Külső SSD meghajtó kisokos

2023-08-24 18:54
Külső SSD meghajtó kisokos

A külső SSD meghajtók az asztali számítógépek merevlemezeit és hordozható adattárolóit kiváltó korszerű eszközök, a külső merevlemezek utódjai.

Korábban a számítógépeinkbe be voltak építve az adattárolók, így azokat meghibásodáskor, vagy fejlesztéskor csak a PC szétszerelésével lehetett kicserélni. Ez volt a merevlemez (winchester). A beépített winchesterek mellett a hordozható adattárolók látták el a kisebb adatok áthelyezését egyik számítógépről a másikra. Akkoriban floppy lemeznek, később CD, DVD lemeznek hívták ezeket az adathordozókat, de tárkapacitásuk végett szerepük inkább a hordozás volt, mintsem a tárolás.

A tárolásra is alkalmas külső merevlemezek, SSD meghajtók

A technológia azonban álmából felébresztett alvó oroszlánként próbált a fejünkre nőni, így a folyamatos fejlődésre kényszerítve idővel eljutottunk oda, hogy megjelentek az első nagy kapacitású külső merevlemezek, melyek már a személyi számítógépek, vagy ekkor már laptopok beépített merevlemezeivel azonos, vagy akár nagyobb tárhellyel is rendelkeztek. De az öröm nem tartott sokáig, hiszen az emberek kezébe okostelefon került, az adatok pedig egyre nagyobb helyet követeltek maguknak. A 4K videó készítés nagyszerű dolog, de a videót, mint adatot tárolni is kell valahol…

Az itt-ott használt memóriakártyákon rejlő fájlokat szeretjük csokorba szedni és úgy tárolni őket, mint a könyveket a könyvespolcon. A külső merevlemezek ezt már lehetővé tették, de időközben megjelent a náluk sokkal korszerűbb külső SSD meghajtó, ami szintén nagy tárkapacitású, de adattárolás szempontjából megbízhatóbb, mint az eddigi összes adathordozó és tároló volt.

Külső SSD merevlemez

Mik azok a külső SSD meghajtók?

A külső SSD meghajtó egy okostelefon méreténél kisebb, kb. egy névjegykártya méretű hordozható digitális tárolóeszköz. Működése a fényképezőgépekbe, okostelefonokba és más mobil eszközeinkbe használt memóriakártyákhoz (SD kártya) hasonló. Tárkapacitásuk jelenleg gigabyte és terrabyte mértékegységekben mérhető. A külső SSD meghajtó minden USB kimenettel rendelkező eszközre csatlakoztatható, de csak azzal az eszközzel kompatibilis, amelynek szoftvere (operációs rendszere) képes leolvasni a rajta lévő adatot.

A külső SSD meghajtók nem összekeverendők a külső merevlemezekkel! Bár-e két adattároló ugyanazt a célt szolgálja, működésük nagyban eltér.

Miben mások a külső SSD meghajtók, mint a külső merevlemezek?

A külső merevlemezek a merevlemezen fizikailag tárolt adatok. Leginkább a régi bakelit lemezhez és lejátszójához lehetne hasonlítani a működésüket: a lemezeken az adatok fizikailag is rajta vannak függetlenül attól, hogy külső, vagy beépített merevlemezről beszélünk. A merevlemez tartalmazza a lemezt és a fejet is hozzá, ami leolvassa a lemezen tárolt adatokat. Mindez egy külső burkolatot kapott mind a régi számítógépeken, mind a mai külső winchestereken.

A külső SSD meghajtók szintén kis burkolatba zárt lemezek, de itt már nincs fej, azaz nincs lejátszó. Az SSD meghajtókon tárolt adatok leolvasása csak akkor lehetséges, ha egy leolvasóra csatlakoztatjuk őket, pont mint a pendrive esetében. A leolvasó lehet egy számítógép, laptop, televízió, stb. A merevlemezek tehát mechanikusak is voltak egyben, míg az SSD-k kizárólag digitálisan működnek. Ez nagy fokú előrelépés az adatmegsemmisülés rémével szemben.

Külső SSD merevlemez választás

Mire ügyeljünk külső SSD meghajtók vásárlásakor?

Vásárláskor a két legfontosabb tényező, hogy mekkora tárkapacitása van a külső SSD meghajtónak, ill. hogy milyen csatlakozású. Az olvasási és írási sebesség is gyakran eltér, ezt is érdemes figyelembe venni!

Válasszon SSD meghajtót, ha fontos a gyorsaság és a biztonság is!

2023-08-24 18:54