22 év alatt Magyarországról a világ élvonalába - ez a BioTechUSA története

2021-02-15 19:32
22 év alatt Magyarországról a világ élvonalába - ez a BioTechUSA története
Nem dopping Sokan félnek attól, hogy táplálékkiegészítőkhöz nyúljanak hiszen azt károsnak vagy doppingszernek gondolják. A BioTechUSA története pedig nem lenne ilyen – évtizedek óta – sikeres, ha bármilyen gyanú felmerült volna velük kapcsolatban. Az összes készítmény megfelel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság előírásainak, amelyet magyarországi, szadai 36000 négyzetméteres gyárukban készülnek. Ráadásul komolyan veszik a sport támogatását, és számtalan profi és amatőr versenyzőt szponzorálnak, akiket a Team BioTechUSA fog össze.

A BioTechUSA nevét egy magyarnak se kell bemutatni, és még azok is egyből tudják, hogy miről van szó, akik megrögzött konditerembe járók, de még csak nem is hobbisportolók vagy fogyókúrázók. A magyar alapítású BioTechUSA története példa lehet sok cégnek, de fejlődésüknek hála sok olyan termékük született, amelyhez nem kell "gyúrónak" lenni.

A siker kulcsa egy jó ötlet - hangzik a kissé közhelyes, vagy legalábbis kissé általános megállapítás. Aztán hallunk olyat is, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Mindkét megállapítás elcsépeltnek tűnik, de a BioTechUSA története mindkettőre iskolapélda. De hogyan vitte sikerre egy most "harmincas" testvérpár minden sportoló kedvenc étrend-kiegészítőjét?

A kezdetek

A BioTechUSA története az édesapával, Lévai Ferenccel indult a 90-es évek elején. A vállalkozó először kondigépek importálásával kezdte, de ez a piac igen gyorsan telítődött. Viszont még gyerekcipőben járt a táplálékkiegészítők piaca, de a potenciál már akkor megvolt benne. A kondigépek révén a kapcsolati tőke is adott volt, így máris az amerikai Williamson család tulajdonában lévő BioTechUSA készítményeit kezdte forgalmazni. 1999-ben aztán a magyar vállalat átvette a márkanevet a csődközelbe jutó amerikai cégtől a receptúrával együtt, ekkor indult világkörüli hódító útjára a magyar BioTechUSA története.

A név megtartása pedig adta magát, hiszen ezzel megtartják a cég amerikai eredetét, és utalnak arra is, hogy a Amerika a testépítés és a táplálékkiegészítők fellegvára. Emellett praktikus okai is vannak a névmegtartásnak, hiszen igen költséges lenne annak megváltoztatása – nyilatkozta a család már többször.

BioTechUSA csapat

Stabilitás a piacon

A siker útjára pedig egyből ráléptek. 2005 megnyíltak a bolthálózat első üzletei, 2007-ben pedig a hatalmas logisztikai központjuk Szadán.

2013-ban aztán a BioTechUSA történetének egyik kulcsfontosságú döntése is elérkezett: folytassák, vagy adják el a céget? A sikernek köszönhetően érdeklődő akadt is bőven. Lévai Ferenc tudta, hogy bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen tanuló fiai, Balázs és Bálint alkalmas lesz arra, hogy azokat a változásokat, amelyekre a cégnek szüksége van, meglépje. Bár a testvérek még tanultak, a vállalat középvezetésében már hatalmas részt vállaltak a fejlődésben: Bálint a marketing, Balázs a külkereskedelmi osztályt erősítette. Nem is kellett sokat várni arra, hogy bebizonyítsák édesapjuknak, mennyire komolyan gondolják a fejlődést: egy gyorsan jött ötlet és pár év kellett ahhoz, hogy a cég shaker üzletágát Európa vezető gyártójává tegyék.

