Hogyan tisztítsuk meg a távirányítónkat gyorsan és egyszerűen?

2019-12-02 17:12
Hogyan tisztítsuk meg a távirányítónkat gyorsan és egyszerűen?

A távirányító a legnagyobb igénybevételnek kitett használati tárgyaink közé tartozik. Mivel egy átlagos ember napi szinte tíz-húsz alkalommal vált csatornát, így a készüléken hamar elszaporodhatnak a kórokozók. A nagyobb családok esetében ez még gyorsabban bekövetkezhet, főleg, ha a távirányítót gyerekek is használják.

A kapcsoló megtisztítása sok háztartásban nem része a takarítási rutinnak, ezért csak viszonylag ritkán kerül sor rá. A fokozott használat miatt azonban fél évente legalább egyszer érdemes alaposabban is áttörölni, hogy megszabadulhassunk a felületére tapadt szennyeződésektől. Ebben a cikkben bemutatjuk a távirányító tisztításának szakszerű lépéseit.

Gyors tisztítás

A folyamatot bárki nyugodtan elvégezhetni, hiszen nem igényel különösebb szaktudást. Az elemek eltávolítására viszont ügyelni kell, nehogy megrongálódjanak. A tisztítás a nyomógombok, illetve az azok körüli terület áttörlésével kezdődik. Ehhez használhatunk alkoholba mártott vattát, vagy akár egy puha rongyot is. A koszt óvatos és körkörös mozdulatokkal tudjuk eltávolítani.

A gombokon található szennyeződések általában zsírosak, akárcsak a bőrünk. Az alkohol azonban nagyon jól oldja ezeket a lerakódásokat, így valóban hasznos társ lehet a tisztításban. A szappanos víz ezzel szemben nem igazán jó megoldás, mivel a résekbe szivárogva komoly károkat okozhat a távirányító működésében. Ráadásul a víz nehezebben párolog el, mint az alkohol, tehát a készülék száradását is késlelteti. A távirányító külső borításain végig futó mélyedésekből egy egyszerű fogpiszkálóval távolíthatjuk el a szennyeződéseket. Arra ügyeljünk csupán, hogy a fadarabka vége ne törjön bele a résbe.


Távirányító tisztítása

A folyamathoz használhatunk speciális kendőket is, amelyeket kifejezetten az elektronikai eszközök felületeinek áttörléséhez fejlesztették ki. Ezeknek kétféle változata létezik, a nedves, valamint a szarvasbőrből készült száraz kendők. Az utóbbiak egészen kíméletesen látják el a feladataikat, karcolások nélkül tisztítva meg a műanyagot. A munka végén az elemtartó belsejét is áttakaríthatjuk, természetesen folyadék nélkül, majd néhány órán át tartó száradás következik. Fontos, hogy semmilyen formában ne sürgessük a folyamatot, és ne tegyük magas hőt kibocsátó berendezés közelébe a távirányítót. A meleg hatására ugyanis megolvadhat a külső borítás, illetve egyéb károk is felléphetnek.

A távirányítók tisztításának másik módját mély tisztításnak nevezzük. Ehhez viszont az eszköz szétszedése szükséges, ami az ügyesség mellett némi szakértelmet is megkövetelhet. Ebből kifolyólag, ha nem érezzük magunkat felkészültnek a feladatra, kérjük inkább tapasztaltabb személyek segítségét. A mély tisztítás során gyakorlatilag teljesen át kell tisztítani a távirányító belsejét, külön ügyelve a részletekre is. A fenti lépéseket betartva, gyorsan és egyszerűen búcsút inthetünk a kosznak, és újra kórokozómentes kapcsolót tarthatunk a kezünkben.

2019-12-02 17:12