A legfontosabb babakocsi fajták

2020-10-17 11:14
A legfontosabb babakocsi fajták
Sokkal bonyolultabb feladat kiválasztani a babádnak, és a neked is tökéletes babakocsit, mint azt elsőre gondolod, hiszen számtalan apróságra kell majd odafigyelned, és akár még az is lehet döntő szempont, hogy bolygósítható-e a babakocsi kereke. Olvasd el a cikket, mert rengeteg hasznos dolgot leírunk a babakocsi fajtákról, hogy megkönnyítjük a döntésedet.

Hatalmas a kínálat

Rengeteg féle babakocsi van. Persze te ezt addig nem vetted észre, amíg ki nem derült, hogy jön a baba, és ideje kiválasztani a legjobb babakocsit. De mi alapján, és hogyan dönts? Egyáltalán mi mit jelent, mire kell odafigyelni, mi miért fontos?

Elvesztél, de nem baj. Segítünk neked.

Babakocsi választás

Újszülött babakocsik

Ami biztos, az, hogy a baba születésekor szükséged lesz egy újszülött babakocsira. Az újszülött babakocsi azért fontos, mert a babád az első 6-8 hónapban leginkább feküdni fog tudni: az újszülött babakocsi lesz az autója abban tudod majd ide-oda vinni.

Oké, de hogy döntsd el melyik újszülött babakocsi kell neked?

A legegyszerűbb (nem azt írtuk, hogy a legrosszabb, hanem a legegyszerűbb) a kétfunkciós újszülött babakocsi. A kétfunkciós babakocsi fekvőfelülete nagy, a háttámláját vízszintesig tudod dönteni (a babának így kényelmes lesz). A marketingduma az, hogy nagyjából a baba 3 éves koráig tudod majd használni, eztért 3 évre hozol döntést, de ez nem igaz. Olyan 16-20 hónapos koráig fogja (biztosan) használni a baba. A kétfunkciós babakocsihoz nem tartozik mózeskosár, erre figyelj, ez döntési pont, mert később majdnem biztos, hogy veszel majd egyet.

A háromfunkciós újszülött babakocsi annyival több, mint a kétfunkciós babakocsi, hogy tartozik hozzá egy mózeskosár is, ezért ezt nem kell majd külön megvenned. Ha ilyen babakocsit választasz azért jó, mert a babád fél éves korától használjátok a babakocsi sport ülését, ami levehető, vagy akár megfordítható, így a babád a menetirány szerint, vagy éppen feléd fordulva is tudja használni.

A négyfunkciós újszülött babakocsi annyival jobb, mint a háromfunkciós, hogy babahordó is jár hozzá. (Vigyázz, mert megint marketing, hiszen a babahordót külön is meg tudod venni). A négyfunkciós babakocsi tehát áll egy fekvő kocsiból, az autós hordozóból, és az ülő/fekvő (kétfunkciós) támlás részből.

A különleges babakocsik

Léteznek „különleges” babakocsik. Biztosan láttál már például olyan sportos anyukát (vagy apukát) aki a babakocsit maga előtt tolva fut: ő futó babakocsit választott. A futó babakocsi 3 kerekű, de nem való újszülötteknek: a babád 9-12 hónapos korától (amikor biztonságosan ül) ajánlott.

Ha ikreid lesznek, ikerbabakocsira lesz majd szükséged. Több különböző fajtája van: olyan, ahol a kettő baba egymás mellett van, van, ahol egymás felett, és van olyan is, ahol egymás mögött. A választás a tiéd.

A travel system babakocsi különlegessége az, hogy az autóból kivéve nem kell áttenni a gyereket a sportülésbe, hanem a sportülést azonnal ráhelyezheted a kocsira, és máris tolhatod tovább a babát. Ha állandóan jöttök mentek, akkor jó választás, különben felesleges.

Sport babakocsik

Nem azért hívják sport babakocsinak, mert feltétlen sportolni kell vele, hanem egyszerűen ez a neve. A sport babakocsi 10-12 hónapos kortól ajánlott, de inkább az a fontos, hogy a baba már tökéletesen tudjon ülni, és ne okozzon neki gondot az, ha kicsit ülve alszik (nem fog) mert a sport babakocsi háttámlája nem dönthető csak 135-145 fokig. (Ennyit arról, hogy az újszülött babakocsi 3 évig használható)

Van belőle esernyőre csukható, és lapra csukható: nem ez lesz a döntő szempont, mert akárhogy is csukod ez könnyű babakocsi, és befér az autókba.

Amit most olvastál azonban csak a jéghegy csúcsa: semmi mást nem tettünk mint „klilistáztuk” neked az elérhető babakocsikat, és rendszereztük számodra, illetve adtunk pár szempontot arra, hogyan válaszd ki. Kattints ide, és nézz szét a HDplanet kínálatában.



2020-10-17 11:14