Hogyan működnek a TV antennák?

2020-03-18 16:16
Hogyan működnek a TV antennák?
Bár a kábeltévék terjedésével egyre kevesebb szükség van antennákra, azért ezek a hasznos eszközök még jó ideig velünk maradnak. Köszönhető ez annak, hogy a kábel számos helyre még nem ért el, egyes területekre pedig pénzügyileg nem megtérülő a bevezetése.

Egy jó antennával kiváló minőségben élvezhető a digitális földfelszíni adás, ráadásul az ingyenes csatornákért még fizetni sem kell. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogyan jut el a digitális műsor a televízió készülékekig és milyen szerepe van ebben az antennáknak.

Hogyan működik a műsorszórás?

A digitális műsorszórás Magyarországon a DVB-T szabványnak megfelelően történik, ez egy egységes európai platform, mely a kontinens műsor sugárzási megoldásainak támogatására jött létre. Az analóg technológiáról áttérve a nézők jobb kép- és hangminőséget, több csatornát, és hibamentesebb működést kaptak.

A DVB-T adások fogásához szükség van egy televízióra, ahol az újabb készülékekbe már beépítették a digitális adás dekódolására képes berendezést. Ezt a tévék leírásában is jelölik, a DVB-T MPEG-4 tuner felirattal.

A régebbi televíziókba nem szereltek még ilyen kiegészítőt, így ezekhez minden esetben külön jelátalakító kell. A rendszer fontos része még az antenna, mely felfogja az éterből érkező jeleket, és eljuttatja a tévé képernyőjére.

Hogyan kell antennát választani?

A digitális műsorok vételére képes antennák általában kis méretűek, könnyű a súlyuk, és nem okoz gondot a szerelésük. A beépített jel összehangoló egység felelős az adás-vételi egyenetlenségek kisimításáért, így a tévézés közben ritkábban jelentkeznek zavarok.

Tv antenna

A gyengébb minőségű antennák sokszor nem képesek a megfelelő jelátvitelre, esetlegesen sokkal erősebb jelre van szükségük. Szintén fontos, hogy a választott termék működjön az UHF frekvencián, így minden esetben meg kell keresni ezt a rövidítést a leírásban.

A távközlési szabályozásért felelős nemzetközi szervezet, az ITU ajánlása szerint akkor megfelelő egy antenna, ha a teljes UHF sávban képes minimum 10 dB nyereséggel venni a jeleket. A sávba a 21-69-es csatornák tartoznak.

Léteznek még LTE szűrővel ellátott antennák is. Az LTE egy olyan szabvány, mely a negyedik generációs (4G) mobil adatátvitelt szabályozza, és biztosítja működését Magyarországon is. Ha a DVB-T antenna adását egy ilyen adótorony zavarja, akkor szükség van az LTE jelek maszkolására. Ezután a digitális műsorszórás minden előnye kiélvezhető.

Amennyiben az antenna felhasználásával sem érhető el jó minőségű adás, akkor be kell szerelni egy antennaerősítőt a rendszerbe. Ez egy olyan készülék, amely kettős célt lát el, felerősíti a kapott jelet, és kiszűri a zavaró tényezőket. Az erősítés volumene is ronthatja a jel minőségét, így mindig a szükséges minimumot kell meghatározni.

Erre az eszközre lehet szükség, ha rossz a lefedettség a vételi helyen, vagy túl hosszú a felhasznált koax kábel. Ez ugyanis képes a vezetett jel egy részének elnyelésére.


2020-03-18 16:16