Életmentő érzékelők az otthonodban!

2020-12-04 20:06
Életmentő érzékelők az otthonodban!

Tavaly tíz ember halt meg a saját otthonában szénmonoxid mérgezés miatt (és számtalan szerencsés kimenetelű baleset is történt), pedig egy egyszerű – és szinte fillérekbe kerülő - szerkezet megmenthette volna az életüket. Ebben a cikkben mindent megírunk a szén-monoxid érzékelőről és összegyűjtöttünk minden olyan egyéb érzékelőt is, amire szükséged lehet az otthondoban.

Ezért kell szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid szobahőmérsékleten egy – erősen mérgező - színtelen, szagtalan gáz, amely a tökéletlen égéskor keletkezik. Ha valaki belélegzi, azonnal reakcióba lép a vérében található hemoglobinnal, és gyorsan oxigénhiányos állapotot idéz elő a vérben.

Ha szén dioxid mérgezést kaptál azt érezheted, hogy hirtelen megfájdul a fejed és émelyegni kezdesz és „mintha minden tagod ólomból lenne” nehézzé válik a mozgás. Akkor van csak esélyed megmenekülni, ha felismered, hogy éppen szén monoxid mérgezést kapsz. Ilyenkor a legfontosabb, hogy gyorsan elhagyd a helyet vagy azonnal tárj ki minden ablakot, illetve ments ki mindenkit, aki szintén ott van, senkit ne hagyj magára.

Van, hogy nem vagy ilyen szerencsés. Ha álmodban ér a CO mérgezés akkor biztosan meghalsz, ahogy szörnyű halál az is, ha észreveszed a mérgezést, de későn, és már lebénultál, nem mozognak a végtagjaid. A CO mérgezés azért szörnyű halál, mert legutoljára az agyad kapcsol ki. Belegondolni is szörnyű, hogy mozgásképtelenül fekszel a földön, ráeszmélsz hogy épp CO mérgezést kaptál, és ha nem jön azonnal segítség úgy halsz meg, hogy az utolsó pillanatig a tudatodnál voltál.

A CO mérgezés megelőzhető egy pár ezer (tényleg nincs 10.000 forint sem) CO riasztóval, ami ahogy megnő a CO szint a lakásodban azonnal olyan magas frekvenciájú, hangos sípoló hangot ad, hogy akkor is meghallod, ha alszol. A feladat ilyenkor az, amit leírtunk: az ablakokat azonnal nyisd ki, menj ki (menjetek ki) a szabad levegőre.

Szénmonoxid érzékelő

Gázérzékelők

A szén-monoxidon kívül a téli fűtési szezonban a gáz is okozhat gondot. A gázmérgezéssel kicsit nagyobb szerencsénk van amint a szénmonoxiddal, mert egyértelműek, és irritálóak a tünetei: hirtelen köhögőroham, kaparó torok, gyakori, hogy – indokolatlanul – könnyezhetünk, ami mellé társul hányinger, és égő érzés. A legutolsó tünet az ájulás, de a gázmérgezés addigra felismerhető, és ösztönösen menekülünk.

A gázmérgezés oka legtöbbször a rossz fűtési rendszer, és az abból szivárgó égéstermék. A – földgáz – jelenlétét egyébként idővel észreveheted, mert „gázszagot” érzel. Nem véletlenül, hiszen a gázt éppen azért „szagosítják”, hogy észrevedd.

Emellett fontos az is, hogy egy gázérzékelőd legyen. A gázérzékelő egyszerű szerkezet, bedugod a konnektorba, és teszi a dolgát. Érzékeli az LPG, földgáz vagy világítógáz koncentrációját. A gáz szintjének túlzott megemelkedése esetén a készülék azonnal riaszt. És 10 évente kell cserélned, mert addig bírja.

A füstérzékelők

Gondolhatnánk azt, hogy a füstérzékelőknek semmi hasznuk, hiszen biztosan észreveszed, ha az otthonodban füst van: egyrészt látod, másrészt érzed, torokszorító, szúrós szaga van. De ez nem teljesen igaz. A modern lakások, otthonok ajtajai már olyan jól zárnak, hogy mire egy másik helyiségben érzékeled a füstöt, addigra, aki a füsttel teli szobában van, komoly bajba kerülhet. Másrészt a füstérzékelőink wifi-sek, azaz akkor is figyelmeztetnek egy esetleges füstre, ha éppen a nem vagy az otthonodban. Ezzel pedig akár egy katasztrófát is megelőzhetsz, hiszen azonnal tudsz hívni segítséget.

Kattints ide, nézd meg a biztonságot nyújtó érzékelőinket!


2020-12-04 20:06