5 ok amiért szükséged lehet párásítóra

2020-12-07 20:15
5 ok amiért szükséged lehet párásítóra

Biztosan érezted már – leginkább a téli fűtési szezonban - azt a lakásodban, hogy „olyan száraz a levegő”. Ez azért lehet, mert a fűtés szárítja a levegőt, csökken a páratartalom és ez diszkomfortérzetet ad (ráadásul minél alacsonyabb a páratartalom, egy adott hőmérsékletet annál hűvösebbnek érzel). Ebben a cikkben mindent megírunk a párásítókról az előnyükről.

Ezért érdemes párásítani a levegőt

Szinte egyénenként változik az, hogy kinek hány fok az ideális hőmérséklet, és az ideális páratartalom, de persze, léteznek sztenderdek: a 40-60% közti páratartalom a legtöbb embernek komfortos, és azt is tudjuk, hogy melyik szobában nagyjából hány fok az ideális hőmérséklet, de ezek átlagok, ajánlások. Tény, hogy az ideális páratartalom nem csak azért fontos, mert akkor érzed jól magad, hanem élettanilag is fontos, hogy s alacsony, se magas ne legyen.

Ha túl alacsony, vagy túl magas a páratartalom

Egy egészséges felnőtt embernek – az egészsége, és a komfortérzete miatt – a 40-60% közötti páratartalom az ideális. Ha ennél alacsonyabb akkor száraznak érezzük a levegőt, ami irritálhat minket, köhöghetünk és kiszáradhat a szemünk amit onnan tudunk, hogy többet pislogunk, és „száraznak érezzük” a szemünket. Ha a páratartalom magasabb, vagy jóval magasabb, mint a 60% akkor ólom nehéznek érezhetjük a levegőt, izzadni fogunk. De a túl magas páratartalom nem tesz jót az otthonunknak sem: penészedik és dohos lesz.

Légtisztító, párásító

Okok amiért kellhet egy hidegpárásító

Már az az egyetlen ok is elég lenne arra, hogy beszerezz egy hidegpárásítót, vagy egy aromaterápiás párásítót, hogy a segítségükkel kicsit meg tudod emelni az otthonodban a levegő páratartalmát, de ennél sokkal több okod lehet rá. Összegyűjtöttük!

Íme 5 ok, ami miatt szükséged lehet egy hidegpárásítóra:

1: Az egészséged

A hidegebb hónapokban száraz nyálkahártyát, torokfájást, köhögést és száraz - vagy szélsőséges esetben akár vérző - orrot is okozhat az alacsony páratartalom. A nyálkahártyánknak 40-60% közötti páratartalomra van szüksége, ahhoz, hogy megakadályozza a kórokozók tüdőbe jutását. Az influenzavírus például sokkal tovább aktív a száraz levegőn, mint megfelelő páratartalmon, a Covidról nem is beszélve.

2: A pihentető alvás

Az alacsony páratartalom nyugtalan alvást eredményezhet mert a túl alacsony - 40% alatti - páratartalom nagyobb megterhelést jelent testünk számára, mint a megfelelő. A csecsemők és a kisgyermekek számára különösen fontos a megfelelő páratartalom, mert ők extrém érzékenyen reagálnak a száraz levegőre és egy kialvatlan csecsemőnél nincs rosszabb.

3: Megszüntetheti a horkolást

Ha megfelelő a páratartalom akkor az orr nyálkahártya megfelelően nedves, ezért kisebb esélye van annak, hogy a társunk horkol. Ez áldás lehet.

4: Szebb (arc) bőr

A bőrünknek stabil páratartalomra van szüksége. A megfelelő kozmetikai termékek mellett az egészséges beltéri klíma is elengedhetetlen a bőr feszességének és egészségének megőrzéséhez. Ha hosszú ideig olyan környezetben vagyunk, ahol a páratartalom alacsony, a bőrünk kiszáradhat, ami egyáltalán nem tesz jót az arcbőrünknek, de a kezeinknek sem.

5: Spórolsz a fűtésen

Megpróbáljuk egy nagyon érzékletes példával leírni a különbséget az alacsony és a magas páratartalom között. Voltál már infraszaunában, és szaunában? Az infraszaunában a páratartalom rendkívül alacsony, ezért a 35-40 fokot is elég sokáig bírod akár anélkül, hogy izzadnál. Sőt, nem is érzed mennyire van meleg. A szaunában pedig az 50 fok körüli hőmérsékleten, a 90-100%-os páratartalom mellett csak perceket tudsz eltölteni, és máris ömlik rólad a víz. Ez azt jelenti, hogy (körülbelül) ugyanazon a hőmérsékleten a különböző páratartalmak hatalmas hőérzet különbséget okoznak. Ha alacsony a páratartalom akkor a 23 fokot majdnem hűvösnek, normál páratartalomban kellemesnek, magas páratartalomban pedig melegnek érzed. Ez pedig segít spórolni a fűtésen.

2020-12-07 20:15