A kilövés - A BioTechUSA történetének egyik legjobb döntése

2013 végén egy családi vacsora komoly elhatározással zárult: a cégalapító Lévai Ferenc megálljt parancsolt magának, és a cégét teljes egészében fiaira bízta. Bálint és Balázs iszonyatos erővel állt bele a munkába: új menedzsmentet nevezett ki, új vállalatirányítási rendszert vezetett be, megújították a teljes arculatot és a cég logóját, termékfejlesztési és minőségellenőrzési laborokat hoztak létre és megépült a 32 000 négyzetméteres alapterületű üzemük itthon, így a korábbi bérgyártásokat visszaszorították, és 2014-ben elindulhatott a napi 40 tonna port feldolgozására képes gyárban a munka.

https://www.youtube.com/watch?v=Z1k5TN6aQSI&feature=emb_title

A testvérek közül az akkor 27 éves Bálint ügyvezető igazgatóként, a 29 éves Balázs külkereskedelmi igazgatóként vezeti a véget.

Egy évvel később 2015-ben új franchise bolt koncepciót valósítottak meg, az üzletek az ország számos pontján megjelentek. Ekkor indult hódító útjára az Iso Whey Zero termékcsalád, amely kiemelkedő sikereket ért el az európai piacokon. Egy évvel később a Zero Bar proteinszelettel pedig a pedig bekerült az európai top5 étrendkiegészítő-gyártó közé.

A rá következő évben a vállalat már 600 főt számlál, a siker pedig megállíthatatlan. 2018-ban piacra kerül a Zero Shake fehérjeital, majd a BioTechUSA történetének újabb arculatváltása következik. Az új dizájn pedig egyértelműen kiemeli a BioTech termékeket a versenytársak közül.

BioTechUSA termékek

Mindennek ára van

A sikernek pedig nyilván ára van. A cég tetemes összeget költ minden évben promócióra. Ennek pedig igen logikus oka van. „A táplálékkiegészőkkel kapcsolatban korábban sok tévhit és kevés ismeretanyag volt a fejekben. Olyan típusú – például az átlag fogyasztó szempontjából túl izmos – emberekkel hirdették a termékeket a cégek, amilyenek az emberek nem akarnak lenni. Folyamatosan edukálnunk kell a piacot, ki kell hozni a táplálékkiegészítőket a lámpafényre, és elmagyarázni, hogy ezek pontosan hogyan tudnak segíteni azoknak, akik változtatni szeretnének az alakjukon, növelni akarják a teljesítményüket vagy csak többet tennének az egészségükért. Ezt elmondani pedig rengeteg pénzbe kerül.”-nyilatkozta a Forbesnak Lévai Bálint a BioTechUSA cégcsoport ügyvezetője 2017-ben.

fulfilled.hu-nak kifejtette, miben látja a cég sikerét: „Én úgy gondolom, hogy a mi sikerünk elsődleges titka a csapatmunka, hogy sok remek kvalitású ember dolgozik ugyanazért a célért. Tudom, ez mostanában olyan közhelyessé vált, mert mindenki azt mondja, hogy a csapat így, meg a csapat úgy, de ez valóban így van. Ez a csapat egészen nyugodtan mással is foglalkozhatna, valószínűleg hasonlóan eredményes lenne.”

Fényes jövő

A BioTechUSA története 2020 áprilisában új szintre lépett, amikor a Forbes bejelentette, újra 100 százalékosan magyar kézbe kerül a Scitec Nutrition, a másik táplálékkiegészítő-gyártó óriáscég, amelyet a BiotechUSA vásárol fel. „A Scitec az utóbbi években nehéz pénzügyi helyzetbe került, és nem tudta tartani a lépést versenytársával: ahogy a lap írja, 2019. második félévi 30,97 millió eurós bevételre 5,39 millió eurós veszteség jutott. 2015-ben, a felvásárlást megelőzően a Scitec még 10,6 millió eurós adózás utáni eredményt jelentett.” Igen jó üzletet csinált a BioTechUSA, hiszen az Ascendis Health dél-afrikai egészségügyi óriás 2016-ban egy lengyel befektetőcégtől vette meg a céget 170 millió euróért. A bejelentés szerint azonban a BiotechUSA 5 millió euróért veszi át a céget. Mi ez, ha nem a siker?



2021-02-15 19:32