Növekedés a tévés reklámpiacon

2014-11-26 8:54

Már 2014-re is a televíziós reklámpiac lassú növekedését jósolták a szakemberek, és a várakozások szerint a tendencia jövőre is folytatódik majd. Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) elnökének elmondása szerint egyre több hirdetői szektor aktivizálja magát; ezzel a 2008 és 2013 közötti 35 százalékos visszaesés némileg mérséklődik.

                   

A tévé az egyik leghatékonyabb reklámfelület

A tévé az egyik leghatékonyabb és legtranszparensebb reklámfelületnek számít, hiszen rengeteg fogyasztóhoz érhetnek el a hirdetők, a mérések pedig áttekinthetők és hitelesek. További előnyei, hogy gyorsan elérhetünk vele nagy tömegeket, illetve ezek a hirdetések hatékonyan veszik célba a nézők érzelmeit. A televíziós kampányok azonban főként akkor hatnak, ha kellően kreatívak, illetve reagálnak a gyors technológiai fejlődésre és a nézői szokások változásaira is.

 

A tévé előtt töltött idő nem csökkent, de a szokások megváltoztak

A tévében hirdető cégek örömére a televíziózásra fordított idő nem csökkent annak ellenére sem, hogy a médiatartalmak ma már számtalan alternatív felületen elérhetők és megtekinthetők. Jellemzően nem kevesebbet nézünk tévét az okostelefonok vagy a táblagépek elterjedésével, hanem ezeket párhuzamosan használjuk, például tévézés közben SMS-ezünk, vagy az adott filmmel kapcsolatos fórumokat olvasunk a neten. Az interneten elérhető csatornák és a többi online médiatartalom bősége megváltoztatta a tévénézési szokásokat. Egyre többen használják a kötöttségek nélküli műsorválasztás lehetőségét kínáló videostreaming-szolgáltatásokat, melyek segítségével a tartalmakhoz bármilyen eszközzel hozzáférhetnek. A nagy felbontású tartalmakat azonban továbbra is elsősorban tévén nézzük meg, főként a mobilkészülékek, kiváltképp az okostelefonok kijelzői méretének korlátai miatt. A fenti változásokban nagy szerepük volt többek közt a különböző videómegosztó oldalaknak és online videótékáknak is.

2014-11-26 8:54