A fűtőtestek típusai

2019-12-26 17:49
A fűtőtestek típusai

Nagyon sokféle fűtőtest kapható a piacon, ezek nem csak méretükben, hanem működési módjukban is eltérnek egymástól. Ebben a bejegyzésben hétféle megoldást nézünk meg, melyek lefedik a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott típusokat.

Olajradiátor

Az olajradiátor onnan kapta a nevét, hogy a belsejében olaj található. Az elektromos áram ezt melegíti fel, majd a folyadék a lehűlése közben átadja hőjét a környezetének. Ez a berendezés nagyon elterjedt Magyarországon, mivel könnyen szállítható, tiszta és csendes működésű. A fő hátránya, hogy viszonylag lassan melegedik fel, és ha kilyukad a radiátor, elfolyik belőle az olaj.

Kerámiabetétes hősugárzó

A kerámiabetétes hősugárzóknál a fűtőszál egy kerámiából készült, recézett felületű anyagot is felmelegít, mely a hőforrás megszűnése után is tartja a meleget. Gazdaságosan működtethető, gyorsan meleget ad, és tiszta üzemű. A kerámiabetét nagyobb ütés hatására eltörhet, de normál használat mellett nagyon megbízható.

Infra hősugárzó

Az infra hősugárzók az elektromos áramból infravörös tartományba tartozó sugárzást alakítanak ki, ami a levegőt nem melegíti fel, csak a helységben található tárgyakat. Az emberekben kellemes hőérzetet kelt, a levegő a tárgyaktól veszi át a szükséges hőmennyiséget. Ez a fűtési megoldás nagyon korszerű, kiválóan alkalmazható nagyobb tereknél is. A hőveszteség kicsi, ezért költséghatékony fűtési módnak számít.

Ventilátoros hősugárzó

A ventilátoros hősugárzó nagyon egyszerű működési elvvel rendelkezik, a berendezés belsejében egy fűtőszál hőt termel, amit a ventilátor a helységbe fúj. A hőmennyiséget a mozgó levegő szállítja, és adja át a környezetének. Ennek a fűtési módnak az az előnye, hogy az ilyen készülékek már pár ezer forintért beszerezhetők, és nagyon hamar meleget tudnak csinálni. A hátrányuk, hogy a kifújt levegő útjában túl nagy a forróság és az eszköz a kikapcsolása után már nem sugároz több hőt.


Fűtőtest

Elektromos kandalló

Az elektromos kandalló inkább megjelenésében különleges, mivel megpróbálja leutánozni a hagyományos, fatüzelésű kandallók működését. A nagyméretű berendezések könnyen jelentős mennyiségű hőt tudnak termelni, de viszonylag sokat fogyasztanak, és áruk is magasabb. Előnyük, hogy kiváló hangulatot teremthetnek, és a működésükhöz nincs szükség fára és kéményre, mivel nem termelnek égéstermékeket.

Halogén hősugárzó

A halogén hősugárzók hasonló elven működnek az infra hősugárzókhoz, csak sokkal több hőt termelnek. A rövid hullámhossz miatt a hősugárzás nagyobb távolságra is elér, a berendezést általában ott használják, ahol a hagyományos fűtési megoldások nem gazdaságosak. Kültéren, nagyobb helységekben, csarnokokban jelent ideális megoldást. Áruk magasabb, fogyasztásuk viszont a teljesítményükhöz képest nagyon kedvezőnek mondható.

Elektromos konvektor

Az elektromos konvektorok a légáramlás segítségével fűtenek. Az eszköz alján beáramló hideg levegő az elektromos fűtőszál hatására felmelegszik, és a berendezés tetején távozik. Ez adja át a szükséges hőmennyiséget a környezetnek. Viszonylag olcsóbb, de kevésbé modern megoldásnak számít. A működése viszont egyszerű, és könnyen is javítható.


2019-12-26 17:49