Ezért érdemes rizsfőzőt használnod

2023-07-11 19:57
Ezért érdemes rizsfőzőt használnod
Számtalan módon megfőzheted a rizst a legegyszerűbb úgy, hogy belerakod a forró vízbe, és megvárod amíg megpuhul, kész, van főtt rizsed, minden oké akár el is kezdheted a tálalást. Igaz, lehet, hogy túlfőződ, vagy éppen kemény belül, nehéz pontosan eltalálni. Ha ezt így csinálod és így is akarod a továbbiakban is csinálni akkor valószínűleg nincs is szükséged rizsfőzőre. Máskülönben lehet.

Csak egy újabb konyhai gép

Mondhatod azt a rizsfőzőre, hogy „ez csak egy újabb konyhai gép” és ha nincsenek kifinomult konyhai eszközeid, ha olyan vagy aki mindent meg tud oldani a munkáját segítő gépek és konyhai eszközök nélkül, akkor ez szuper. Nos, én nem igazán tartozom azok közé a házi szakácsok közé. Imádok főzni, és éppen ezért imádok minden olyan eszközt, amely megkönnyíti (és gyorsabbá teszi) a főzésemet. Éppen ezért tudom, hogy ha rendszeresen főzöl rizst akkor az a fajta kényelem, amit egy rizsfőző nyújt, megfizethetetlen. Összeszedtem néhány gyakorlati okot, amiért szeretem használni a rizsfőzőmet, és amiért szerintem neked is érdemes lenne.

Így készíthetsz rizst rizsfőzőben

Egy szóval: könnyen. Csak ki kell mérni a megfelelő mennyiségű rizst, amelyet meg szeretnél főzni (egyes gépek tudnak quinoát is vagy bulgurt is főzni), és hozzá kell adnod a szükséges mennyiségű vizet vagy bármit, amiben meg akarod főzni (És itt a bármi azért izgalmas, mert akár levessel vagy egyes rizsfőzők esetén szafttal is megfőzheted)

A legtöbb rizsfőzőhöz mérőpohár is tartozik, amely megmutatja, hogy mennyi rizsre van szükséged, és a tál belsejében vonalakkal jelzi, hogy pontosan mennyi vizet kell hozzáadni. Ezután hozzáadhatsz egy kis vajat vagy olajat, ha akarod (opcionális), felteheted a fedelet, és egyetlen gombnyomással tökéletesre főzheted a rizst. A rizsfőzők előnye szokott lenni az is, hogy moshatóak a mosogatógépben, gyakran kivehető tapadásmentes edényben van és legtöbbnek van melegen tartó funkciója is, amely rendkívül kényelmes.

Rizsfőző

Ennyi ideig tart rizst főzni rizsfőzőben

Oké, erre nem tudunk mindent felülíró választ adni mert ez több tényezőtől függ, elsősorban a rizs típusától és a mennyiségtől. A rizsfőző használatának szépsége viszont éppen az, hogy minden automatikusan történik. Nem kell az órádra nézned, vagy időzítőt állítani. Nincs szükség semmilyen kézi beavatkozásra, nem kell kavargatni a fedőt le és felemelni a kifreccsenő vizet takarítgatni, mivel a főző automatikusan leáll, amikor a rizs tökéletesen megfőtt.

Nem csak rizst lehet benne főzni!

Az az igazság, hogy a rizsfőzőnek csak ez a neve. Amellett, hogy bármilyen típusú rizst főzhetsz benne, legyen az fehér, barna vagy vadrizs, a legtöbb rizsfőző olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik zöldségek, hal, csirke és sok más étel párolását. Különféle gabonaféléket és lencséket is főzhetsz a rizsfőzővel, igazából még a reggelire szánt zabpelyhet is megfőzheted, megpárolhatod vele. Egyetlen hátránya van, az, ha csak ritkán használod, akkor csak a konyhai hely és a pénz pazarlása.

Rizsfőző használata

Ezért fogod szeretni

Összegyűjtöttünk néhány indokot miért fogod szeretni a rizsfőződet.

  • A rizsfőzők leegyszerűsítik a főzést. Automatikusan tökéletesre főzik a rizst, méghozzá egyenletesen: nem főzik sem alul, sem túl.
  • A legtöbb rizsfőzőnek van egy klassz "melegen tartó" funkciója, amely lehetővé teszi, hogy a megfőtt rizst melegen tartsuk akár 12 órán át vagy még tovább, modelltől függően.
  • Biztosan ismered az érzést amikor „kifut” a rizsvíz, vagy nálad is előfordul már, hogy ráégett az edény aljára a rizs így a tisztítás rémálommá vált. Ez nem történik meg a rizsfőzővel. Az is klassz, hogy a rizsfőző legtöbb alkatrésze biztonságosan betehető a mosogatógépbe.



2023-07-11 19:57