Kihalhat az SD-televíziózás?

2014-10-24 10:09

Hazánkban a HD-s televíziózás még nem szorította ki elődjét, a fejlettebb országokban azonban hamarosan teljesen átvehetik az uralmat a HD-s adások az SD-sek felett. A folyamat már elkezdődött, ugyanis a dél-koreai KT Skylife DTH műsorszolgáltató bejelentette, hogy 2014 végéig abbahagyja a SD felbontású műsorok sugárzását. A vállalat jelenleg 104 HD-s csatornát kínál az előfizetőknek, de az év végére már 141 közül válogathatnak majd. A full HD tehát egyre inkább terjed, az SD pedig ennek megfelelően visszaszorul.

                           

Dél-Koreában már egy UHD-s tévécsatorna is sugároz

Sőt, az említett KT Skylife még ennél is tovább lépett, és haladva a technológiai fejlődéssel már az UHD-val is kísérletezik. Az első teszteket 2014 nyarán hajtották végre, és már meg is jelent egy UHD-s csatorna a kínálatban SkyUHD néven. A műsorszolgáltató ígérete szerint az említett csatorna mellett további két 4K-s jelenik meg a kínálatban jövő tavaszig.

 

Nálunk is elindult volna egy 4K-s teszt a nyáron

Magyarországon persze még nem jár itt a folyamat, hiszen a legtöbb háztartásban még mindig SD-felbontású csatornákat néznek. Azonban már nálunk is történt előrelépés, hiszen a MinDig TV szolgáltatásának keretein belül HD-ben nézhetjük a közszolgálati csatornák adását. Mind az m1, mint az m2 csatornán növekszik a HD-s tartalmak mennyisége, azonban például a híradó, illetve sok más műsor még mindig csak SD-ben nézhető, így a kizárólagos HD-s sugárzástól még messze vagyunk. De nemcsak a közmédia, hanem a kereskedelmi csatornák is egyre inkább nyitnak a HD-s műsorok sugárzása felé. Hazánkban is szerepelt a tervek között, hogy elindul egy 4K-s teszt, szintén ezen a nyáron, azonban ez végül nem valósult meg.

2014-10-24 10:09