5 tipikus dolog, ami miatt nem működik a fogyókúrád!

2021-01-25 17:28
5 tipikus dolog, ami miatt nem működik a fogyókúrád!

A tipikus magyar konyha. A mozgásszegény életmód. A sok rossz szénhidrát és az, hogy nem figyelünk oda. Ez csak néhány tipikus oka annak, hogy – egyes felmérések szerint hazánkban az emberek majdnem 60%-a (és ebben sajnos már a gyerekek is benne vannak) elhízott. De ha ezt tudjuk akkor miért nem fogyunk le? Mi az ami miatt egyszerűen nem működik a fogyókúrád? Íme néhány ok.

A diéta

Mindent úgy teszel, ahogy olvasod, ahogy a guruk mondták, hogy tenned kell. Sanyargatod magad, de mégsem működik a diéta, nem fogysz. Számolod, ezért biztos vagy benne, hogy több kalóriát égetsz el mint amennyit elfogyasztasz, mégsem működik valahogy az egész. A legjobb lenne abbahagyni, de még kitartasz.

A legtöbb fogyókúrázó - nagyjából - január közepére, január végére szembesül ezekkel a gondolatokkal, ezért adja fel 3-4 hét alatt a fogyókúrát, az életmódváltást. De miért nem sikerül? Mit kellett volna – máshogy – tenned, mi a gond?

Elmondhatjuk?

1: Túlzott elvárások

Azért kezdjük ezzel, mert ez a legnagyobb gond, szerintünk. Az, hogy túlzóak az elvárásaid magaddal szemben. Tudjuk, hogy nehéz, mert már nagyon várod, hogy elkezdjenek leolvadni a kilók, hogy kerekebb legyen a popsid és vékonyabb a lábad. Azt is tudjuk, hogy ezért keményen ellenállsz az összes kísértésnek, de légy türelmesebb önmagaddal és a testeddel. A szervezeted először olyan tartalékot kezd lebontani, amit te nem látsz, ezért 2-3 hétig majdnem biztos, hogy nem lesz az eredmény látványos.

Súlyvesztés

2: Ne felejts el enni egyetlen pillanatra se éhezz!

A diéta és a fogyókúra nem szólhat arról, hogy éhes maradsz, hogy éhezel. Az evolúció megtanított minket arra (volt pár milliárd éve rá) hogy nem éhezhetünk: amikor éhezel akkor azonnal bekapcsol az agyadban a túlélési ösztön. És ez ellen semmit nem tudsz tenni, főleg úgy nem, hogy pontosan tudod, hogy egyetlen perc alatt csillapíthatod a kínzó vágyat. Ez a második főszabály tehát: soha ne éhezz mert elcsábulsz.

3: Ne felejts el pihenni

Jogosan kérdezheted, hogy ez most hogyan is illik ide? Pedig rém egyszerű és logikus, csak eddig senki nem foglalkozott vele. Ha diétázol, és kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, akkor hamarabb elfáradsz, mint eddig. Ha elfáradsz akkor – ezt is megtanultuk – kell egy kis energia, amit étellel tudunk megszerezni. Ördögi körnek tűnik: kevesebbet eszel, fáradsz, tehát eszel. De van egy jobb megoldás: az ha pihensz. Pihenj akár csak 5-10 perceket, tarts szünetet (akkor is ha szellemi munkát végzel) és nem akarsz egyből visszatölteni energiát.

4: Ne sportolj túl keményen

Milliószor leírták már azt, hogy ha életmódot váltasz akkor fokozatosan tedd, ettől függetlenül az emberek nagyobbik része december 31-én még 5000 kalóriát eszik, egész decemberben egy métert nem futott, és azt gondolja, hogy január elsejétől menni fog az, hogy 1200 kalóriát eszik és (túlsúllyal) hirtelen elkezd 5 kilométert futni, hegynek fel, hóban, és időre. Na ez az, ami biztosan nem fog működni, ami lehetetlen. Egyszer meg tudod csinálni, lehet, hogy még kétszer is, de harmadszor, vagy sokadszor nem. Fokozatosan kell mindent tenned: sportolni sem kell azonnal keményen hiszen a pluszkilók sem 2 hét alatt jöttek fel.

5: Használj (étrend) kiegészítőket

Kevesebbet eszel. Elkezdtél mozogni. Fogyni akarsz. Nemhogy gond, hanem inkább lehetőség az, hogy használj kiegészítőket: szedj vitaminokat, vigyél be fehérjét egyél szeleteket mert ezeket direkt úgy fejlesztették ki, hogy segítsék az elhatározásodat, és maximalizálják a hatékonyságodat.

5+1: A munkahelyed

Ha egy asztal mögött ülsz (mint például mi) akkor nem mozogsz eleget. Persze, nem változtathatsz munkahelyet, da a munkakörülményeket igen, hiszen azért senki nem fog megfeddeni, ha amíg a többiek elmennek cigizni te is felállsz, csak te ehelyett sétálsz egyet. Felfutsz és lefutsz a lépcsőn (és soha többet nem használod a liftet) vagy bármilyen kreatív módját választod a mozgásnak. Minden megtett méter, minden lépcsőfok számít.

Ha ezekre odafigyelsz akkor biztosan sikerül kitartanod, és elérni az álomalakodat. (És egy pro tipp: felejtsd el a hülye summer body, meg bícsbodi szerságokat: azéret fogyj, és légy fittebb mert te akarod)


2021-01-25 17:28