A távirányítók működése

2014-05-21 15:52

Egy átlagos állampolgár napi egyszer-kétszer biztosan kézbe veszi a távirányítót, és folyamatosan kutat a legújabb univerzális, multifunkciós és okos kütyük után, de a legtöbben nem tudják, hogyan is működik valójában ez a fontos eszköz. A távvezérlő az egyik gombja megnyomása esetén az eszköz inravörös fényjelzésekké konvertálja a parancsot, amelyet a tévé (illetve más irányított készülék) fogad. Ha leszereljük az eszköz hátulját, egyetlen alkatrészt, egy nyomtatott áramköri kártyát (NYÁK) látunk, amely az elektronikát, illetve az elemekhez való csatlakozókat tartalmazza. Egy integrált áramkör, azaz chip érzékeli, ha távirányító egyik gombját megnyomják. A chip mellett a távirányító belsejében egy dióda, egy tranzisztor, egy rezonátor, két ellenállás és egy kondenzátor is helyet kapott.

A chip átalakítja a parancsot

A gomb lenyomása után a chip a parancsot egy morzekódhoz hasonló kóddá alakítja át – ez minden gomb esetén különbözik. Ezután a tranzisztornak küldi tovább a jelet, amely felerősíti azt. A NYÁK-on található kis réz pontok érintkeznek a gumiból készült gombok hátoldalán található vezetővel azok megnyomásakor, a chip így érzékeli a kapcsolatot. Az áramkör végén kapott helyet az infravörös fényt kibocsátó LED egy apró izzó formájában.

Kis segítséggel mi is láthatjuk az infravörös fényt

Az infravörös fény alapesetben láthatatlan, de ha például egy videokamerára irányítjuk, és megnyomunk egy gombot, a kamera nézőkéjében láthatjuk a fényt, amelyet a tévében található érzékelő szintén „lát”. Tehát az egyik gomb megnyomásakor az annak hátoldalán található vezető hozzáér a nyomtatott áramköri kártyán lévő rézponthoz, és létrejön a kapcsolat, amelyet a chip érzékel, illetve azt is, pontosan melyik gombot nyomták meg. A tranzisztor felerősíti ezt a jelet, majd továbbítja a LED-hez, amely infravörös fénnyé alakítva továbbadja azt a tévének. Mindez eredményeképp megtörténik a kívánt válasz, azaz a tévé felhangosodik, vagy épp a brazil sorozatról átvált a focimeccsre.

2014-05-21 15:52