Akik élen jártak a távirányítók gyártásában…– A Zenith Rádió Társaság története 2.

2014-11-18 18:55

Aligha emlékezhetnénk meg úgy a Zenithről, mint a különféle híradástechnikai eszközök és a távirányítók piacának egykori meghatározó szereplőjéről, ha nem került volna tehetséges és keménykezű vezető az élére. A vállalat térhódítása ugyanis akkor kezdődhetett, amikor a rádiók értékesítésében rejlő lehetőségeket ifjabb Eugene F. McDonald felismerte.

A „Parancsnok” színre lép

A sikeres New York állambeli üzletember ugyanis az I. világháborút megelőzően igen szép összeget szerzett a chicagói autóiparból. Ifjabb F. McDonald ezért a Zenith felemelkedéséhez nem csak vezetői és értékesítési tapasztalatait, hanem a cég számára szükséges anyagi erőforrásokat is tudta biztosítani. A Zenith általános menedzsereként így több évtizeden keresztül képes volt sikerre vinni a cég mérnökei által kifejlesztett rádió-, televízió-, valamint természetesen távirányító típusokat is. Az ötvenes évek végéig regnáló McDonald ugyanakkor még a kor mércéjével is olyan vezetőnek számított, aki nem ismert könyörületet. Kíméletlen és autokratikus vezetői stílusa miatt ezért kiérdemelte munkatársaitól a „Parancsnok” elnevezést.

Krízis megoldások

Vitathatatlan azonban, hogy a „Parancsnok” vezetővé választása után a húszas évek a Zenith első fénykorát jelentette. A rádióiparban levő fejlesztések szinte évenként követték egymást, amely 1928-ra már egymillió dollárnál is nagyobb havi profitot eredményezett a Társaság számára. Csaknem két évtizeddel a távirányító feltalálása előtt, azonban 1929-ben kirobbant a Nagy Gazdasági Világválság, amely a Zenithet is megtépázta. Bár megannyi vállalkozással szemben a Rádió Társaságnak nem kellett lehúznia a rolót, ám a krízis éveiben erőteljesen csökkenő eladással kellett számolnia. Mivel felismerték, hogy a megváltozott piaci helyzethez képest a termékeiket drágán értékesítik, ezért a társaság piacra dobta az alacsonyabb költséggel előállítható „Zenette” termékvonalat. Amelynek köszönhetően a Zenith már 1933-ra újból a nyereséges vállalatok közé tartozhatott. Az első 1939-es televízió prototípus létrehozása, valamint nyolc évvel később történt tömeggyártása pedig szükségessé tette olyan eszköz feltalálását, amellyel kényelmesen és egyszerűen lehetett csatornát váltani: nemsokára megszületett atávirányító!

Folytatás következik: Hogyan lett sikeres a távirányító, és mi lett a Zenith sorsa napjainkban?

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-11-18 18:55