A Tévé tisztítása

2020-04-16 16:46
A Tévé tisztítása
A televíziók az elektrosztatikusság miatt szinte vonzzák a port, így már meglepően rövid idő alatt vastagon állhat rajtuk a kosz. A takarításuk így nem spórolható meg, ráadásul a folyamatos szennyeződés miatt a berendezések akár túl is melegedhetnek, vagy csökkenhet az élettartamuk.

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyek jól jöhetnek a tévé tisztítása közben. Azt mindenképpen érdemes fejben tartanunk, hogy ezek a tippek csak javaslatok, és elsődlegesen a készülék felhasználói útmutatójában leírtakat kell követnünk!

Vigyázni kell a képernyőre

A hagyományos, katódsugaras televízókat még sokkal könnyebben meg lehetett takarítani, mivel a képcsövet általában sima üveg zárta el a külvilágtól, ami egy kemény és ellenálló anyag. Nincs ez így a modern tévékkel, melyek plazma-, LCD- vagy LED kijelzője már sokkal sérülékenyebb, és már egy karcolás is folyamatosan látható károsodást jelent a tévézés közben. Az is előfordul, hogy ezekre az eszközökre különféle rétegeket gőzölnek a gyárban, és ezeket károsítva tönkre tehetjük a kijelzőt.

A takarításnál emiatt érdemes beszereznünk olyan speciális folyadékokat vagy tisztítószereket, melyek kifejezetten a kijelzőkhöz és képernyőkhöz készültek. Ma már bármelyik drogériában fellelhetőek, egy-két ezer forintos áruk eltörpül a tévék vételára mellett.

A tisztításhoz sem használható bármi, a papírtörlők, zsebkendők vagy durva textíliák ugyanis karcolásokat ejthetnek a kijelzőn. Hiába teljesen tiszták, a takarítás elején rögtön begyűjthetnek olyan koszdarabkát, mely később aztán maga okozza a karcokat.

A legjobb a mikroszálas törlőkendő, abból is az elektronikai eszközökön használt termékek. Ha a tévé képernyője csak poros, a törlőkendő akár nedvesség nélkül is eltávolíthatja a szennyeződést. Amennyiben összetapogattuk a felületet, akkor pedig a már említett tisztítószerek jelenthetik a megoldást. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a szereket ne fújjuk a képernyőre, mindig a kendőre kell kerülniük, és azzal áttörölni a felületet.

A tévé testének és a kiegészítőknek takarítása

Tv tisztítása

A televízió fém- vagy műanyag testének megtisztítása már könnyebb feladat, mivel ez kevésbé sérülékenyebb a kijelzőnél. A különféle kemikáliákra azonban figyelnünk kell, nehogy megmarják a festést vagy az anyag felületét! A tévé szellőzőinek áttakarításakor pedig ismét fontos, hogy ne csöpögjön a kendőnk, a készülék belsejébe jutó nedvesség rövidzárlatot vagy sérüléseket is okozhat.

A fali konzol egyenes felületei általában nem okoznak nehézséget a takarítás szempontjából, itt is csak arra kell figyelnünk, hogy a gyártó által előírt tisztítási utasításokat betartsuk. A távirányító tisztításáról külön bejegyzést készítettünk, mivel ott a felületi fertőtlenítés mellett néha érdemes lehet mélyebben is megtakarítani az eszközt.

Legyen szó a tisztítás bármelyik részéről, az alapvető biztonsági intézkedéseket mindig szem előtt kell tartanunk. Elektromos eszközöket csak áramtalanított állapotban szabad takarítani, így még akkor sem szenvedhetünk áramütést, ha véletlenül elkövetünk valamilyen hibát. A tűzvédelmi előírások szintén megkövetelik, hogy kihúzzuk a tévét a konnektorból a munka megkezdése előtt, és a használatai útmutató tud választ adni arra, mikor használhatjuk újra a készüléket.


2020-04-16 16:46