Mit hozhat a jövő a távirányítóknál?

2014-12-09 18:47

Mit hozhat a jövő a távirányítóknál?

Ahogyan az újesztendőbe lépünk, úgy szoktak egyre-másra napvilágot látni a következő esztendővel kapcsolatos jóslatok. Félreértés ne essék: most nem az újabb világvégét vizionáló próféciákra gondolunk, hanem arra, hogy milyen fejlesztések várhatók a távirányítók szempontjából. Nézzük hát, hogy milyenek lehetnek a távirányítók a jövőben.

Vibráló energiaforrások

Kétségtelen, hogy a távirányító az egyik leggyakrabban használt eszközünk. Lényegében ugyanis minden elemmel vagy elektromos árammal működő eszközt vezérelhetjük vele. A távirányító egyik leggyengébb pontja azonban az elem, amely általában a legrosszabb pillanatban szokott kifogyni belőle. Ha ugyanis otthonunkban nem tartunk megfelelő elemet, akkor a csatornaváltáshoz az elem beszerzéséig fel kell kelnünk a karosszékből kedvenc műsorunk nézése közben.

Az elem nélküli távirányítót kifejlesztésével a japán tudósok már évek óta kísérleteznek. A távirányítón energiaforrását az elektromos vibráció jelenti. Ahogyan ugyanis lenyomjuk az eszköz gombjait, úgy töltjük fel – generátoron keresztül – a távkapcsolót energiával. Miután pedig a távkapcsoló feldolgozta az adatokat, úgy továbbítja a jelet magas frekvenciával rendelkező rádióadója segítségével azt a televízió érzékelőjébe. A távol-keleti ötlet térhódítása ugyanakkor még várat magára, így egy ideig többségünk még biztosan elemes távirányítót fog használni.

Valóban kézi vezérlésű eszközök

Ha egy lépéssel tovább megyünk: vajon elképzelhető lenne, hogy a csatornaváltásnál akár teljesen mellőzhetnénk is a távirányítót? Ha megnézzük a számítógépes játékokat forradalmasító Kinectet, ahol a program vezérlése kizárólag a felhasználók keze és lába segítségével történik, akár igennel is felelhetnénk erre a kérdésre. Egy ilyen távirányító széles körben való működőképességéhez ugyanakkor meg kéne oldani, hogy a csatornaváltás kizárólag a kezünk segítségével történhessen. A távvezérlőknél ugyanis mindig is problémát okozott, hogy az adott helységben más mozgások is befolyásolhatták a televízió működését. Ha pedig a nagyon távoli jövőre gondolunk, akkor egy napon kizárólag a gondolatainkkal is irányítjuk majd elektronikus- és híradástechnikai eszközünket. Ami ugyanakkor még évtizedekbe is beletelhet. Érdemesebb hát beszereznünk egy olyanminőségi távirányítót, amelynek köszönhetően – a futurisztikus elképzelések megvalósulása nélkül is – valódi élmény lehet a televíziózás számunkra.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-12-09 18:47