Hogyan készíts tökéletes kávét?

2021-10-11 12:07
Hogyan készíts tökéletes kávét?
Igen, meg merjük írni ezt a cikket, és ígérjük, hogy a végén tényleg tökéletes kávét fogsz tudni készíteni, mert elmondunk neked néhány titkot, tippet és trükköt.

Milyen kávéból készítsd?

Legelőször ezt kell eldöntened. A világ kávétermelésének 98%-át kétféle kávé adja: az egyik a robusta, amelyik a világ kávéfogyasztásának majdnem 40%-a. A robusta nagyjából 7-8 méterre megnövő kávécserje, az ízjegyei (mert ilyen is van a kávédnak) a föld, és a tölgy. Ez nem mond semmit, megértjük, a robusta kávé kesernyésebb, kétszer annyi koffein van benne, mint az arabicában és erősebb. Eszpresszót főzz belőle, vagy rövid kávét, vagy erőset. Volt már szó az arabicaról. A kávék 60%-a a világ jelenleg legnépszerűbb kávéfajtája az arabica. Hatalmasra nő a kávécserje, a kávébab illata édes, aromás, lágy: hosszabb kávékhoz kitűnő, de számold bele, hogy alapvetően gyengébb. A kávéd készülhet még speciality kávékból is: ezek általában szinte megfizethetetlenül drágák, és csak akkor élvezed és érzed a különbséget, ha mindenre odafigyelsz.

Arabica és robusta kávé

A kávé őrlése, a kávédarálás

A kávé őrlése egy rendkívül fontos része a tökéletes kávé elkészítésének. Nem mindegy az például, hogy mennyire őrlöd durvára, vagy éppen finomra. A kávéfőzők úgy működnek (nagyrészt), hogy átfolyasztják, átpréselik az őrölt kávén a vizet. Ha durvára őrölted akkor azon a kávéőrleményen gyorsabban átfolyik a víz és a kávéd gyengébb ízű lesz, illetve világosabb (ez persze nem baj, sok kávénak ilyen az alapja). A finomra őrölt kávén nehezebben megy át a víz ezért sokkal erősebb, karakteresebb lesz a kávéd íze. Nézz be ide, mert van néhány szuper kávédarálónk, amivel otthon is megdarálhatod főzés előtt a kávédat, ami így frissebb lesz!

Kávédarálók

Számít a víz is.

Illetve nem pontosan a víz, hanem inkább a hőfoka. Ha belegondolsz egy azonnal oldódó kávét akár feloldhatsz 50-60 fokos vízben is éppúgy, mint forrásban levőben. Az előző esetben még annak is jobb íze lesz kicsit. Ennek fizikai magyarázata van: a forró víz selymesebb és kellemesebb a kávédnak. Mindig forró vizet kell használni.

Beszéljünk a kávéfőzőről

Régen volt a kotyogós, aztán kész, nincs tovább: égett gumi volt a szélén és tulajdonképpen mindegy milyen kávét tettél bele, ugyanolyat készített. Ma már több lehetőséged van. A filteres kávéfőzők működése a legegyszerűbb: technikailag forró vizet csepegtetnek a kávéra, és megfőzik neked. Az ilyen kávé gyengébb ízű és kevés koffeint fog tartalmazni. Az automata gépek kényelmesek, számtalan előre beprogramozott és már kipróbált kávét főznek neked, gombnyomásra. (Nekünk például ilyen van). A kapszulások előnye, hogy nem tudnak hibázni, mindig az általad kedvelt ízben és jó minőségben készítik a kávét, kapszulából.

A kiegészítők

A tökéletes kávéhoz szükséged lesz kiegészítőkre is. Van, ami kötelező, mert cserélni kell majd, van amelyik a kávégéped karbantartásáért felel (például egy vízkőoldó) és van, ami a higiéniáért, esetleg a kényelemért, mint egy kávékapszula tartó.

És hogy mi a tökéletes kávé titka? Az, hogy odafigyelve készíted el, és ha mindenből, amit itt felsoroltunk tudatosan választasz és rájössz melyik számodra a legjobb kávé!




2021-10-11 12:07