Így előzd meg a tévé okozta gyerekbaleseteket!

2021-01-19 17:05
Így előzd meg a tévé okozta gyerekbaleseteket!

Néhány héttel ezelőtt Angliában egy baba meghalt, mert a tévébe kapaszkodva szeretett volna felállni, és egyszerűen magára rántotta. Amerikában minden nap legalább 10 olyan baleset történik, amiben egy kisgyerek megsérül egy tévé miatt. Ezek a tragédiák balesetek megelőzhetőek lennének. Ebben a cikkben – mindössze 3 lépésben - elmondjuk, hogyan tudod gyerekbaráttá varázsolni a tévédet.

Mindössze 3 lépés, és megelőzöd a tévés baleseteket

Az egészségügyi dolgozók szerint szinte kódolva van – sőt egyesek szerint szinte csoda, hogy nem gyakoribb - hogy a kisgyerek és a tévé találkozásából valamilyen baleset vagy sérülés következik be. Pedig csak 3 szabályt kell betartanod ahhoz, hogy se te sem a tévéd se a gyereked ne legyen veszélyben. Összegyűjtöttük mik ezek.

Baleset elkerülése Tv konzol segítségével

1: Nézz szét a nappalidban: babapózban!

Azért a nappaliban, mert a legtöbb család (valószínűleg ti is) a nappaliba rakja a tévéjét, hiszen itt töltöd el a legtöbb időt. Általában a nappaliban található tévé a legnagyobb, ezért ez a legveszélyesebb is. A legtöbb tévé a nappaliban egy bútoron áll a lábain, és nagyon stabilnak gondoljuk, hiszen magától soha nem fog eldőlni? Egyébként ha eldől sem lehet nagy a gond, hiszen az új vékony tévék sokkal könnyebbek mint a régiek – gondoljuk. Csakhogy éppen ez a baj: azért dőlnek el könnyen mert könnyűek. És ezért balesetveszélyesek.

A kicsi gyerekek, a babák imádnak mindent kihúzni, tolni és mindenre felmászni. A bútorajtók és -fiókok nekik szuper játékok, de emellett ott vannak a különböző zsinórok, kábelek, amikkel szintén izgalmas játszani, függetlenül attól, hogy áram van bennük. Egyetlen rossz mozdulat és azonnal megvan a baj.

Nézz szét tehát a nappalidban babaszemmel. (Igen, ha kell kússz, és mássz, mint egy baba, mert ő ott és azt látja, amit te mászva) Mindent, ami veszélyes lehet távolíts el: a zsinórok mehetnek a tévé fölé (vagy kábelelvezetőben) a bútorokat rögzítsd a falhoz, és ha teheted a tévédet is stabilizáld: például egy tévétartó állványra tedd, amit nem ér el a baba, és ami (ha el is érte) stabilan tartja a tévédet.

2: A hálószobában történik a balesetek 51%-a

Mármint a tévés baleseteké. Ennek egészen egyszerű az oka. A hálóban általában azt a tévét tartjuk amelyiket a nappaliból vittünk oda. Ezért kevésbé modern tévék, valószínűleg nehezebbek, és kevésbé figyeltél oda a rögzítésükre is, hiszen ott miért figyelnél, igaz? Csakhogy a babád, a gyereked nem tudja, hogy az a hálószoba, ahova nem feltétlen kellene bemennie, és ez sok veszélyt rejt.

Egy 10 kilós tévé 1 méterről zuhanva a babádnak akkora ütés mintha téged egy olyan autó ütne el amelyik 40-el megy. Ha szerencsés vagy csak fellök, vagy eltörik valamid, de akár (ha rossz helyen talál el) meg is halhatsz.

A hálószobai tévét mindenképp fali tévétartó konzollal rögzítsd mert extrém veszélyes. Egyébként is esztétikusabb, mint valamilyen tévétartón, komódon, és a fali tévétartó pár ezer forinttól elérhető.

3: Mindenhol ugyanúgy rögzíts, hisz megszokja.

Manapság az elfoglalt családok gyakran több különböző helyiségben, több különböző tévét használnak és néznek. Fontos, hogy mindig minden tévét hasonlóképpen (például fali konzollal) rögzíts, mert a kisbaba, a gyerek (de még te is) megszokod, hogy például a nappaliban a tévé fel van fúrva a falra, és elfelejted, hogy máshol nem. Ezért fontos, hogy a tévé a konyhában, a dolgozódban, a nappaliban és a gyerekszobában is ugyanúgy legyen rögzítve: például egy TV tartó konzollal.

2021-01-19 17:05