Elektromos fogkefe: íme az előnyök!

2021-10-11 9:40
Elektromos fogkefe: íme az előnyök!
Bár egy időben elterjedt, hogy a fogorvosok nem ajánlják az elektromos fogkefét, ez a hír kacsának bizonyult, hiszen rengeteg előnye van. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, és megmutatjuk neked, hogy miért érdemes fogkeféről elektromos fogkefére váltani.

Mi a baj az elektromos fogkefével?

Tulajdonképpen semmiféle épeszű magyarázat nincs arra, hogy miért nem volt „ajánlott” egy időben az elektromos fogkefe. Azon túl, hogy (mint minden elektromos eszköz) meghibásodhat vagy (akár a fogkefédet) az elektromos fogkefefejet is cserélni kell, csak előnyei vannak. Akik nem kedvelik még felróják az árát, ami kétségtelenül kicsit magasabb, mint egy sima fogkefe ára. Beszéljünk meg minden apró döntést befolyásoló részletet.

Jobb, mint a kézi?

Valószínűleg mindannyian jobbnak tartanánk egy olyan fogkefét, amelyik gyorsabban és tisztábbra tisztítja a fogainkat, mint egy olyan, amelyik nem. Nos, a helyzet a következő: az elektromos fogkefék gyorsabban tisztítják a fogaidat, mint a kézi fogkefék. Emellet az elektromos változat kevesebb erőfeszítést és kézügyességet igényel. A legtöbb ember számára ez is előnyt jelent. Ha pedig a gyerekekre gondolunk (akik valószínűleg nagyon gyorsan és rövid ideig mosnak fogat), vagy valakire, aki (ízületi gyulladás vagy más betegségek miatt) nem tud kézi fogkefével fogat mosni, számukra is biztosan jobb az elektromos, mint a kézi.

Elektromos fogkefe gyerekeknek

Hogyan kell vele fogat mosni?

Az elektromos fogkefe bekapcsolás után rezeg vagy forog (a kefe típusától függően) és rövidebb feje is van, amely kevésbé hajlékony, mint a kézi fogkefék sörtéi. A legfontosabb szabály az, hogy hagyd, hogy a kefe végezze el a munka nagy részét. Enyhe nyomással mozogjon a fogaid és az ínyed körül. Fontos, hogy semmiképpen nem kell rányomni, mert irritálhatja az ínyedet. A fogkefék nagy részében van valamilyen jelzés (máshogy remeg, vagy a gyerekkeféknél átváltozik a színe) ami megmutatja, hogy lejárt a fogmosási idő. Moshatod tovább is, de elvileg, ha mindenhova eljutottál vele, akkor készen vagy.

Melyik a legjobb, melyiket válaszd?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, ezt neked kell eldöntened. Az elektromos fogkeféknek két fő típusa van, a forgó fejű és az oszcilláló sörtés fejű fogkefék. A forgó sörtés fej körbe-körbe mozog, míg az oszcilláló egyfajta rezgéssel mossa a fogad. A kutatások szerint a forgó fejűek egységnyi idő alatt kicsit több lepedéket távolítanak el, mint a másik típus.

Okozhat sérülést az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkefe – ha rányomod, nem jól használod – képes irritálni az ínyedet és a rezgő fogkefék esetében (rendkívül ritkán a világon évente párszor) előfordul, hogy letörik a tömés, vagy kilazítja, de ezt a sima fogkefe is megtenné, hiszen annak „valamilyen baja” volt már. A legtöbb esetben az elektromos fogkefe maximálisan biztonságosan használható.



2021-10-11 9:40