AMD processzor kisokos

2023-08-24 17:02
AMD processzor kisokos

Ma már mindenkinek szüksége van valamilyen okból a számítógépre és ez a tendencia egyre csak erősebb lesz.

Így tehát sokaknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy könnyebben kezelhető, gyorsabb számítógépet válasszanak, ami jobban fogja bírni majd a terhelést és örömtelibb lesz vele a számítógépezés.

A számítógép gyorsításának pedig az egyik legegyszerűbb és leginkább kézenfekvő módja a processzor cseréje, ami alaplap cserével is társulhat.

Mivel tehát a processzor kulcsfontosságú alkatrész, érdemes kicserélni amilyen gyakran a lehetőségek megengedik – néhány évente mindenképp –, hiszen a gyorsabb gép mindig jó befektetésnek bizonyul.

Mi az AMD processzor?

A processzor a számítógép egyik központi alkatrésze, a központi számításokat végző és a központi vezérlő egység.

A processzor gyakorlatilag a gép irányításáért felelős hardver, a gép központját képezi. Így tehát mondható az, hogy processzor a számítógép egyik legfontosabb eleme az alaplappal együtt. Különösképpen igaz tehát az, hogy a gép kulcsa, központja, vezérlése ebben a két alkatrészben található meg, az alaplapban és a processzorban.

A processzor egy kulcsfontosságú alkatrész: a számítógép főparancsnokának, diktáló, tervező és szervező menedzserének, kommunikációs központjának, vezérének, segédjének, asszisztensének, a számítógép nagyfőnökének és összes kisfőnökének is mondható.

A processzor az alaplappal együtt gyakorlatilag a számítógép teljes vérkeringését jelenti. A processzor és az alaplap cseréje tulajdonképpen teljesen felújítja a számítógépet, új életet lehel bele, megfiatalítja és képletesen szólva megitatja a számítógépet a majdnem-örök-élet vizével.

Érdemes azonban figyelni arra, hogy a processzor és az alaplap cseréje sok esetben megkívánhatja azt, hogy más egyéb alkatrészt is cseréljünk. Ilyen jellemzően a memória, a videokártya. Ennek bizony érdemes utánajárni, nehogy később gond legyen belőle. A leírásokból gyakorlatilag szinte mindent meg lehet tudni, de hogyha mégsem sikerül valamilyen fontosnak vélt adatot vagy paramétert kibogarászni, akkor kollégáink nagy tapasztalatukkal és szakértelmükkel szívesen segítenek a tanácsadásban akár e-mailen keresztül is.

Általánosságban véve azonban mindenképpen elmondható az, hogy az alaplap és a processzor cseréje sokkal gyorsabb, sokkal könnyebben kezelhető, sokkal kedvesebb, barátságosabb számítógépet eredményez, amelyikkel egyszerűbb lehet a munkavégzés, tanulás, szórakozás vagy pedig bármilyen tevékenység. Élvezetesebbek lehetnek a videók, filmek, a játékok, könnyebben mehet a játék játékostársakkal együtt, illetve egyedül is.

Így tehát mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy a számítógép alaplapját és processzorát kicserélje az ember, hiszen egy kézenfekvő, könnyű és gyors megoldás jóvoltából máris egy felújított számítógéphez lehet jutni így.

AMD processzorok

Mikor célszerű az AMD márkában gondolkodni?

Sokan szeretik az AMD márkát.

Nem véletlenül, hiszen a cég már több mint 25 éve óriási energiákat fektet az innovációba, a nagy teljesítményű, tökéletes minőségű számítógépek gyártásába és forgalmazásába.

Az AMD alaplapokkal ellentétben az AMD processzorok minden részét az AMD gyártja, nem csupán a logó szerepel a terméken.

Nem érdemes ugyanis akkor sem megijedni, hogyha nem feltétlenül AMD logó van éppen a processzorhoz vásárolni kívánt alaplapon, hiszen ettől függetlenül még AMD minőséget kaphatunk akkor, hogyha a HDplanet webáruházban vásárlunk tapasztalt szakértőnk jóvoltából kiválasztott AMD processzort és AMD processzorhoz való alaplapot egymáshoz illő foglalattal.

Célszerű ugyanis a foglalatra is mindenképpen figyelni, hiszen az alaplap és a processzor választásánál az egyik legfontosabb tényező az, hogy a foglalatba illeszkednie kell a processzornak, különben nem fog együttműködni a két alkatrész.

Az AMD processzoroknál vannak különböző generációk és családok. Ezeket a különböző alkategóriákat a bal oldali menüben láthatja.

Generációk:

AMD Ryzen 2000

AMD Ryzen 3000

AMD Ryzen 4000

Családok:

AMD Ryzen 5

AMD Ryzen 7

AMD Ryzen 9

Foglalattípus viszont csak egy van, ez azAMD AM4. Ettől függetlenül figyelni kell, hogy az adott alaplap támogatja-e a kiválasztott processzort például generációsan, mert itt lehetnek eltérések.

