Mi a teendő, ha a távirányító elromlott?

2024-01-19 18:31
Mi a teendő, ha a távirányító elromlott?
Nem érkezik jel a tv készülékhez? Tanácstalanok vagyunk, de még mielőtt azon gondolkodnánk, hogy azonnal vásárolunk egy másik távkapcsolót, azt javasoljuk keressük meg a hiba forrását. A problémának különböző okai lehetnek. A jó hír az, hogy a megoldás általában nagyon egyszerű. Megmutatjuk, hogy pontosan mit teendőnk, ha a készülék nem reagál a távirányítóra.

 

A távirányító nem működik, ezért először ellenőrizzük, hogy van-e a jel

Ha a távkapcsoló nem működik, először azt kell ellenőriznünk, hogy bocsájt-e ki jelet. Mivel napjainkban a szórakoztató elektronikai eszközöket infravörös távirányítóval vezéreljük, az előlapon egy fénykibocsátó dióda van beépítve. De ez a fény az emberi szem számára láthatatlan. De akkor hogyan tudjuk ellenőrizni azt, hogy van-e jel? Vegyük elő mobiltelefonunk, és kapcsoljuk be a kamerát. Figyelem, a trükk csak akkor működik, ha az infravörös szűrő nincs bekapcsolva. Miközben a távkapcsolón nyomva tartjuk az egyik gombot, mobiltelefonunkkal fényképezzük le a távirányító elején található infravörös érzékelőt. Ha most azt látjuk, hogy a távirányító elején a lámpa világít, akkor nem az elemek merültek le. Sajnos ez azt jelenti, hogy a tévé vagy a Hi-Fi esetleg a projektor nem reagál, de ennek más oka lehet. Ha nem tapasztaljuk azt, hogy a dióda világítana, akkor úgy tűnik, hogy a távirányító még mindig működik, és csak az a helyzet, hogy pillanatnyilag nem használható, mert az elemek lemerültek benne. Nincs más hátra, mint a megfelelő elemek cseréje.


Tipp: Ha nem működik a távkapcsoló, ne csak a bekapcsoló gombját nyomjuk meg, hanem például a hangerő szabályzó gombokat is. Néha a távirányító erre reagál!


A távirányító nem működik, mert az elem lemerült benne

Valószínűleg ez a leggyakoribb oka annak, hogy nem működik a távkapcsoló: lemerült vagy gyenge az elem. Egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő energiaforrás a jel előállításához. A megoldás nagyon egyszerű: tegyünk új elemeket a távirányítóba. Ezután próbáljuk ki újra. Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, akkor tartsuk ismét a telefon kamerájához a távkapcsolót, és azt fogjuk tapasztalni, hogy világít a dióda. Ez az eljárás érvényes mind a gyári, utángyártott vagy az univerzális távirányítóra is.


Nincs jel: A távirányító elromlott

Második lehetőségként csak egy hiba maradt. A távirányító egyszerűen már nem működik, vagy már nem működik megfelelően. Próbáljuk meg finoman megütögetni, óvatosan, kicsit lendületesen a másik tenyerünkbe helyezve. Mert lehet, hogy csak egy érintkező mozdult el. Ha ez sem segít, nincs más hátra, mint a csere. De ebben az esetben jön az egyik legfontosabb kérdés, milyen távirányítót válasszunk? Újra egy gyárit, vagy esetleg a gyors csere érdekében egy utángyártott a jó választás. Véleményünk szerint a multifunkcionális távkapcsoló a legjobb döntés, mert ezzel akár több otthoni eszközünket is tudjuk irányítani.


A tv nem reagál a távirányítóra: van jel, de még sincs vezérlés

Ha minden rendben van a távirányítóval, de a jel mégsem megy át, akkor számos lehetőség van arra, hogy mi lehet a probléma. Ezek a nagyon könnyen megoldható problémáktól a komolyabb okokig terjednek. Melyek ezek?

  • Az első amire ilyenkor gondolnunk érdemes az az, hogy valami blokkolja a jelet. Ebben az esetben olyan tárgyakról van szó, mint például kisebb bútorok, váza, lámpa, amelyek a távirányító és a berendezés infravörös vevője között találhatók. Ha lehetséges, távolítsuk el ezeket, és próbáljuk meg újra. Amennyiben, minden rendben van, akkor a problémát gyorsan és hatékonyan tudtuk orvosolni.

  • Amennyiben univerzális távirányítót használunk, akkor az is lehet a hiba forrása, hogy rosszul állítottuk be az üzemmódot. Ha véletlenül a DVD-lejátszó vezérlését állítottuk be arra az adott gombra, amivel a televíziót szeretnénk vezérelni, a tv természetesen nem fog reagálni. Tehát ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az univerzális távirányító programozása, majd próbáljuk újra.

  • Természetesen a szórakoztató elektronikai eszközben is lehet hiba. Lehetséges, hogy például a tv-készülék infravörös vevője meghibásodott, és már nem tudja fogni a jelet, és a televízió már nem működik hibamentesen. Ebben az esetben nem tudjuk mi magunk megjavítani, a gyártóhoz vagy annak szakszervizéhez kell fordulnunk. A hiba legrosszabb esetben javíthatatlan, és új televízióra, DVD-re vagy Hi-Fi-re lesz szükségünk.

  • Ellenőrizzük, hogy az irányítandó eszköz, például a tv be van-e kapcsolva. A távirányító általában csak akkor működik, ha a készülék készenléti üzemmódban van, azaz nincs teljesen kikapcsolva. Ezért érdemes ellenőriznünk, hogy világít-e a kis LED-lámpa a készülék frontján. Ha nem ezt tapasztaljuk, kapcsoljuk be a készüléket a megfelelő kapcsolóval. Tv-készülékek esetén ez a kapcsoló általában a képernyő alján található.

Tipp: Ritka esetben a tv újraindítása is szokott segíteni. Ehhez húzzuk ki néhány másodpercre a kábelt a konnektorból, majd dugjuk vissza. Néha ez segít, és újra minden rendben működik.


2024-01-19 18:31