Ami egyetlen konyhából sem hiányozhat!

2021-10-11 12:20
Ami egyetlen konyhából sem hiányozhat!
Amikor leírtuk a cikk címét, kicsit úgy éreztük magunkat mintha egy 1952-ben, kizárólag nőknek szóló magazint készítenénk, felhívva a figyelmüket egy háztartási eszközre. Aztán ráébredtünk, hogy tényleg így van. Van egy konyhai eszköz, mely egyetlen konyhából sem hiányozhat. Tudod már, hogy mi az? Olvasd el elmondjuk!

Végy egy csipetnyi sót….

Szerintünk milliószor hallottad azt, hogy valamiből egy csipetnyit vegyél, de még soha nem gondoltál abba bele, hogy a csipetnyi az mennyi? Megmondjuk: pontosan annyi, amennyit az ujjaink hegyét összeérintve (ezt a hüvelyk és mutató ujjunk segítségével tudjuk legkönnyebben) tudunk valamiből kivenni, ha összefogjuk. Ha ez só, akkor abból, ha más, akkor másból.

A legtöbb szakácskönyv évtizedekig használta ezt a különös mértékegységet. Nem volt ez jó ötlet, hiszen oda, abba a csipetnyibe más mennyiség fér el egy törékeny kislány esetében, mint egy meglett, mackós férfinál.

Úgyhogy lassan kikoptak a maréknyi, a csipetnyi, az „egy kevés” és a kávéskanálnyi kifejezések és ma már pontosan megmondják, hogy valamiből 9 gramm kell.

És akkor az mennyi? El is érkeztünk ahhoz, ami egyetlen konyhából sem hiányozhat: a mérleghez.

Konyhai mérleg

De milyen legyen?

A mai napig vásárolhatsz mechanikus mérleget, ezek azok, amikre gondolsz: épp olyanok, amibe nagyi még annak idején kimérte a lisztet (már ha látta még szemüveg nélkül azt, amit épp mutatott az általában az alján található piros vonal). Nehéz megfelelő indokot találni, hogy miért vásárolj mechanikus mérleget azon túl, hogy tartós, és nem kell benne soha elemet cserélned. Az ilyen mérlegek ugyanis valamilyen rugós elven működnek, emiatt tehetetlenek, nem azonnal és nem 100% pontossággal mutatják meg a súlyt. Oké, találtunk egy előnyt, azt, hogy általában nagyobb a méréshatáruk, lehet, hogy akár 15 kilónál is több. Bár ahhoz már ólmot kell mérned rajta.

Az elektronikus mérlegek ezzel szemben elemmel működnek, nagyon pontosak, és egy számmal mutatják meg a súlyt. Előnyük, hogy könnyen el tudod őket rakni egy szekrénybe, ha már nem kellenek. Persze nem kötelező, nekünk is van olyan konyhai mérlegünk, amire, ha ránézel, azt hiszed először, hogy paradicsom. A hátrányuk, hogy laposak (tehát 27 darab almát nem biztos, hogy egyszerre meg tudsz velük mérni) de kaphatóak hozzá kiegészítők, van memóriájuk is. És már 1 gramm pontossággal mérnek.

Konyhai mérleg kiválasztása

Ezért kellhet egy konyhai mérleg

Bármilyen megveszekedetten furának is tűnik, van néhány – lehet, hogy olyan – indokunk a konyhai mérleg mellett, amibe bele sem gondoltál.

  • Először is az, hogy végre elfelejtheted a fura mértékegységeket: a csipetnyit, a teáskanálnyit, meg az „egy kevéskét”. Pontos adatokkal dolgozhatsz. Így finomabb lesz amit főztél.
  • Megkönnyítik az adagolását. A mérleg lehetővé teszi számomra, hogy gyorsan lemérj mindent, ami a receptben le van írva, és ennek arányában kitaláld hány adagot készítesz. Visszaosztod, ha 6 főre írták és csak hárman vagytok.
  • Ebbe nem gondoltál bele, de időt takarít meg neked. A mérleg hosszú távon kevesebb, mint napi pár forintba fog kerülni, cserébe átlagosan napi 5-10 percet takarít meg, ami remélhetőleg többet ér neked, mint az a pár forint.
  • Ízélményt ad mert vége a csipetnyi miatt elsózott levesnek, a „kevés tárkony” -nak vagy a nem megfelelő állagú tésztának. Mindent le tudsz mérni ezért mindennek tökéletes lesz az íze és egyetlen elrontott étel sincs. Gondolj bele, hogy ha a mérleg hiánya miatt akár egyetlen vacsorát is elsózol (pl) az drágább, mint a mérleg maga.


2021-10-11 12:20