Mire ügyeljünk, ha okostévénk van?

2014-09-30 19:05

A különböző internetre csatlakoztatható szórakoztatóelektronikai eszközök jóvoltából sokkal kellemesebben telhetnek az esték otthon az egész napos munka után. Azonban ezek a készülékek, például az okostévék komoly veszélyeket is hordozhatnak magukban, ha nem tudjuk, mire figyeljünk oda. A különböző eszközök, tévék, routerek, Blu-ray lejátszók szoftverei ugyanis sebezhetőek a kibertámadásokkal szemben.

                        

A hálózati tárolóknál 14 sérülékenységet talált a szakember

A Kaspersky Lab internetbiztonsági megoldásokat fejlesztő cég biztonsági elemzője, David Jacoby saját otthonát vizsgálta meg ebből a szempontból. Egy okostévét, egy routert, egy nyomtatót és három hálózati tárolót (NAS-t) tesztelt, hogy megállapíthassa, használatuk közben mennyire van kitéve a támadások kockázatának. Az okostévénél egy, a hálózati tárolóknál mintegy 14 sérülékenységet talált; a routernél pedig több olyan rejtett funkciót fedezett fel, amelyek illetéktelenek számára lehetővé teszik a távoli vezérlést. A NAS-ek esetében Jacoby azt tapasztalta, hogy az eszközök jelszava sokszor gyenge, így a támadók könnyedén rendszerutasításokat hajthatnak végre rajta, illetve különböző, akár rosszindulatú fájlokat tölthetnek fel rá. A router sérülékenységei miatt az internetszolgáltatók távolról hozzáférhetnek a magánhálózatban szereplő eszközök bármelyikéhez.

 

Az okostévék is számtalan támadásnak vannak kitéve

Az okostévé sem remekelt a teszten: a kutató megállapította, hogy a gyártó és a készülék közti kommunikáció nincs titkosítva, így az utóbbi különböző támadásoknak van kitéve: a csalók például elérhetik, hogy a televízió tulajdonosa az ő bankszámlájukra utaljon, amikor tartalmat próbál vásárolni a tévén keresztül. Mivel az okostévé és az internet közti adatforgalom lehallgatható, az információkat külső szereplők is módosíthatják. A kutató javaslata szerint a fentiek megelőzése érdekében érdemes folyamatosan naprakészen tartani az eszközöket, és telepíteni a rendelkezésre álló biztonsági frissítéseket, valamint megváltoztatni az alapértelmezett jelszavakat.

2014-09-30 19:05