.

Néhány hetente érdemes a szűrőt meleg vízzel átmosni és hagyni, hogy teljesen megszáradjon. Elképesztő, hogy mennyi kosz tud egy-egy ilyen tisztítás során távozni!. Mindez jól jelzi a filter hatékonyságát. Ha allergiás van a családban, a szakemberek csak és kizárólag hepa filteres porszívót szoktak ajánlani.

Hogyan tartsuk tisztán a porszívó egyéb alkatrészeit?

A csöveket fontos néhány használat után átmosni, mert a falukon szintén megtapadhatnak szennyeződések. De itt is ügyelni kell arra, hogy ne maradjon víz bennük, mert használatkor a vízcseppek károsíthatják a készüléket. Érdemes valahonnan lelógatva szárítani ezeket a csöveket, hogy a gravitáció is segítse a száradás folyamatát.

A fejeken található kefékbe gyakran ragadnak hajszálak és nagyobb porcicák. Ezektől meleg vizes áztatással tudunk megszabadulni. És még egy dolog, amire ügyelnünk kell.Porszívót csak áramtalanított állapotban szabad tisztítani és ez igaz a porzsák cserére is!

Ha éppen aktuális az új porzsák vásárlása, nézz körbe a HDplanet kínálatában még ma!



2019-09-16 15:17