Hogyan végezzük a távirányító mélytisztítását?

2014-10-25 18:27

Pár hónappal ezelőtt már bemutattuk, hogyan tisztíthatjuk meg gyorsan és egyszerűen távirányítónkat. Igaz, hogy az esetek többségében a gyorstisztítással megfelelően karban tudjuk tartani a távirányítót, azonban az eszköz belsejébe került piszok, vagy a nyomtatott áramkörökön megtelepedett szennyeződés esetén nem tudjuk megkerülni a távirányító szétszedését.

Szerencsére ilyesmi ritkábban fordul elő, ám érdemes elsajátítani a távirányító mélytisztításának mikéntjét is. Már csak azért is, mert egyre kevesebb olyan üzletet vagy szervizt találhatunk, ahol vállalnák ezen eszközök tisztítását. Amennyiben tehát megáldottak minket némi kézügyességgel meg – nem is olyan csipetnyi – műszaki érzékkel akkor nekiláthatunk a távirányítónk mélytisztításának.

Mindenekelőtt szedjük szét a távirányítót. Az elemtartó fedél, illetve az elemek eltávolítása nem okozhat gondot, a csavarok kiszedése már annál problémásabb lehet. A művelet végrehajtása során használjunk méretarányos csavarhúzót, s ügyeljünk arra, hogy az összes távirányítót összetartó csavart eltávolítsuk. A csavarokat helyezzük biztonságba, amely célra egy fából vagy üvegből készült dísztál tökéletes megoldásnak bizonyulhat.

Ha minden csavart eltávolítottunk, akkor a távirányító két fele legtöbbször könnyen szét szokott jönni. Amennyiben mégsem így történne, akkor használhatunk lapos fejű csavarhúzót, illetve egy kevésbé éles kést is a távirányító két felének finoman történő szétválasztásra.

Ezután távolítsuk el a távkapcsoló gombjait. A művelet végzése közben ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a nyomtatott áramköröket, valamint ezen apró alkatrészeket szintén tartsuk elkülönítve.

A megfelelő ápolószerek kiválasztása kulcsfontosságú a távirányító belső részei tisztásánál. Az eszköz legérzékenyebb részének számító nyomtatott áramköröknél a víz és a szappan használatát mindenképpen felejtsük el. Alkalmazzunk inkább denaturált szeszt vagy a kereskedelmi forgalomban is kapható tisztítószereket. Használhatjuk például a Kontakt PCC spray-t. Ezt kifejezetten a nyomtatott áramkörök tisztítására fejlesztették ki, illetve ennél a tisztítószernél egy beépített kefe is segíti a hatékony munkavégzést.

Jöhetnek a távirányító gombjai is. Itt nem kell ódzkodnunk a víz és a szappan használatától sem. Javasolt e két összetevő 2:1 arányú keverékének alkalmazása, amellyel a gombokat tartó műanyag részt is kiválóan megtisztíthatjuk. Rendkívül fontos a kíméletes munka, hiszen ha ez a vékony műanyag tartó rész eltörik, akkor lényegében el is dobhatjuk a távirányítót.

Mielőtt újra összeillesztenénk a távirányítót, az eszköz valamennyi alkatrészét hagyjuk megszáradni. A biztonság kedvéért, az egyes részeket egy régi zsebkendővel vagy mikro szálas törlőkendővel át is törölgethetjük. Ügyeljünk arra, hogy közben semmiféle szösz ne kerülhessen a távirányító belsejébe.

Végezetül, illesszük össze a távirányító két felét. Itt nem árt, ha rápillantunk a használati utasításra. Ebben ugyanis feltüntetik az eszköz sematikus rajzát is, amely nagy segítségünkre lehet a távirányító újbóli összerakása során.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.


2014-10-25 18:27