A mobiltelefon fertőtlenítése

2020-04-05 16:35
A mobiltelefon fertőtlenítése
A mobiltelefonok egész nap a kezünk ügyében vannak, és sokszor bele sem gondolnánk, hogy emiatt tele vannak kórokozókkal. Azonban sokat tehetünk a betegségek és fertőzések ellen, ha a mobilunkat is fertőtlenítjük. Ez elsőre furcsának tűnhet, mivel a digitális eszközöket általában nem takarítjuk meg, de egy kis odafigyeléssel könnyen el lehet végezni ezt a hasznos feladatot is.

Ebben a bejegyzésben olyan ötleteket szedtünk össze, mellyel meg lehet szabadítani a vírusoktól és baktériumoktól az okostelefonokat. Természetesen mindig figyelembe kell vennünk a készülék gyártójának leírását, és amennyiben másképp rendelkezik, kövessük az ő utasításaikat.

Gyors megoldás – a törlőkendő

Ma már minden boltban és drogériában kapható az antibakteriális törlőkendő, amely a legtöbb baktériumot elpusztítja. Egyes termékek a vírusok ellen is jók, ezek az információk általában rá vannak írva a csomagolásra.

Ha nincs más lehetőségünk, a telefonunkat ezekkel a higiéniai eszközökkel is áttörölgethetjük. Arra azonban vigyázni kell, hogy egyes kendők túl nedvesek, és ilyenkor a telefon belsejébe is juthat folyadék. Ezt el kell kerülni, és mivel az okostelefon belsejével úgysem érintkezünk, így nincs is értelme annak a tisztaságán aggódni.

Alkoholos fertőtlenítő

Gyógyszertárakban nagyon olcsón lehet beszerezni az alkoholt, amelyből a 70%-os töménységűt fele-fele arányban fel kell öntenünk vízzel. Ezzel a keverékkel már csak át kell itatnunk egy kendőt vagy papírtörlőt, és máris fertőtleníthetjük az okostelefonunkat. Természetesen a nedvességre ügyelnünk kell, nem szabad tocsogni a kendőnek, de azért száraz sem maradhat.

Vattát is lehet használni, de ennek az anyagnak megvan az az idegesítő szokása, hogy apró szálakra foszlik, amely aztán beleakad a mobil gombjaiba vagy kiálló részeibe. Ez utóbbiakat érdemes inkább fültisztító pálcikákkal megpucolni, azok jobban bírják, és beférnek az ilyen helyekre is.

Mobiltelefon fertőtlenítése

Gyógyszertári alkohol helyett az ecet is kiváló fertőtlenítőszer, ami ráadásul minden háztartásban fellelhető. Ennél is a fele-fele arányt érdemes megtartani, igaz, ilyenkor egy enyhe ecetszaga lehet a telefonnak a folyamat végén. Ez általában nem zavaró, és rövid időn belül el is illan.

Ha van a közelünkben bio bolt vagy nagyobb drogéria, ott teafa- vagy citromolajat is vásárolhatunk. Ezek is természetes fertőtlenítők, melyekből pár csepp a vízbe elegendő lehet a kívánt hatás eléréséhez.

Nem csak a telefont érdemes fertőtleníteni

A telefon mellett ügyelnünk kell a kiegészítőkre, ezeket ugyanúgy rendszeresen tisztítani kell. Itt is mérvadó a készülék gyártójának utasítása, de alapvetően a feladat nem különbözik a mobilnál elvégzett dolgoktól.

A kiegészítők közé tartozik a töltőkábel, az autós töltő, a fülhallgató, a kihangosító vagy minden olyan eszköz, amelyet gyakran használunk. Figyelnünk kell az elektromos részekre, és a józan ész határain belül kell dolgoznunk: töltőt nyilván nem akkor kell letisztítani, amikor be van dugva a konnektorba. De az autós töltő esetében is ki kell húzni a készüléket a szivargyújtóból, hogy az autó elektromos rendszerében még véletlenül se okozzunk kárt.


2020-04-05 16:35