Mégis mit tudnak az okostévék?

2014-12-27 14:44

Az okostévék a hagyományos tévékhez képest számtalan dolgot tudnak, az igazi nagy áttörést mégis az jelentette, hogy számítógép közbeiktatása nélkül illesztették össze a nagyképernyős tévét és az internet elérést.

                  

Miért fontos ez? Nem csak azért, mert böngészni lehet az óriási képernyőn, hanem azért is, mert a tévére lehet letölteni különféle appokat és widgeteket, amelyek további igényeinket elégíthetik ki, streaming-szolgáltatást vehetünk igénybe, azaz az internet-elérés a kapu abba a világba, amelyben a tévénk mindent tud, amit szeretnénk, hogy tudjon.

 

 

Kevesen használják ki a lehetőségeket

 

Egy 2013-ban végzett felmérés szerint az okostévé-tulajdonosok kevesebb mint a fele foglalkozott azzal, hogy az új tévéjén beüzemelje az internet-elérést. Egyébként is általános jelenség, hogy a sok okos kütyüben, amelyek körülvesznek minket, a lehetőségeknek mindössze töredékét használjuk ki. Ez azt mutatja, hogy az innováció nem mindig fedi az igényeket, a nyújtott lehetőségek nem mindig válnak olyan vonzóvá, hogy arra „harapjanak” is az emberek.

 

Az fogyasztók egyszerűen nem vesznek fáradságot arra, hogy megismerjék mire is képesek a készülékeik, annak ellenére, hogy az árukba nyilván beépítésre került a multifunkcionalitás, illetve a rugalmasság. Általánosan igaz, hogy a különféle „okos-kütyük” persztízsértéke meghatározóbb, mint a tudásuk.

 

 

Jövő az okos tévék előtt

 

A fent említett kutatásból következik, hogy az okostévék gyártói előtt – ha az átlag vásárlóerőt vesszük alapul – a jövő útja nem a további fejlesztés és a még több szolgáltatás egy készülékbe tuszkolása, hanem a vásárlók edukálása lesz. Meg kell találni és megragadni a lehetőségeket arra, hogy megismertessék és megszerettessék a fogyasztókkal a készülékekben rejlő lehetőségeket, és lehetővé kell tenni számukra, hogy ezek alapján válasszanak.

 

A másik fontos irány az egyszerűsítés, hiszen a fogyasztók jórésze nem „geek” és nem „kocka”, vagyis nem a készülék iránti lelkesedésből választja és használja a terméket, hanem azért, mert szüksége van rá. Ezen a területen a funkciók összeolvadása várható (pl. azok akik az okostévén megtalálják mindazt, amire szükségük van az internethez kapcsolódóan – Skype, Facebook, levelezés), azok nem fognak külön számítógépet vásárolni, legfeljebb egy okostelefont, hogy mozgásban is meg tudják őrizni az online státuszukat.

2014-12-27 14:44