Hogyan készítsünk távirányító tartót?

2014-12-02 18:45

Hogyan készítsünk távirányító tartót?

Az előző hónapban már bemutattuk, hogy a távirányító tartó sokkal komfortosabbá teheti a televíziózás élményét. Bár a különböző lakberendezési boltokban számos tartóalkalmatosság kapható, a készen megvásárolható dobozok elég nehézkesek. Mivel valamennyi ilyen darab fából vagy műanyagból készült, így sokkal olcsóbb és praktikusabb, ha magunk csinálunk olyan távirányító tartót, amelyet textilből fogunk elkészíteni.

Tervezzünk egyedit!

Természetesen, a házilag barkácsolt tartókból is számos „típus” létezik, ám ezeknek – az alkotás örömén túlmenően – nagy előnyük, hogy teljesen a magunk igényeinek megfelelően alakíthatjuk ki őket. Legyen szó egy vagy több távkapcsoló számára készült tartótól, falra vagy éppen karosszékre erősíthető alkalmatosságról, csak a fantáziánk, illetve kézügyességünk szabhat határt annak, hogy milyen távirányító tartót is fogunk tervezni. Amennyiben tehát rendelkezünk szövetanyaggal vagy akár maradék textillel, akkor neki is állhatunk a tartó készítésnek. Habár a művelethez tű, cérna, valamint varrógép is szükségeltetik, a munka maga egyáltalán nem mondható ördöngösségnek. Még akkor sem, ha nem rendelkezünk mélyebb ismeretekkel a szabás-varrás tudományát illetően. A környezetünkben ugyanis minden bizonnyal lesz valaki – például egy ügyes kezű nagymama vagy éppen a szomszéd – aki készséggel fog nekünk segíteni ebben. Ha pedig végképpen elakadnánk, akkor netán meg is csinálja helyettünk a távirányító tartót. Lássuk hát, hogyan tehetjük még komfortosabbá a távirányítóval való televíziózást.

Legyen minden kéznél!

Nézzük egy olyan darab készítésének módját, amely a lehető legjobban szolgálhatja kényelmünket. A távkapcsolón kívül ugyanis például szemüveget, papír zsebkendőt, valamint egyéb apróságokat is tarthatunk benne. Mivel az elkészült tartót a karosszékre fogjuk illeszteni, így minden szükséges dolog „kéznél” lehet. A több funkciós tartónak köszönhetően pedig a tévénézés közben nem kell felállnunk a karosszékből, így akár több filmet egyhuzamban is végignézhetünk.

Szabjunk és varrjunk!

Kezdjük az anyag kiszabásával, amelyhez két darab szövetet kell levágnunk: egy 36×96 centimétereset a távirányító tartó fő részéhez, valamint egy 36×26 centis hosszúságút. A kisebb szövetdarabot, amely a távirányító tartó zsebeként fog funkcionálni nagyjából 2,5-3 centire hajtsuk be a felső szegés létrehozásához. Az anyag elbomlásának megelőzése érdekében cikk-cakk öltésekkel dolgozzuk el a szövet nyers szélét. Fektessük rá a zseb részét a távirányító tartó főrészére. Ügyeljünk rá, hogy az anyagok alsó és felső élei pontosan illeszkedjenek. Egy közepes méretű varrótűvel vagy a varrógép segítségével férceljük össze a két szövet darabot. Az anyag részek ideiglenes rögzítésére szolgáló fércelő öltésnek köszönhetően a darabok addig sem fognak egymástól elmozdulni, amíg a távirányító tartón az egyéb műveleteket elvégezzük.

Csináljunk zsebeket!

A munka legtöbb ügyességet igénylő része a zseb kialakítása. Ehhez először is – a távkapcsoló szélességétől függően – a tartó bal szélétől számított 12-15 centiméteres távolságban kell egy függőleges öltést varrnunk, amely öltés a zseb felső részétől egészen az aljáig fog tartani. Ezzel lényegében azt a válaszvonalat készítettük el, amely a távirányító tartó kisebb és nagyobb zsebét fogja elkülöníteni egymástól. Következhet a távirányító zsebek alsó részének a helyére illesztése. A kisebb rész aljától számított 8, illetve 4 centiméteres távolságban varrjuk végig a zsebet. Mivel a kisebb zseb a távkapcsoló tárolására fog szolgálni, így az előbbi nem lesz olyan mély, mint a másik zseb, amelyen belül a televíziózáshoz szükséges apróbb tárgyakat fogjuk elhelyezni. Nagyjából 1-1,5 centiméterrel hajtsuk a kisebb anyag darab alá a nagyobb szövetdarabot, illetve cikk-cakk öltéssel dolgozzuk el a nyers széleket.

Vegyük használatba a tartót!

Az elkészült tartó rögzítéséhez hajtsuk be a nagyobb szövetdarab felső részét 6-7 centiméterrel, hogy a rögzítéshez szolgáló tiplinek foglalatot képezhessünk. (Természetesen itt se feledkezzünk meg az anyag részek eldolgozásáról.) Végezetül csúsztassuk a fából készült tiplit a foglalat belsejébe. Nem maradt más hátra, mint hogy a karosszékre erősítsük a tartót. Ehhez az elkészült darabot fektessük a fotel karfájára, a fa tiplit pedig tűzzük a bútor párnái közé illetve a párna alá. Amennyiben jól dolgoztunk, akkor minden szükséges apróság bele fog férni.Az elkészült távirányító tartóvalpedig semmi sem szabhat gátat az akár órákig tartó felhőtlen szórakozásnak.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-12-02 18:45