A részletes termékleírásokból további adatokhoz, információkhoz lehet jutni, végső esetben pedig kollégáink is szívesen segítenek, hogyha ír nekik egy e-mailt.

Az AMD márkát a gyakorlatban a legtöbben akkor választják, hogyha viszonylag olcsó számítógép-alkatrészhez szeretnének jutni, viszont nyers erőre van szükségük. Az AMD márka ugyanis a köztudatban úgy él, mint a rendkívül pénztárcabarát áron elérhető lehetőséget kínáló, azaz roppant kedvező árú termék, amelyik mégis hatalmas teljesítményre képes, hegyeket is képes megmozgatni akkor, hogyha éppen azt kívánja meg tőle az emberi erőforrás vagy a többi számítógép.

Az AMD processzorok és alaplapok, illetve általánosságban az AMD márka számítógép-alkatrészei tehát híresek arról, hogy a nyers erő képviselői. Így tehát, hogyha elég lenyűgöző a hatalmas teljesítmény, az irgalmatlan nyers erő és terminátor-képesség, akkor érdemes az AMD processzorokat választani a HDplanet webáruház hatalmas kínálatából a hozzá illő AMD alaplappal együtt a tökéletesen passzoló foglalattal, szükség esetén pedig további hardver-elemeket is lecserélhet a hatalmas kínálat jóvoltából.

AMD processzor cseréje

Milyen más alkatrészeket érdemes még cserélni és mire kell figyelni akkor, amikor szóba kerül az AMD processzor cseréje?

Először is, nyilvánvalóan a processzorról kell megállapítani, hogy megfelelő-e a sebessége.
Régen könnyű volt eldönteni, hogy melyik processzor a gyorsabb, manapság már több dolgot kell figyelni. A generációt kell figyelni, mert az utasítás végrehajtási sebessége nagyjából ugyanannyi, de az újabb generációs processzorok szofisztikáltabban, több szálon működnek, ezért mégis gyorsabban végeznek ugyanazzal a feladattal.

Akkor kell cserélni a processzort, ha a mindennapi tevékenységek közben a leterheltsége 100% a feladatkezelő szerint. Vagy csak tényleg lassúnak érzékeljük a mindennapos aktivitás során.

Régi gépházba általában lehet rakni új processzort, de az új processzor valószínűleg új alaplapot fog igényelni.

Az új alaplap új szabványú csatolókat fog tartalmazni, ezért új memória is kellhet, egyrészt, hogy több legyen, másrészt gyorsabb is kell legyen, mert hiába gyors a processzor, ha folyton a memóriára kell várjon. A memória esete mégis szerencsésebb, mert ott, ha kompatibilis a memória az új processzorral, akkor a memóriát nem muszáj cserélni egyből. De ha azért lassú a processzor, mert sokat használja a háttértárat, akkor memória bővítés i kell. Fontos, hogy ebben az esetben nem memória kártyáról van szó – mert sajnos a gyakorlatban könnyen összetéveszthető a két elnevezés –, hanem őket memóriának vagy memória modulnak hívják. Inkább a memória elnevezés használatos, de ha azt mondjuk, hogy RAM, akkor vagyunk a legszakmaiabbak.

A videókártyára is igaz ugyanez. Ha nem kompatibilis, cserélni kell.

A magok száma mérvadó még a processzornál: minél több van, annál gyorsabb a gép.

A HDD vagy SSD a legjobb eset, az nem változik olyan ütemben, mint a processzorok, videókártyák, így azzal lehet szerencsénk, de egy régi gépben lévő winchester már lehet, hogy nem kompatibilis egy új alaplappal.

És itt kerül képbe a tápegység, abból is valószínűleg kell új, hogy legyen elég kapacitása az új alkatrészekkel.

Mindez persze leginkább csak egy nagyon régi számítógépre igaz, ekkor viszont nagyszerű, hogy lehet még élni a felújítás lehetőségével ideális esetben.

Ezért illik 2-3 évente cserélni a dolgokat, mert akkor még nincs akkora változás és lehet, hogy elég egyetlen alkatrészt cserélni.

Viszont alaplapot és processzort együtt szokás cserélni a fentebb taglalt – leginkább generációs – különbségek miatt, egyrészt a foglalat miatt, amibe a processzor illik, másrészt az utasítás készlet miatt, amit az újabb generációk tudnak. Mert alaplap csere nélkül hiába jobb a processzor, az alaplap visszafogja. Ezért van az, hogy például használt processzort csak alaplappal együtt érdemes eladni. Ezért is szokás együtt kezelni őket.

Mikor érdemes mindenképpen elgondolkodni azon, hogy új AMD processzorra van szüksége a számítógépnek?

A processzor csere sok esetben lehet aktuális.

A leggyakrabban akkor érdemes elgondolkodni az AMD processzor cseréjén, hogyha felmerül annak gyanúja, hogy a számítógép túl lassú.

Ha nem tudja felvenni a ritmust a mindennapos tevékenységgel, nem töltenek be gyorsan a programok, nem élvezhető már a videónézés vagy a játéktevékenység, nem lehetséges konferenciák, videóbeszélgetések követése normál ritmusban és ezért pedig akár a munkavégzés is akadozhat.

