Hogyan kell a szakállnyírókat használni?

2020-09-22 10:53
Hogyan kell a szakállnyírókat használni?
A férfiak testápolása folyamatosan fejlődő terület, mivel már jóval többről van szó, mint csak a megfelelő tusfürdő és after shave kiválasztásáról. Napjaink szakáll boomjának kiteljesedésével egyre nagyobb az igény a szakállnyírókra, melyek számos kényelmi szolgáltatást nyújtanak.

Hiába vállnak azonban egyre profibbá ezek a gépek, a trimmelés technikája nem változik. A fogásokat ki kell tapasztalni, majd folyamatosan kísérletezve találhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbb módszereket. Ebben a bejegyzésben a szakáll nyírásához adunk tippeket.

A szakáll trimmelésének folyamata

A szakáll trimmelésének célja, hogy formát adjon az arcszőrzetnek, amely amúgy a genetikánknak megfelelően nő. Ha túl hosszúak a szőrszálak, akkor az egész arcfelületet kezelni kell.

Az első lépés minden esetben a szakáll megmosása és megszárítása. Amikor ez megtörtént, a gépet kézbe véve be kell állítani annak vágófejét. Ha az egész szakállt rövidebbre vágjuk, akkor könnyű a dolgunk, a legnagyobb magasságra kapcsolva csak át kell menni a szálakon. Ezzel már egységes magasságot kap a szakáll, ezután fokozatosan úgy válthatunk rövidebbre, hogy mindig újabb és újabb állításokat végzünk. A feladat addig folytatható, míg elérjük a számunkra ideális hosszt.

Szakállnyíró

A fokozatosság elve fontos, mivel főleg a tömörebb szálaknál könnyen beakadhat a trimmer, mely eléggé fájdalmas dolog. Érdemes inkább kisebb közöket venni, így elkerülhető a szakáll megtépése.

A következő lépés a nyakkivágás elvégzése. Ha teljes szakállt hordunk, akkor egészen lefelé, a nyak és a mellkas találkozásánál érdemes meghatározni ezt a vonalat. Gyakori az ádámcsutkához történő igazítás is, ilyenkor két ujjunkkal az ádámcsutkát kitapogatva találjuk meg a kezdő pontot. A másik kezünkben tartva a szakállnyírót, egy egyenes vonalat vágunk a szőrzetbe, majd előbb egyik irányba haladunk végig a nyakunkon a fül felé, utána pedig a másik irányba. Ezzel egy esztétikus nyakkivágás alakítható ki.

Az áll alatti kivágás elkészítésénél az egyéni preferenciák döntenek. Érdemes kitapogatni, hol csatlakozik a nyakhoz az állkapocs, majd azt a vonalat követve, egy rövidebb szakáll trimmelhető. Ez teljesen csupaszon hagyja a nyakat, és gyakorlatilag csak az arcot borítja majd a szőrzet.

A trimmelést követően érdemes egy jó minőségű borotvával is végig menni a bőrön, ha kell, borotvahabot is használva. Ezzel eltávolíthatók a szakállvágás után ott maradó apróbb szálacskák, miközben a bőr felső, elhasznált rétegét is megújítjuk.

A bajusz kialakítása

A trimmelést követően lehet kialakítani a bajuszt. Ezt megegyező hosszúságúra hagyhatjuk a szakállal, esetleg körszakállt vághatunk magunknak. Ma egyre divatosabb az a forma, amikor a bajusz hosszabb, egyes esetekben akár nagyságrendekkel is, mint a szakáll.

Keskenyített bajusznál a szőrszálak felső részén is óvatosan végig kell menni, az orr alatti benövéseket trimmelve pedig egy igen esztétikus és szabályos forma alakítható ki. Arra nincs univerzális szabály, hogy mennyi időnként kell megismételni a szépítkezést, ez mindenkinél a szőrzet növekedési sebességétől függ. Hetenként egyszer azonban érdemes újra igazítani a fazonon, így mindig ápolt és magabiztos képet mutathatunk.


2020-09-22 10:53