4K-s tartalmakra lehet előfizetni a Netflixen

2014-10-31 22:29

Az Ultra HD szabvány még nem olyan elterjedt, hogy a közeljövőben leválthassa a HD tévéket, azonban egyes szolgáltatók már most is jelentkeznek 4K-s tartalmakkal. A Netflixnél például 3 dolláros (730 forintos) felárért lehet előfizetni ezekre a sorozatokra és filmekre; korábban 1 dolláros felárral kínálták a hasonló tartalmakat. A változás nemcsak az árakat érintette: mostantól a prémium profilt már nem kettő, hanem csak egy ember használhatja egyszerre. Az áremelést a Netflix szóvivőjének elmondása szerint a cég költségeinek emelkedése indokolta.

                                          

Jelenleg még kevés 4K-s tartalom érhető el

Mivel relatíve új technológiáról van szó, a 4096x2160 képpontos, 19:10-es képarányú tartalmak közül még nem sok elérhető, a Netflix kínálatában sem. A Breaking Bad és a House of Cards sorozatok összes évadán, a Szellemirtók 1. és 2. részén és a Hupikék törpikék 2. részén kívül csak egy természetfilmet találunk a repertoárban. A magyar nézőket persze ez kevésbé érinti, ők valószínűleg megmaradnak HD tévéjüknél, hiszen egyrészt a Netflix hazánkból egyelőre még nem érhető el, másrészt pedig a 4K-s streameléshez legalább 25 Mb sebességű internet kell, és csak egyes Sony, Samsung és Vizio tévéken használható.

 

2012-ben jelent meg az első 4K-s tévé

A 4K-s, azaz a legalább 3840x2160 képpont felbontású tartalmak jóval nagyobb részletességű, látványosabb képet nyújtanak. Az első ilyen tartalmak lejátszására alkalmas, azaz UHD készülékek 2011-ben jelentek meg: a Sony és a JVC ebben az évben készítette el az első UHD projektorokat. 2012-ben a Sony, az LG, a Toshiba és a Sharp pedig 4K-s filmek megjelenítésére alkalmas 84 colos tévéket mutatott be. Később a kisebb kijelzőjű készülékekből is jelentek meg hasonló típusok. Ugyanebben az évben elkészült az első 4K-s tévékre szánt műsor is, a Sony pedig saját UHD-s tartalomszolgáltatást indított.

2014-10-31 22:29