Illetve az is elég kellemetlen, hogyha a szórakozás vagy a játéktevékenység nem úgy működik, ahogy szeretnénk, hiszen a kikapcsolódásra is teljesen jogosan szüksége van mindenkinek, különösen akkor, hogy ha bármilyen okból a számítógéphez van kötve az ember, vagy a négy fal közé van zárva. Ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap az, hogy hogyan tud az ember kikapcsolódni a számítógép segítségével.

Hogyha tehát lassú a számítógép, nem tudja felvenni a ritmust az általunk igényelt tevékenységek esetén, akkor első kézenfekvő felújítási mód vagy megoldás az AMD processzor cseréje a hozzá illő AMD alaplap cseréjével együtt a tökéletes foglalat méretében és típusában.

Sajnos az élet azonban nem olyan egyszerű, hogy az alaplap és a processzor cseréjével tökéletesen megoldható legyen a számítógép felújítása. Bár valóban ez egy kézenfekvő, könnyű, gyors és egyszerű lehetőség, ideális esetben pedig ténylegesen meg is oldhatja a problémánkat.

Hogyha a számítógép két-három éve vagy nem sokkal régebben lett vásárolva, illetve folyamatosan felújításra kerültek az alkatrészek, akkor az alaplap és a processzor cseréje tökéletesen megoldja a gyorsasággal kapcsolatos problémákat, csökkentheti a lefagyások valószínűségét és a számítógép-használattal járó idegeskedést, az idő és az energia pocséklását.

Más esetben azonban, hogyha esetleg sokkal régebbi számítógépről lenne szó, akkor több mindenre is érdemes figyelni az AMD processzor cseréjével kapcsolatosan. Természetesen ebben az esetben is megéri a felújítás és mindenképpen érdemes a számítógép korszerűsítésével foglalkozni akkor is, hogyha jelenleg szerényebb alapanyag áll rendelkezésre. Hiszen sokkal jobb életminőséget, sokkal jobb munkavégzést érhetünk el így is, illetve még mindig költséghatékonyabb megoldás lehet a részleges felújítás akár több részletben is, mint a számítógép azonnali cseréje.

Nagyon régi alap konstrukciók esetén kiemelten fontos azonban, hogy a lehetőségekhez mérten igyekezzünk minél többet hozzáolvasni a témához és informálódni a szakértő tanácsok jóvoltából, például akár itt, a HDplanet webáruház tapasztalt szakértői által gondosan válogatott és ellenőrzött számítógép-alkatrészek és kiegészítők leírásaiban és információs anyagaiban.

Mit nyer a számítógép az új AMD processzor megvásárlásával?

Hogyha új AMD processzor kerül a számítógépbe, akkor a számítógép sokkal gyorsabb lesz és minden program jobban és gyorsabban működik.

Így a mindennapos munkavégzés, a szórakozás, a játéktevékenység a videó nézés vagy pedig bármilyen jellemző elfoglaltság, amit a számítógépen végzünk egyszerűbben és gördülékenyebben történhet akkor, hogyha új AMD alaplapot és új AMD processzort vásárol az ember a HDplanet webáruház hatalmas kínálatából tökéletesen egyező méretben, típusban, generációban, foglalatban.

AMD processzor vásárlás

Miért érdemes a HDplanet webáruháznál vásárolni új AMD processzort?

Nálunk a HDplanet webáruházban az AMD processzorok, az AMD alaplapok, illetve minden egyes számítógép alkatrész tapasztalattal rendelkező szakértők ajánlásával került kiválogatásra.

Minden egyes terméket magunk vizsgáltunk meg és kellő alapossággal választottunk ki annak érdekében, hogy ön megtalálhassa az igényeinek és lehetőségeinek, stílusának és hangulatvilágának, de leginkább a számítógépe alaplapjának és más hardvereknek,lehetőség szerint a legújabb generációnak és a tökéletes foglalatnak megfelelő új processzort és új alaplapot.

Nálunk nemcsak a hagyományos elállási idő érvényes, hanem természetesen, ezen felül is kicserélhetjük a terméket akkor, hogyha nem volt használva vagy rendeltetés-szerűen volt használva és rajtunk kívülálló okból történt a gond, például valamilyen gyári hiba áll fenn, amit nem vettünk észre. Ezen felül természetesen a gyártók által érvényesített különböző mértékű garanciákkal is lehetséges élni, így tehát akár több év után is kicserélhető lehet egy a HDplanet webáruházban vásárolt új AMD processzor.

Vásároljon tehát új AMD processzort a HDplanet webáruházban a hozzáillő új AMD alaplappal együtt és élvezze a felújított számítógép által nyújtott száguldást, a könnyű, gyors és élvezetes számítógép-használat élményét!

Újítsa fel, frissítse fel számítógépét, legyen újra kellemes élmény a munkavégzés vagy a kikapcsolódás a HDplanet webáruházban vásárolt új AMD alaplap és AMD processzor jóvoltából!

2023-08-24 17:02