Akik élen jártak a távirányítók gyártásában… – A Zenith Rádió Társaság története 3.

2014-11-25 18:57

Talán a tévézés sem lehetne napjaink egyik legnépszerűbb szórakozása, ha a Zenith géniuszai nem találják fel a távirányítót. A kicsi, de hasznos eszköz ugyanis sok millió ember számára tette könnyebbé és komfortosabbá a mindennapokat. A Zenith Rádió Társaságot ugyanakkor nem csak a távirányító felfedezéséről és tökéletesítéséről ismerhetjük, hiszen az amerikai vállalat számos más területen is úttörő munkát végzett.

Késleltetett találmányok

Bár a távirányító létrehozásához szükséges technikát már a harmincas években ismerték, ám az első darabok csak a második világháború után kerültek kereskedelmi forgalomba. Az első Zenith televíziót ugyanis éppen a háború kitörésének évében, 1939-ben fejlesztették ki, s az újabb világégés felülírta az addigi forgatókönyveket. Az amerikai vállalatoknak – az új eszközök piacra dobása helyett – a haditermelésre kellett átállniuk. Az első Zenith tévé így kerek képcsöveivel csak 1948-ban kerülhetett az üzletek polcaira. Nem sokkal ezután azonban már hasznos segédeszközt is kínáltak hozzá: a távirányítót.

Ezüstös innovátorok

Minden idők első televízió távirányítóját 1950-ben fejlesztették ki. Bár a „Lazy Bone” távirányító megannyi gyermekbetegséggel rendelkezett, ám rövid időn belül új – immár vezeték nélküli – modellek is napvilágot láthattak. Ekkor azonban a Zenith már – az RCA mögött – csak Amerika második televíziókat gyártó társasága lehetett. Mégis, egyedülállónak bizonyult abban, hogy az iparágban minden más társaságnál hosszabb ideig tudott független vállalat maradni

A Zenith fejlesztések jóval túlnőttek a távirányítók, ám a híradás technikai eszközök világán is. A teljesség igénye nélkül így a vállalat géniuszai számítógépek, mobil telefonok, szélhajtású generátorok, hallókészülékek, valamint a csecsemőfigyelő monitorok korai előfutárának a kifejlesztésében is részt vettek.

Végjáték – felvásárlással

Már a nyolcvanas évek elején komoly nehézségekkel került szembe a Zenith, mert a távol-keleti, s főleg japán cégek olcsó termékekkel árasztották el a híradástechnikai eszközök, így a távirányítók piacát is. Bár a pénzügyi helyzet enyhítésére a cég 5 százalékát eladta az LG-nek, a kilencvenes évek elejére a Zenith kilátásai igen borúsak lettek. Az elöregedő termékvonal, valamint a lassanként finanszírozhatatlanná váló működés miatt így a LG 55 százalékra növelte tulajdonrészét, majd 1999-ben teljesen beolvasztotta magába a legendás céget. A Zenith márkával ugyanakkor még egy ideig találkozhattunk, hiszen a LG pár országban ezen brand alatt is forgalomba hozta televízióit, valamint távirányítóit

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.


2014-11-25 18:57