A ventilátorok

2021-07-25 18:49
A ventilátorok
Ezt a cikket egy hétfői napon írom akkor amikor az idei nyár (már harmadik) hőhullámát várjuk. A meteorológusok szerint 35-38 fokos hőség várható napsütéssel és szélcsendes idővel. Ilyen melegben még a legjobban szigetelt otthonok is katlanná válnak. Kettő megoldás van erre a hőségre: a légkondi, ami drága és ha nincs neked akkor várnod kell rá. Vagy a ventilátor.

Otthonom kőpokol….

Hacsak nem 90 centis vastag falú vályogházban élsz árnyékos fák körében, akkor a napokig tartó 35-40 fokban úgy fel tud forrósodni a lakásod, hogy ülve, a hátadon folyhat a víz. Valódi pokol, és ilyen melegben az éjszakák sem nyújtanak felfrissülést. Oké, tudjuk, hogy van légkondi csak szerelőt nem találsz hozzá, és kíméletlenül drága. Valamit pedig tenned kell, mert ez a pokoli hőség a szervezetedet s megterheli.

A ventilátor lehet az ilyen esetekben a mentsvárad.

A ventilátor kiválasztása

Így működik a ventilátor és ilyenek vannak

Valószínűleg tudod: a ventilátorban vannak forgó lapátok (vagy lamellák) melyek a forgásuk (vagy a mozgásuk) közben megforgatják a levegőt, ami emiatt kicsit hűvösebbnek érezhető. Léteznek ma már hűtő ventilátorok éppúgy, mint párát fújók, de ezeket nem fogod tudni használni a dolgozószobádban például hiszen vizet (is) permeteznek. Maradnak az átlagos ventilátorok, amelyek azonban segíthetnek: van belőlük USB-s, álló (vagy toronyventilátor) és a vannak olyanok is melyeket a mennyezetre szerelhetsz (ezekkel azért van gond: mindig ott maradnak, rendkívül csúnyák és nem hordozhatóak).

Erre figyelj, a ventilátor kiválasztásakor, használatakor

Elsőre furának tűnik, de arra, hogy ne ülj hozzá közel, mert megfázol és huzatot kapsz: senkinek nem hiányzik az, hogy kötőhártyagyulladást is szerezz a legnagyobb melegben, igaz? Érdemes tehát átgondolni, hogy a ventilátorod hol lesz hozzád képest. Ahogy azt is, hogy milyen lesz mert van asztali, torony, és jónéhány féle, többféle teljesítménnyel.

Fontos, hogy ne várj tőle hatalmas teljesítményt, és hűtést: tudjuk, hogy vannak olyan reklámok, amelyekben a ventilátorokat már már légkondi szintre emelnek, de ebben nem szabad hinni. A ventilátor azt a levegőt fogja keringtetni amelyik a rendelkezésére áll, tehát semmivel nem lesz hűvösebb (sőt néha melegebb lesz) mint előtte. Viszont megmozgatja a levegőt: és ezt te is tudod, hogy szuper, mert nem mindegy, hogy 40 fokban a szél sem rebben, vagy azért van egy kis szellő.

A mai ventilátorok már többféle hasznos funkcióval is rendelkeznek: lehet állítani a fújás erősségét, van olyan amelyik megszűri a levegőt, így porallergiásoknak lehetnek szuper választás, van amelyik forog és vannak olyanok is, amelyek „csendesek”.


2021-07-25 18:49