Az univerzális távirányítók

2019-12-02 17:19
Az univerzális távirányítók

Az univerzális távirányítók olyan eszközök, melyek a memóriájukban nagyon sokféle eszköz irányítási kódjait tárolják, és otthon mi állíthatjuk be, hogy éppen melyiket használják. Ennek köszönhetően nagyon jó szolgálatot tesznek akkor, ha az eredeti távirányító már elveszett, és nem kapható helyette sem pót darab, sem utángyártott távkapcsoló.

Az univerzális távirányítók beállítása

Az univerzális távirányítók beállításánál csak követni kell a gyártó utasításait, hiszen a memóriamodul már tárolja a leggyakoribb szórakoztatóelektronikai termékek kódjait. Csak ki kell választanunk, milyen típusú és gyártmányú az irányítandó dolog, és azonnal használatba is vehető az új távkapcsoló.

Néha előfordulhat, hogy az univerzális távirányító nem tudja ellátni a feladatát. Ennek leggyakoribb esete, ha a távkapcsoló már régebbi darab, a tévé vagy más berendezés pedig újabb, ilyenkor a távirányító megszületésekor nyilván még nem létezett a megfelelő kód. Ennek egy megoldása lehet az automatikus keresés, melynek során a kapcsoló megpróbálja beprogramozni magát. Ha ez nem sikerül, akkor a két tárgy nem párosítható össze egymással.

Éppen ezért nem árt, ha a vásárlás előtt meggyőződünk a távirányítóval kompatibilis termékekről. Az üzletek pontos listát szoktak mellékelni, amelyen ezek az adatok szerepelnek.

Az okos távirányítók

Az okos távirányítók között is találhatunk olyan típusokat, amelyek egyszerre több berendezéshez használhatók. Ezek jellegzetessége, hogy nem csak küldeni képesek az infravörös jeleket, hanem fogadni is. Ilyen módon könnyen taníthatók, hiszen a más távirányítóktól kapott üzenetek segítségével megismerkednek a különféle infrajelekkel.

Ehhez elegendő a két távirányítót egymás felé fordítani, majd a tanítótól jeleket küldeni a tanuló felé. A módszerrel az okos távirányítók minden egyes gombját be tudjuk programozni. Így csupán egy rövid ideig tartó extra munkával működésre bírható az új távkapcsoló.

Univerzális távirányító beállítása

Távirányító lecserélése

Előbb-utóbb minden távirányítót le kell cserélni, ilyenkor érdemes körbe nézni a lehetséges alternatívák után. Az gyakran előfordul, hogy az eredeti gyártó már nem is készít póttávkapcsolót, és az egyetlen megoldás az utángyártott modell.

Az utángyártott távirányító pontosan úgy néz ki, mint a korábbi, csak nincs rajta a márkanév logója. Mivel az ilyen modellek sokkal olcsóbbak az eredetinél, és néhány ezer forintba kerülnek, érdemes elgondolkozni a beszerzésükön. Ez akkor is igaz, ha a berendezéshez adott távkapcsoló még működik, de menthetetlenül piszkos, törött vagy lekoptak a jelzései.

Amennyiben pedig sem gyári távirányító, sem utángyártott nem rendelhető már, az egyetlen megoldás az univerzális távirányító marad. Mivel az ilyen termékek szintén nagyon olcsón megkaphatók, és nagy tételben rendelkezésre is állnak, csak a modellek avulása jelentheti az egyetlen problémát.

Az univerzális távirányító beszerzésén érdemes minél hamarabb elgondolkodni, és esetleg még egy-két darabot el is raktározni belőle, hátha később már nem érhető el. Ha így teszünk, akkor lehet, hogy túl is éli az irányítandó készüléket!


2019-12-02 17:19