Vezetékestől az infravörösig – Hogyan fejlődtek a távirányítók? 2.rész

2014-11-22 18:38

Napjainkban ugyan már az infravörös technológia elvén működnek a távirányítók, ám az ultrahangos eszközök közel negyedszázadon át határozták meg a távkapcsolók fejlődését. Ezeknek a nagyfrekvenciás hanghullámoknak a munkára fogására több kísérletet is napvilágot látott. A Zenith így számos modellt is kifejlesztett, hogy végül a Space Commanddal igazi áttörést érjen el a távirányítók területén.

Flash-matic – Fényre hangolva

A Lazy Bone mérsékelt sikere után az amerikaiaknak nem kellett sokáig várniuk, hogy a Zenith újabb modellel álljon elő: 1955-ben megszületett az első vezeték nélküli távirányító, amely a Flash-matic névre hallgatott. Az Eugene Polley által kifejlesztett eszköz fotocellák segítségével működött. A tévékészülék mind a 4 sarkában egy-egy fotocella helyezkedett el, amelyek érzékelték a távirányító által küldött jeleket. A távkapcsoló segítségével már a hangot is lehet szabályozni, valamint a csatornák oda-vissza léptetésére is alkalmasnak bizonyult. Habár a fotocellák ki tudták váltani korábbi típusoknál használatos kábeleket, a távirányítók nem bizonyultak tökéletesnek. A fényre hangolt fotocellák ugyanis napsugárzás vagy akár a világító lámpa hatására is működésbe léptek, így önkényes csatornaváltást vagy akár a Tv távirányítótól függetlenül való bekapcsolását okozták.

Space Command – Az igazi áttörés

Alig egy évvel később már a Flash-matic továbbfejlesztett változata került az üzletek polcaira. Az ultrahang elve alapján működő Space Command modell magas frekvenciájú hangok segítségével teremtett kapcsolatot a televíziókészülékkel. Az első igazi távirányító Robert Adler nevéhez fűződik, akit joggal tekinthetünk ezen eszközök atyjának. Az osztrák származású feltaláló ugyanis – 180 bejegyzett szabadalma mellett – élen járt a különböző távkapcsoló modellek kifejlesztésében. Az elemek nélkül működő eszköz hallatlan népszerűségre tett szert az amerikaiak körében. A könnyen használható kézi távirányítóból nem kevesebb, mint 9 millió darabot adtak el, az emberi fül számára nem hallható hangok technológiát pedig több mint 25 éven át alkalmazták a különböző távkapcsolók. Az ultrahangot az 1980-as évek első felétől kezdve váltotta fel az infravörös technológia, s a távirányítók napjainkban is ezen az elven működnek.

Minden jog fenntartva, Online Shopping City Kft.

2014-11-22 18:38