5 ok, miért legyen időjárás állomásod

2021-03-06 12:57
5 ok, miért legyen időjárás állomásod
Bár első pillanatban inkább trendinek, mint hasznosnak tűnik egy időjárás állomás - hiszen, ha kíváncsiak vagyunk az időjárásra elég kinézni az ablakon, vagy kilépni a szabadba - ha jobban belegondolunk akkor megéri. Összegyűjtöttünk pár okot, miért?

Az én időjárás állomásom

Ez a cikk kicsit elfogult lesz az időjárás állomásokkal szemben, mert nekem (aki írom a cikket) több mint 8 éve van, imádom, ezért nem fogok tudni (és nem is akarok) teljesen elfogulatlanul írni arról, amit naponta többször használok. Egy történet, miért.

Két évvel ezelőtt egy februári napon az Országos Meteorológia Szolgálat megint tűpontos prognózist készített: napos időt jósoltak 3 fokkal. Ehhez képest -2 fok volt és felhős idő. Aznap volt egy kis dolgom, ezért felmentem néhány hivatalos meteorológiával foglalkozó oldalra, ahol továbbra is tökéletes útviszonyokat jósoltak, és +2-3 fokot.

Az időjárás állomásom azonban kis havazás ikonra váltott, és nem tágított. Én neki hittem. A hó fél óra múlva érkezett nagy pelyhekben és kitartóan havazott. A következő pár órában 4-5 centis hóréteg alakult ki: nem a dolgomra mentem, hanem szánkózni. És ezzel el is jutottunk az időjárás állomás első előnyéhez, de mielőtt kifejtem, beszéljük meg mi az időjárás állomás.

Minden, amit tudni kell az időjárás állomásról.

Az időjárásállomás egy kicsi eszköz, amely fel van szerelve azokkal az eszközökkel, amelyek képesek felismerni a körülötte lévő időjárást. Attól függően, hogy mennyire profi (vagy éppen bonyolult) az érzékelők segítségével a készülék információkat tud adni neked a körülötted lévő időjárásról, és néhány fajta akár (meghökkentően pontos) előrejelzésre is képes.

Az időjárás állomás tehát sokkal több, mint egy hőmérő: gyakran nem is kizárólag a hőmérsékletet, hanem a pillanatnyi páratartalmat, az égképet (mennyire felhős az ég) a légnyomást és ezek változását is mutatja, így tud akár pár órára előre jelezni időjárási eseményeket.

Időjárás állomás

5 ok amiért kell neked időjárás állomás

Tudjuk, hogy kicsit erős kijelenteni azt, hogy mindenképpen kell neked időjárás állomás, de szóltunk, hogy egy kicsit elfogult cikket írunk, mert nekünk nagyon hasznos. Szóval az 5 ok.

1: Mert előre jelez, lokálisan

A fent elmondott történetnek pedig épp ez a tanulsága. Az, hogy az időjárás állomás alkalmas lehet arra, hogy egy helyi időjárási eseményt előre jelezzen pár órával, és viszonylag megbízhatóan. A szerkezet pontosan ott méri a levegő hőfokát a páratartalmat és a légnyomást (illetve ezek változásait) ahol vagy, ebből pedig előre tud jelezni eseményt.

2: Mert kényelmes

Mindenben a kényelemre törekszünk, miért ne tennénk ezt egy időjárás állomással? Ha van egy ilyen szerkezetünk a beltéri egységen (amelyik általában egy nagyon dizájnos színes, LCD kijelző piktogramokkal, számokkal) látjuk, hogy kint milyen idő van. (Vagy azt, hogy milyen idő volt, ha eltárolja az infókat). Ez pedig a kényelem magas foka.

3: A valós idejű riasztások miatt

Az időjárási körülmények bármikor megváltozhatnak, és rosszabbra fordulhatnak, különösen azokon a területeken, amelyek erre hajlamosak. Ha van otthoni időjárási állomás, az segíthet előre felkészülni a nem várt eseményekre azzal, hogy riasztást ad.

4: Segít abban, hogy okos otthonod legyen

Az intelligens otthonok szinte normává váltak a mai világban, és az otthoni meteorológiai állomás csak egy további módja annak, hogy hatékonyabbá tegyük az otthonunkat. Vannak ugyanis olyan okosotthon megoldások (ilyen például a külső hőmérséklethez állított fűtés, vagy éppen hőmérséklettől függő radiátorok) melyek alapjai lehetnek ezek a műszerek.

5: Mert menő és nélkülözhetetlenné válik

Egy időjárás állomás több ok miatt menő: egyrészt azért, mert egyszerre lehet a szoba dísze, másrészt maga az élmény miatt, amit nyújt, harmadrészt azért is mert bár csak egy alig néhány ezer forintos termék szuper kényelmet ad.

5+1: Kötelező, ha időjárás-függő vagy.

Vannak, akiket nem különösebben érdekel az időjárás, akiknek teljesen mindegy milyen idő van, vagy lesz, és vannak olyanok is, akik időjárás függőek. Egy időjárás állomás lehet egy egyszerű hobby (mert imádod) és lehet akár egy komolyabb projekt is: ha hitelesíted akár mérőpont is lehetsz és küldhetsz be adatokat a meteorológiai szolgálatoknak.

Nézd meg a HDplanet kínálatát!



2021-03-06 12:57