Ilyen autósülésre lesz szükséged

2021-03-08 13:23
Ilyen autósülésre lesz szükséged
A babakocsi és az autósülés. Ez a kettő termék az amelyikből mindig azt javasoljuk, hogy próbáld meg a legjobbat, azt megvenni amelyik kompromisszumok nélküli döntés. A babakocsi lesz a babád autója évekig, az autósülés pedig akár az életét is megvédheti. Összegyűjtöttük, hogy mikor milyen autósülést érdemes venned a gyereknek és mire figyelj oda?

Nem tudtad, hogy így kell választani

Ha kezdő szülő vagy, akkor biztosan azt gondolod, hogy autósülést életkor alapján kell választani. Mondjuk úgy, hogy ha a baba 3 éves, akkor 3 éveseknek való autósülést kell választanod, ha 8 akkor pedig olyat amilyet 8 éveseknek ajánlanak. Ám ez tévedés. A babaülést, gyerekülést soha nem a gyerek életkora vagy a magassága, hanem minden esetben a súlya alapján választunk.

Ez egyben azt is jelenti, ahogy a babád (gyereked) amíg felnő több autós gyerekülést is el fog használni, többre lesz szüksége. Ebben a cikkben azt fogjuk elmondani, hogy mire figyelj oda a gyerekülés kiválasztásakor, és azt is mikor milyen ülésre lesz szükséged.

Egy döbbenetes kijelentés

A német autóklub megvizsgált számtalan balesetet és azt tapasztalta, hogy – egy esetleges karambolban – a gyerek sérülésének a mértéke jobban függ attól, hogyan van rögzítve a gyerekülés az autóba (és a gyerek az autósülésbe), mint attól milyen a gyerekülés.

Ezzel technikailag azt jelentették ki, hogy szinte minden gyerekülés biztonságos, de arra figyelned kell, hogy a gyerek súlyának megfelelő legyen, abba úgy legyen belekötve ahogy kell, és az ülés (ha lehet) legyen ISOFIX-es azaz a kocsi karosszériájához rögzítve.

Autós gyerekülés

Mikor milyen gyerekülésre lesz szükséged?

Kezdjük a rossz hírrel: amíg a babádból „gyerek” nem lesz addig 3-5 különböző gyerekülésre lesz szükséged.

A babahordozó

Ezzel kezdődik minden. Fontos, hogy mindig a menetiránynak háttal kell bekötni és arra is figyelj, hogy a babádat is kösd be. A babahordozó a babakocsid egyik eleme lesz (ha olyan babakocsit veszel, akkor tehát egyben meg is van az első babaülésed) Általában 13 kilós „korig” használhatóak.

Gyerekülés 0-18 kiló között

Ez a gyerekülés 0-18 kilogramm között használható. Akkor kell külön venned ilyet, ha a babakocsihoz nem volt babahordozó, vagy ha ettől független ezt választottad. Az ilyen ülések már dönthetőek ettől kényelmesebbek és a menetiránnyal szemben és háttal is bekötheted. Nagyjából a gyerek 105 centis magasságáig, 3 éves koráig jó.

Gyerekülés 0-25 kiló között

Ez a gyerekülés 0-25 kilogramm között használható. Előnye az előzőhöz képest, hogy hosszabb ideig jó, akár a gyerek 6 éves koráig. Ez az ülés is beköthető több irányból és akár ISOFIX-es is lehet.

Gyerekülés 9-18 kiló között és 9-25 kiló között vagy 9-36 kiló között

Ez a gyerekülés akkor jó választás ha a gyereked már több mint 9 kiló de az ülés felső súlyhatárát még nem érte el. Ezeket az üléseket nagyjából 4 éves kortól ajánljuk viszont oldalirányú ütközéskor (ha gyerekmagasító) akkor már nem védenek megfelelően.

Az ülésmagasítók

A legutolsó kategória, tulajdonképpen tényleg csak magasítják az ülést. Eredetileg 22 kilótól már használhatod, de mi azt szoktuk mondani, hogy inkább akkortól amikor a gyerek már elérte a 135 centis magasságot.

Erre figyelj oda.

Általános szabályokat tudunk csak mondani neked: arra, hogy az ülést minden esetben úgy rögzítsd (és a gyereket is benne) ahogy azt előírják. Az ISOFIX-es ülések mindig jobban tartanak, mint az amelyiket a biztonsági övvel kötöd be, viszont figyelj arra, hogy az adott ülés jó-e a kocsid ISOFIX rendszerével. (Ha a kocsid 2014 utáni akkor majdnem biztos, hogy van benne ISOFIX).

Aranyszabály, hogy a gyerek 12 éves koráig utazzon gyerekülésben, utána inkább ülésmagasítót használjunk ahogy az is, hogy nincs „csak itt megyünk egy kört” mert ha kettő autó (összesen) 50-el ütközik (azaz tre 20-al mentél, és 30-cal jöttek beléd) az olyan erőhatás mintha kiestél volna a negyedikről.

Szuper, ha a kocsidban van úgynevezett top tether: az ülés felső részén egy rögzítő öv, amivel hátul alul is tudod rögzíteni az ülést, ezzel előre sem tud kiesni a gyerek.


2021-03-08 13:23