Kevesen tudják: így kell helyesen használni a ventilátort

2020-07-10 18:46
Kevesen tudják: így kell helyesen használni a ventilátort
Nyár van. Meleg. A szerencsések vízparton hűsítik magukat. De mit tehetnek azok, akik munkájuk, egészségük, vagy egyéb okok miatt a zárt térbe kényszerülnek?

Nem nyithatnak ablakot, ajtót, mert kintről áramlik a hőség. Behúzzák a sötétítőfüggönyöket. Leengedik a rolókat, zsalut. Áll a levegő. Szakad róluk a víz. A legyező, vagy az újsággal, iratokkal legyezgetés sem ér már semmit. Nedves törülköző a nyakba. Picit jobb.

Ideje beszerezni egy ventilátort, vagy aki megengedheti magának, klímát vásárol.

Sokféle ventilátor van ma már forgalomban. Cégünk elsősorban kézi-, asztali-, padló-, álló-, és oszlopventilátorokat forgalmaz. A készülék lehet párásítóval ellátott, sőt, akár távirányítós is. Az asztali ventilátorok új generációja az asztali toronyventilátor. Kevés helyet foglal, és nagyon hatékony. Esetleg az USB csatlakozású, mini ventilátor is megoldás lehet, hogy mások zavarása nélkül biztosítsa a hűvösebbnek ható levegőt.

Akkor járunk el helyesen, ha először végig gondoljuk,hol akarjuk használni.

Asztali ventilátor

Irodában, munkahelyen

Célszerű asztali vagy padlóventilátort választani, mert használatukkal nem zavarjuk azokat, akik huzatérzékenyek, és nem bírják elviselni a ventilátor keltette légmozgást sem. A készüléket mindenképpen úgy fordítsuk magunk felé, hogy a társainkat ne zavarja, az iratokat se fújja szét, és lehetőleg ne a szemünkbe kavarja a levegőt. Legalább 30 cm legyen az arcunk és a ventilátor között.

Ugyanez vonatkozik azálló- és a toronyventilátorokra is. Mivel nem túl halk a működésük, ne használjuk folyamatosan, a zaj is zavaró lehet. Esetleg fejfájást okozhat, otthon éjszaka pedig nem tudunk tőle aludni. A ventilátort mindenképpen úgy helyezzük el, hogy ne legyen útban, senki ne lökhesse fel egy véletlen mozdulattal, és a vezetékében se akadjon el senki.

Akkor használjuk helyesen a ventilátort, ha a fentieket otthon is betartjuk. Sőt!

Ventilátor az otthonunkban

Otthonunkbanfontos szempont, hogy van-e kisgyerek, esetleg házi kedvenc, rájuk különösen kell figyelni. Nem csak az fontos, hogy ne boríthassák fel! A gyerekek szeretnek mindenfélét piszkálni. Elsősorban azt, amit nem szabad. Például a konnektort. Egy ventilátor forgó lapátja nagyon csábító tud lenni. Azonkívül, hogy szeretnék megfogni, előszeretettel dugdosnának a propellerek közé tárgyakat, amik átférnek a védőrácson, például tollat, ceruzát. Balesetveszélyes! A védőrács nélkül egyáltalán ne használjuk a forgólapátos ventilátorokat, és úgy helyezzük el, hogy se kisgyermek, sem házi kedvenc ne férhessen hozzá, ne piszkálhassa működés közben. Célszerű ilyen esetben inkább toronyventilátort választani. Működése halkabb, kevésbé szennyeződik, kevésbé balesetveszélyes.

Szokta Ön takarítani a ventilátorát?

A helyes használathoz a készülék gondozása, tisztítása is hozzá tartozik. Túl azon, hogy az elkoszolódott gép teljesítménye csökken, meghibásodhat, az összegyűlt por és egyéb szennyeződés egészségügyi problémákat okozhat.

Így ápolja:áramtalanítás után szerelje le a védőrácsot, majd tiszta, száraz ronggyal törölje át a készüléket, a propellereket. Erősebb szennyeződés esetén tisztítószeres, picit nedves ronggyal törölje át! Az elektromos részeket ne érje nedvesség. Az oszlopventilátorok kevésbé gyűjtik össze a szennyeződéseket, kevesebb karbantartást igényelnek.

Fontos!

Ha nem használja a ventilátort, húzza ki a hálózati csatlakozóból, és helyezze olyan helyre, ahol nem lesz útban.

Ha helyesen használja a készülékét, sokáig fog Önnél is gond nélkül üzemelni.


2020-07-10 18:46