5 újévi fogadalom és az ok, amiért nem tartod be

2020-12-11 12:32
5 újévi fogadalom és az ok, amiért nem tartod be

Pezsgővel a kezedben állsz a Himnuszt hallgatva. Bár megfogadtad, hogy nem idén semmit nem fogadsz meg, mégis megtetted, és – kicsit a pezsgő hatása alatt - éppen azt fogadod meg, hogy amit megfogadsz idén, azt tényleg betartod. De vajon sikerülni fog? Összegyűjtöttük a legtipikusabb fogadalmakat, és elmondjuk, hogy miért csak nagyon kevesen tudják betartani?

Az újévi fogadalmak csapdája

Valamiért azt hisszük, hogy amit újévkor – legtöbben tényleg a Himnusz hallgatása közben, egy pohár pezsgővel a kezünkben – megfogadunk, az egy varázslat. Azt hisszük, hogy most érkezett el az idő, hogy a mostani fogadalmunk az erősebb, határozottabb annál mintha három héttel ezelőtt fogadtuk volna meg, vagy éppen egy héttel korábban. És éppen ez az újévi fogadalmak dupla csapdája. Az, hogy a fogadalmat halogattuk, hiszen nem december 31-én éjjel jutott az eszünkbe. A csapda másik része pedig az, hogy határozott időponthoz kötjük. Aznap fogjuk megfogadni és másnaptól minden máshogy lesz – gondoljuk.

A tipikus újévi fogadalmak

Összegyűjtöttük a legtipikusabb újévi fogadalmakat, elmondjuk mi bennük a veszély, és hogyan fogod tudni betartani.

1: leteszem a cigit

A „leteszem a cigit” azért jó ötlet, mert már majdnem 1500 forint egy doboz, ami azt jelenti, hogy 45000-et is elpöfékelek egy hónapban. Különben sem egészséges. És éppen ma a kezedben a pezsgőspohárral, egy kicsit becsiccsentve akkor határozod el, hogy soha többet nem fogsz rágyújtani amikor szinte 0 az esélye. Szóval 1.5 óra múlva ott ülsz kint az erkélyen dideregve, és már elvesztél.

Azért nem sikerült betartanod, mert a lehető legrosszabbra időzítetted, ráadásul nagyvonalúan eltekintesz attól a statisztikától, hogy az emberek 85%-ának nem sikerül egyik pillanatról a másikra lerakni a cigit, segítség nélkül. De neked menni fog, csak nem januárt elsejétől kell megtenned, és nyugodtan használj hozzá segédeszközöket. Remek tapaszok és nikotinos cuccok segítenek a szakaszos leszokásban.

Újévi fogadalom

2: takarékosokodom

Ez egy viszonylag ideális fogadalom, mert január elsején szinte semmi nincs nyitva, úgyhogy nem lesz nehéz az első pár napban megállni, hogy ne költs indokolatlanul sokat valamire. A csapda abban rejlik, hogy amikor 1-2 hete valóban sikerült visszafognod a költéseidet, elhiszed magadról, hogy sikerült, és kiszakad megint a pénztárca. Nemsokára ugyanúgy költesz, mint eddig.

Csak akkor tudod betartani ezt a fogadalmadat, ha szoros kontroll alatt tartod magad. Hogy egy Excel fileban, vagy egy füzetbe írod le azt, hogy mire mikor, és mit költöttél az mindegy, de vezetned kell, hogy lásd a kilengéseket és tudj korrigálni.

3: egészségesebben élek

Szuper már az a felismerés is, hogy egészségesebb életre van szükséged és ezt szeretnéd. Nem is lenne olyan különösen nehéz betartani mert végre egy olyan fogadalom, ami úgy tesz neked jót, hogy nem kell magadtól megvonnod semmit, igaz? Mégsem tudja betartani az emberek 70-80%-a.

Ennek a fogadalomnak a legnagyobb baja a definiálatlansága és az, hogy mindent egyszerre akarsz. Nem tudod azt megtenni, hogy január elsején azonnal rukkola salátát reggelizel frissen facsart narancslével, és amikor újra beleesel a munkába, akkor ne kezd el megint hajtani magad. Miközben azzal álltathatod magad, hogy egészségesebben élsz. A definiálatlanság, és az egyszerre túl sok változás biztos, hogy kifog rajtad.

4: lefogyok, kondizok

Biztosan láttad már azt a mémet, amin december 31-én üres a konditerem, január elsején tele van, másodikán megint üres. Azt az – egyébként remek – ötletet, hogy kondizol és lefogysz és formálod az alakodat a legnehezebb betartani mert hamar elszállhat a motivációd, például azért mert lehet, hogy túl gyors eredményeket vártál. De van megoldás.

Ha ez az elhatározásod, akkor vágj bele, de kettő segítségre szükséged lesz. Valakire, aki húz téged, akivel együtt csináljátok, aki az edzőtársad, és aki inspirál, segít. És szükséged lesz olyan termékekre, amik segítségével gyorsabban éred el a céljaidat. Ez utóbbiban segíthetünk, kattints ide, és rengeteg alakformálót, zsírégetőt, táplálékkiegészítőt is találsz nálunk.

5: megtanulom…

És itt megint teljesen mindegy, hogy mit akarsz megtanulni: balalajkázni, angolul, vagy befejezed végre az egyetemet. A tanulási vágy, az, hogy elhatározod, az, hogy megtanulod: ott volt előtted, mint lehetőség tegnap is, múlt héten is, de nem éltél vele. Nagy kérdés, hogy miért pont január elsejétől lenne ehhez kedved, és állnál bele teljes lendülettel?

A megoldás éppen ez: az, hogy nagyon erősen határozd el, és – mivel legtöbb viszonylag hosszú folyamat – soha ne add fel. Lélekben oszd lépésekre az egészet, és apró lépésenként érd el a célod: úgy menni fog.


2020-12-11 12:32