Távirányító Kisokos – Amit tudnod kell róla

2019-09-22 15:24
Távirányító Kisokos – Amit tudnod kell róla

A távirányítók lehetővé teszik a számunkra, hogy a különféle berendezéseinket és háztartási gépeinket vezeték nélkül is irányítani tudjuk. Általában a legtöbb elektronikai eszköz rendelkezik ezzel a tartozékkal. A távirányítók a feltalálásuk óta nagy utat jártak be, de történetük korán sem ért még véget. Időről időre felröppen egy hír, amely valamilyen újításról számol be.

Az utóbbi években például a Bluetooth kapcsolatra képes és hangfelismerő távirányítók mutatkoztak be a nagyközönség előtt. De vannak már mozgásra aktiválódó változatok is.

Egy kis távirányító történelem

A távirányítók születését minden bizonnyal sokan a 20. század első évtizedeire datálnák, pedig a történet még a 19. században kezdődött. A híres feltaláló, Nikola Tesla 1898-ban szabadalmaztatott egy olyan szerkezetet, amely, a saját megfogalmazása szerint mozgó járművek működtetésére volt alkalmas. Az első távirányítót még kizárólag rádióhullámok vezérelték és egy kis hajót lehetett irányítani vele. Mondani sem kell, hogy az eszköz azonnal hatalmas sikert aratott.

Pár évvel később már Franciaországban, Angliában, Spanyolországban és a tengeren túl is forgalmazni kezdték a Tesla távirányítója alapján készült telekinót, amit Leonardo Torres Quevedo szabadalmaztatott. Ezt a pillanatot tartják a modern távvezérlés kezdetének. A telekino szintén rádióhullámokkal működött és azoknak megfelelően végezte el a feladatait. Nagy durranásnak számított, amikor Quevedo 1906-ban a telekino segítségével sikeresen partra vezérelt egy hajót Bilbaoban.

Az első olyan távirányító, amely televízió működtetésére szolgált, 1950-ben látott napvilágot. Volt viszont egy szépséghibája, ugyanis még vezetékkel csatlakozott a tévé készülékhez és elég kevés gombbal rendelkezett. Az igény viszont, hogy kényelmesebb körülmények között tudják az emberek irányítani a televíziót, továbbra is megoldásra várt. Ezt végül 1955-ben oldották meg, s végre megjelenhettek a vezeték nélküli távirányítók is.

Távirányító

A fejlődésük pedig azóta is töretlen. Napjainkban többféle technológiával is kísérleteznek a tudósok, elsődlegesen a gesztusokat felismerő konzolok terén vannak komolyabb fejlesztések.

Milyen távirányítót érdemes választanunk?

A készülékekhez gyártott távirányítókon túl néhány éve nagy népszerűségnek örvendenek azok az univerzális konzolok is, amelyek gyakorlatilag majdnem minden eszközzel kompatibilisek. A televízió távirányítók a legkeresettebb tartozékok közé sorolhatók. Mindannyian tudjuk, hogy ezek az eszközök a rendszeres használat miatt időnként elromlanak, vagy elvesznek.

Ha meg szeretnénk kímélni magunkat a kellemetlenségektől, nem árt időben felkészülnünk. Sokan előrelátóan mindig tartanak otthon egy tartalék univerzális távirányítót is. Így, ha csődöt mond a régi, csak elő kell venni az újat. A HDplanet webáruházban a gyári és az univerzális távirányítók széles választékával várunk. Fényképekkel is illusztrált termékleírásaink részletesen bemutatják a távirányítók tulajdonságait.

A tévé mellett légkondicionálókhoz is kínálunk márkafüggetlen eszközt, amelyet szintén érdemes tartalékként otthonunkban tudni. Ha te is szeretnéd lecserélni a régi és elhasznált távirányítódat, vagy csak tennél egy próbát az univerzális változattal, böngéssz bátran ajánlataink közöl és rendeld meg a kiválasztott terméket még ma!


2019-09-22 15:24